12 maart 2019: Kostbaar

Wie mijn site volgt is vast opgevallen dat afgelopen week geen nieuw blog is verschenen. Het ontbrak me even aan de tijd om iets vis-gerelateerds te ondernemen én hierover te vertellen. Op het werk moest er even een schepje bovenop, een badkamer moest verwijderd worden en ook een buxushaag moest het onderspit delven. Soms moet er even flink aangepakt worden. Natuurlijk is er desondanks ook op vis-vlak wel weer van alles gebeurd. Laat me u een update geven.

Change of plans!

Op verzoek van het bestuur van de AWHB was ik (met een ander) bezig met opzetten van een karpercommissie binnen deze hengelsportvereniging. Als commissie in oprichting hebben we informatie verzameld, onder andere van karpercommissies van buurverenigingen, en mede op basis daarvan een jaarplan inclusief kostenplaatje voorgelegd aan het bestuur van de AWHB. Als je het doet dan moet je het goed doen. Helaas bleek er nogal een mismatch te zijn tussen onze doortastendheid en die van het bestuur.

Ons werd verteld eerst maar eens 1 van de 6 van de door ons geplande activiteiten uit te voeren. Afhankelijk van de interesse van de leden zou dan lopende het jaar altijd nog gesproken kunnen worden over eventuele andere activiteiten. De keutel werd dus weer ingetrokken. 

Eerst gevraagd worden iets op te pakken en vervolgens in je hemd gezet worden, daar pas ik voor. Ik heb dat ook duidelijk gemaakt aan het bestuur van de AWHB. Sindsdien is het alweer een paar weken pijnlijk stil. Als een ander geen beslissing durft te nemen dan doe ik het wel. Ik heb me dus teruggetrokken uit deze commissie in oprichting.

Natuurlijk blijf ik me wel inzetten voor de spiegelkarpermatching. Samenwerken met Joris Weitjens levert me alleen maar energie op. Maar daarover later meer.

Investeren

Bij het moderne karpervissen met zelfhaaktechnieken op open water zit de eigen inbreng met name in drie zaken: in het gebruikte aas, in de stekkeuze en in de (voer)tactiek. Door mijn eigen aas te ontwerpen en produceren voeg ik dus iets eigens toe aan het vissen.

Voor het (begin van het) komende jaar heb ik mijn stekken uitgekozen en de voertactiek bepaald. Nu komt het op het aas aan. Het draaien van al die balletjes voor het voeren en vissen kost tijd. Natuurlijk ben ook ik continue op zoek naar mogelijkheden om dat proces efficiënter te laten verlopen. Qua stomen ligt mijn capaciteit op zo’n 15 kilo per uur. Qua deeg kneden is de tijdsinvestering vergelijkbaar. Het verwerken van deeg tot boilies is nu de kritische factor die alles vertraagt. Tijd voor een plan.

De kritische factor: zo draaide ik tot voor kort mijn oranje boilies

Ik besloot om te investeren in een fatsoenlijke en betaalbare boiliemachine. Na een tijdje marktplaats in de gaten gehouden te hebben was al snel duidelijk dat in Nederland de spoeling dun is en de prijs vrij hoog. Gelukkig ben ik niet bang om een stukje te rijden. Toen ik vorige week in België er 1 te koop zag staan voor een acceptabele prijs was ook deze knoop snel doorgehakt. Een paar telefoontjes later was de  deal gesloten.

mijn boiliemachine

Ondertussen staat het apparaat bij mij thuis. Het apparaat heeft een industrieel ontwerp maar is qua afmetingen acceptabel. 5 kilo deeg is nu binnen 5 minuten omgezet in 5 kilo deegballetjes. In een dag kan ik nu zo’n 60 kilo boilies produceren. Dit is inclusief voorbereiding en afwas. Ruim 2 keer zo veel als zonder dit apparaat. Een investering die me heel wat tijd (en geld) gaat besparen dus.

Mijn boiliemachine in actie

in actie

Gisteren is alvast 25 kilo boilies gemaakt. Ook is er weer 15 kilo deeg de vriezer ingegaan. Ik ben klaar voor het nieuwe jaar. Nog een paar weken en dan ga ik voorzichtig mijn stekken voorbereiden.

Nu is het stomen weer de beperkende factor…

Tot slot:

Eerder noemde ik al de spiegelkarpermatching. Dit vind ik dus super leuk. Aangezien ik me voor mijn werk regelmatig bezighoud met wetenschappelijke literatuur op (medisch) biologisch terrein is het werken met veel data me op het lijf geschreven. Al een paar maanden ben ik nu en dan bezig met orde scheppen in de brei van data die zo’n spiegelkarperproject oplevert. 

Ondertussen heb ik een eerste versie af van mijn SKP rapport. Meer dan 40 pagina’s met informatie zijn ondertussen samengesteld. Joris Weitjens en Tim Pelsma hebben er kritisch naar gekeken en me van waardevolle feedback voorzien. De komende weken zal ik tijd proberen te vinden om dit rapport af te ronden. De watertemperatuur van het boezemwater rond Weesp is nu zo’n 8 graden Celsius. Nog een paar weken en dan zal deze de 10 graden bereiken. Dan neemt de activiteit van vissen flink toe. Tegen die tijd hoop ik het rapport afgerond te hebben want u begrijpt, er moet dan weer gevist worden.

Tot later!

2 gedachten over “12 maart 2019: Kostbaar

  1. Zo zo je bent nogal wat van plan 😀 ik ga binnenkort een rubberen opblaasbaar boot kopen zodat ik op mooie stekken kan komen en op zoek naar de vis. Visgroet Remon

    • Toe maar! Ik hoop dat je met je bootje een paar mooie vissen extra gaat vangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.