31 Juli – Poging op de Vecht

vecht vs ateNa het polderavontuur was het plan om zondagavond tot ver in de nacht een voerplekje op de Vecht te bevissen. Tijdens het kanovaren enkele dagen eerder had mijn vriendin op een zijarm van de Vecht een karper gezien tussen de waterlelies en ik had bedacht dat deze vissen best eens in de schemering de Vecht op zouden kunnen zwemmen om daar eten te zoeken.
We zagen tijdens de kanotocht binnen korte tijd ook nog enkele andere grote vissen wegschieten in dat zijarmpje dus het zou best eens een rustplek kunnen zijn. Karpers liggen immers graag onder deze waterplanten.

badende koeien

Niet alleen karpers houden van waterplanten

Links en rechts van de smalle ingang had ik tegen het riet drie dagen op rij gevoerd met een mix van gekookte kippenmais, gistende tijgernoten en scopex boilies. Drie keer ging een paar kilo voer te water. Dat ‘s avonds het avondzonnetje op de rietkraag scheen en de wind daar ook al enkele dagen op stond gaf alleen maar meer vertrouwen.

Op zondagavond even na negenen lagen de rigjes links en rechts van de ingang te water en kon het wachten beginnen.

Prima plekje voor de visser

Prima plekje voor de visser

Vlak nadat mijn vriendin even een bezoekje was komen brengen knalde om half 11 ineens de rechter waker omhoog en gaf de beetverklikker een qua volume bescheiden doch up-tempo concertje weg. Meteen had ik de hengel in mijn handen en zette druk op de vis terwijl deze op zijn beurt druk terug zette. Enkele seconden dacht ik een karper gehaakt te hebben maar toen de vis toch wel heel snel dichterbij kwam bleek het een kapitale brasem te zijn. Op de mat heb ik maar even het meetlint er langs gehouden en met 59 cm moet dit wel een nieuw persoonlijk record zijn. En zo niet dan doen we vanaf nu alsof dit het nieuwe record is.

IMG_2397

Kapitale brasem, 59 cm

Mijn vertrouwen in de stek nam alleen maar toe, als een brasem ondanks de gedumpte 5 kilo voer mijn boilie kon vinden dan moet er flink gegeten zijn en aangezien het grootste deel bestond uit tijgernoten en 20mm boilies kan het bijna niet anders dan dat er karper op bezoek is geweest.

Nog steeds prima plekje

Nog steeds prima plekje

Een uurtje later hoorde ik nog een keer een piep uit een beetverklikker komen. Een lijnzwemmer wellicht? Toen weer een uur later het pikdonker was en er sinds de brasem twee uur verstreken waren besloot ik, ondanks goede voornemens om tot diep in de nacht te blijven zitten, op te ruimen. Nachtvissen is niet iets waar ik echt van geniet. Van Maarten Wilmink (Gooische Karpers) begreep ik dat vissen op de Vecht wel echt nachtvissen zijn. Misschien moet ik de omstandigheden toch wat meer naar mijn hand gaan zetten als ik succesvol wil karpervissen op de Vecht. De Vecht is nog niet van me af!


Vecht statistieken vandaag: 3 uur gevist, 0 karpers, 1 brasem

Vecht statistieken tot nu toe: 5 keer vissen, totaal 13 uur, 0 karpers, 4 brasems