10 december: Mijn eigen karpers!

Goedemorgen. Na een maand van website stilte wordt het tijd de draad weer op te pakken. Natuurlijk is er de afgelopen maand het één en ander gebeurd op visgebied en dus zal ik proberen weer wekelijks wat te bloggen. Op oud nieuws zit tenslotte niemand te wachten. Vandaag een eerste berichtje over een  karperuitzetting op het Gooimeer.

Twee weken geleden kreeg ik het verzoek van Joris Weitjens om te komen fotograferen bij een karperuitzetting op het Gooimeer. De vaste fotograaf moest helaas verstek laten gaan en dus zocht Joris iemand met een fatsoenlijke camera en wat matchervaring om de plaatjes te schieten. Als ik de kans krijg vooraan te zitten bij zo’n leuk evenement zeg ik geen nee en dus zat ik vorige week zaterdag kiekjes van karpers te schieten. 

karperuitzetting op het Gooimeer

In totaal is vorige week zaterdag maar liefst 450 kilo karper uitgezet in het Gooimeer bij Huizen. Per kilo kost een karper al snel tussen de 5 en 10 euro afhankelijk van het formaat en dat geld moet ergens vandaan komen. Een vermelding van de financiers is daarom wel op zijn plaats. De uitzetting in het Gooimeer is grotendeels gefinancierd door de federatie Midwest-Nederland terwijl ook hsv Almere en hsv Naarden-Bussum elk een flinke serie vissen bekostigden. Ter plekke konden liefhebbers ook nog eens een vis adopteren en daar werd door de vrijwilligers flink gebruik van gemaakt. Nog eens 20 karpers werden ter plekke door de fanatieke vissers geadopteerd.

Hieronder kunt u zien hoe dat uitzetten dan in zijn gang gaat. De vissen werden in grote bakken op een vrachtwagentje aangevoerd. Vervolgens werden de vissen in opblaasbare zwembadjes overgezet en één voor één gefotografeerd. 

De laatste vissen worden met het water overgezet

Na uitladen in de zwembadjes kon het fotograferen plaatsvinden. Met een groep fanatieke vrijwilligers, die ieder een eigen taak hadden, werden de ruim 200 karpers in twee uurtjes individueel van de linkerkant gefotografeerd en in het open water uitgezet.

Joris positioneert de vis, Tim doet de boekhouding en Ate fotografeert

Na het fotograferen zijn de vissen met behulp van grote teilen in groepjes van 5 in het water losgelaten. Zowel in de haven van Huizen als aan de overkant van de pier zijn vissen uitgezet.

karperuitzetting op het Gooimeer

Goed, drie vissen heb ik dus geadopteerd. Hieronder een foto van één van de door mij geadopteerde karpers.

Een door mij geadopteerde uitzet spiegelkarper

U begrijpt dat ik de komende jaren hoop dat zo’n vis een keer weer bij mij langskomt, dan hopelijk flink wat kilo’s zwaarder en centimeters langer. Als iemand anders een door mij geadopteerde vis vangt krijg ik ook bericht van de spiegelkarpercommissie. 

Tot zover, ik spreek u volgende week weer! Tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.