Bespiegelingen: Aantrekkelijk voer(en)

Een bespiegeling is een vertelling over een sportvis gerelateerd onderwerp. Vaak zit hier een mening of gedachte achter die ik graag wil delen. Soms is het ook gewoon oppervlakkig geneuzel. Bij bespiegelingen zijn reacties mogelijk. Hieronder de vijfde, over aantrekkelijk voer(en).


Dat ik graag met een bos hengels aan de waterkant zit lijkt me duidelijk. Als ik een andere hobby had zou deze website wel gaan over bijvoorbeeld postduiven melken, koken of sigarenbandjes sparen. Super saai natuurlijk en u, lezer, zou eens in de spiegel moeten kijken en nadenken waarom u uw tijd hier verdoet. Gelukkig gaat het hier over sportvissen en dus is er niets aan de hand. U bent weer interessant, net als ik.

Toch zijn er behalve vissen ook nog andere zaken die op mijn aandacht mogen rekenen. Een hele lijst zelfs, maar daar gaat het nu even niet om. Wat wel belangrijk is is dat ik graag buiten ben en dat het dierenleven in het algemeen mijn aandacht heeft. En daarbij zijn me de afgelopen weken wat zaken opgevallen waarmee ik het komende jaar mijn voordeel wil doen bij het karpervissen. 

Naast mijn huis is een sloot. Hier huisde de afgelopen dagen tijdens de vorstperiode een groep eenden. Buurtbewoners kwamen regelmatig deze eenden voeren en dus bleven deze beestjes hier rondhangen. 

Voor mijn huis staat een boom. In deze boom hang ik zelf nu en dan een netje met vogelvoer op. Halsbandparkieten, kauwen, kool-en pimpelmeesjes, spreeuwen en andere vogels maken daar graag gebruik van. En wat gemorst wordt wordt weer opgesnoept door vinkjes, roodborstjes, waterhoentjes en eenden.

Al met al een gevederde drukte van belang dus rond mijn huis. Een aantal zaken viel me op.

  1. Wanneer eenden gevoerd werden duurde het nooit lang voordat er ook een zwerm meeuwen rond cirkelde. Voeren van de ene diersoort trok dus ook andere aan.
  2. Als een halsbandparkiet of andere vogel aan zo’n bolletje ging hangen kwamen meteen andere vogels op de grond mee eten. Ze wisten blijkbaar dat er dan regelmatig wat viel. Dieren houden elkaar in de gaten.
  3. Als de bolletjes vogelvoer leeg waren en ik deze enkele dagen later verving door nieuwe duurde het vaak maar een paar tellen totdat er weer een vogeltje aan hing. Blijkbaar onthielden de vogeltjes de plek en hielden ze deze voortdurend in de gaten.
  4. Aanvankelijk verdwenen de vogels meteen als ik buiten kwam, maar de laatste dagen kon ik rustig in de tuin rondlopen zonder dat de vogels zich iets van me aan trokken.

Ik heb besloten dat ik met deze observaties mijn voordeel ga doen in het komende jaar. Hoe ik deze observaties vertaal naar het karpervissen zal u snel duidelijk worden als u verder leest.

  1. Mijn eerste voornemen is om, als ik ergens een voerstek ga beginnen, dit de eerste keer met een flinke lading extra hapjes over een groot gebied te doen om zo zoveel mogelijk vis aan te trekken. Niet alleen karper maar ook brasem en voorn. Samen met mijn kilo boilies dus bijvoorbeeld een emmer gekookte mais en wat vismeelpellets erin en dan over een oppervlakte van bijvoorbeeld 50 bij 10 meter. Brasems zullen in grote getale naar mijn stek komen en gaan eten. In de buurt zwemmende karpers zullen zo’n eetfestijn zeker opmerken, mee gaan happen en zo mijn boilies tegenkomen. Als ik dan nog een paar dagen doorvoer met uitsluitend deze grote en harde boilies blijven de karpers vanzelf over.
  2. Sommig voerplekken met boilies zal ik langer aanhouden. Ik heb wat plekjes op het oog die ik het hele jaar wil onderhouden. Dagelijks wat boilies en nu en dan wat extra’s, bv één keer per week een pondje geweekt en gekookt duivenvoer erbij, zorgt dan dat de plek blijft opvallen.
  3. Als ik nu en dan een dag niet kan voeren is dat geen probleem. De vissen zullen de plek echt wel blijven bezoeken en als interessant blijven beschouwen. Als er maar regelmatig wat lekkers te halen valt.
  4. Door consistent te blijven voeren op een plek zal het vertrouwen van de vissen toenemen en de angst voor mijn voer en stek afnemen. 

Het klinkt allemaal logisch nietwaar? Dat ik dit zo zeg maakt me natuurlijk niet geniaal, al deze observaties en redenaties zijn eerder al gedaan door andere karpervissers. De implementatie in mijn visserij echter heeft nog niet structureel plaatsgevonden en dat ga ik het komende jaar dus wel doen. Of het succes oplevert zult u vanzelf lezen als u mijn site in de gaten houdt. 

Tot later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.