24 maart: over de watertemperatuur en zo

Beste website vrienden. Het voorjaar staat voor de deur. Nu is het nog wachten op de dagen waarop dag- en nachttemperatuur opgeteld boven de 20 graden komen. Zo ver is het nog niet. Vandaag ben ik daarom nog maar eens op snoek gaan vissen. Met de kano ben ik de Naardertrekvaart opgegaan. In het zonnetje was het heerlijk toeven op het water. Ook zijn de nodige visjes gevangen. Lees verder voor het visverslag.

de Naardertrekvaart

Al weken houd ik de weersverwachting en watertemperatuur angstvallig in de gaten. Terwijl overal om ons heen de natuur wakker wordt wil het met de watertemperatuur nog niet echt vlotten. Rijkswaterstaat geeft aan dat de watertemperatuur van het Amsterdam Rijnkanaal bij Diemen nu zo’n 8,5 graad is. Dit is een goede indicatie van het open water in de buurt van Weesp. Op de Vecht zal de temperatuur niet heel anders zijn.

Opgaande lijn, maar wat duurt het lang!

Ook de weersverwachting is nog niet optimaal. Als dag- en nachttemperatuur opgeteld de 20 graden niet halen dan kunnen de voerboilies nog rustig in de vriezer blijven liggen. Bij een watertemperatuur onder de 10 graden heeft een voerstek opbouwen weinig zin. Het lijkt er op dat ik nog minimaal twee weken geduld moet hebben.

voorlopig nog geen warmte

Dat de natuur wel echt wakker wordt is natuurlijk overduidelijk. Vogels slepen weer met nestmateriaal, overal bloeien bloemen en de meeste bomen vertonen weer tekenen van leven. Ook onder ons terras heeft moeder eend weer een korf vol eieren om warm te houden. In het zoekplaatje hieronder is madam met een beetje goede wil zichtbaar in haar korf.

Daar zit ze weer

Door een dagje vrij te nemen wist ik mijn weekend te verlengen en zo tijd vrij te maken voor de nodige werkzaamheden thuis, maar ook om weer eens te gaan vissen. Vanwege de watertemperatuur besloot ik wederom snoeken te gaan belagen. Deze vissen zijn ook in kouder water actief en dus een prima alternatief als de karper nog passief is. Met de kano vertrok ik laat in de ochtend richting Naardertrekvaart.

Volgens de dieptemeter is de Naardertrekvaart zo’n 1,2 tot 1,6 meter diep. Alleen het deel in Muiden bij Fort H is iets dieper, maar daar mag niet gevist worden. De watertemperatuur schurkte op dit ondiepere water tegen de 10 graden Celsius aan. Op plaatsen waar polderwater uit ondiepe slootjes in de Naardertrekvaart werd gepompt kon ik zelfs even 11 graden Celsius meten. Deze ondiepe polderslootjes warmen duidelijk sneller op dan dieper water. Tot mijn verbazing was een stek waar ik in de zomer graag op karper vis, slechts 9,4 graden Celsius. Binnen een paar kilometer maar liefst ruim anderhalve graad verschil. Dat verwacht je niet. De dieptemeter met temperatuur sonar levert me zo regelmatig waardevolle inzichten op.

de watertemperatuur is nog net geen 10 graden Celsius

De watertemperatuur is nog net geen 10 graden Celsius

Twee niet al te diep duikende plugjes sleepte ik al peddelend achter me aan. Ook viste ik een tijdje met een spinner. Kanoënd kamde ik zo de Naardertrekvaart uit.

Diverse aanbeten kreeg ik, waarbij duidelijk werd dat ook de snoek van wat warmer water houdt. Op een kouder deel van het water, waar de temperatuur tussen de 9,4 en 10 graden was, kreeg ik geen enkele aanbeet. Alle aanbeten kwamen van warmer water. In totaal wist ik 6 snoeken te haken en allemaal beten ze op stukken waar het water tussen de 10 en 11 graden Celsius was. Laat me u enkele foto’s tonen.

snoek van de Naardertrekvaart

snoek van de Naardertrekvaart

snoek van de Naardertrekvaart

snoek van de Naardertrekvaart, beet op een stuk waar de watertemperatuur hoger was.

snoek van de Naardertrekvaart

Na een uur of vier peddelen en vissen waren de konen verkleurd door de zon, stonken de handen naar vis en was de vislust weer voor even bevredigd. Ik heb dit gemist!

Deze week is er weer meer te melden over het vissen. Na een paar rustige weken gaat de update frequentie vanaf nu weer wat omhoog. Ik hoop u hier snel weer te spreken. Tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.