07/08 Augustus – Met kunstaas eropuit

baars en gespuis en zoVanwege werkbezoekjes aan Rome en Manchester de afgelopen week en klusjes thuis in het weekend was de vistijd schaars. Geen tijd voor grote projecten dus, geen voerplekken en urenlange vispogingen. Gelukkig was er wel tijd om er twee keer een uurtje tussenuit te knijpen met een spinhengeltje en wat kunstaas.

Zondag werd er een uurtje gegooid in de vaart langs de Maxis. Deze vaart verbindt het Amsterdam Rijnkanaal met de Vecht bij Muiden. Bij aankomst viel me een raar bouwsel op onder de brug bij de Maxis. Een palingkistje wellicht? Ik heb een fotootje gemaakt en het ding maar laten staan. Ieder zijn hobby…

IMG_2466

Palingkistje?

Tijd om te vissen! De echte pro’s gooien waaiers en kammen systematisch een sloot uit. Elk plekje wordt secuur afgepeuterd tot ze zeker zijn dat de aanwezige vis verdwenen is. Zelf pak ik het anders aan. Ik werp een paar keer  richting brug en dukdalven, dan een beetje langs de kant links en rechts en tenslotte nog een paar keer naar de overkant. Afhankelijk van de wind wat meer naar links of rechts. En net hoe mijn aas waait. Als dat niks oplevert schuif ik een stukje op en doe het misschien wel heel anders. Niets systematisch dus. Maar op het oog interessante plekjes krijgen wel wat meer aandacht.

Met korte broek door het lange gras naast de slootkant ben ik trouwens zelf ook een doelwit. Op een gegeven moment landt er ongemerkt dus superzacht een steekbeest op mijn been om me vervolgens gruwelijk hard te bijten. Helaas voor het beestje zijn de repressaillemaatregelen overeenkomstig. Keihard wordt euthanasie toegepast op het ongedierte. Het is maar goed dat vissen niet kunnen boksen. Als die bij elke keer dat ze geprikt worden zo zouden uithalen was t met vissen als hobby snel gedaan.

Terug naar het vissen: Na een stuk of 20 worpen waarvan het merendeel richting brug ging zat er ineens iets venijnig tegen te werken bij het indraaien. Vlak bij de kant bleek het een mooie baars te zijn die het plugje voor een smakelijk hapje had aangezien. Met de hand heb ik de vis uit het water gepakt en voorzichtig onthaakt. Het zijn zulke mooie beesten, maar die bek is vaak zo teer. Snel mocht de vis even poseren en werd toen weer in het water terug gezet.

23 cm baars

23 cm baars

Wat later heb ik het plugje vervangen door een Mepps spinner (zie header). Een aantal keren zag ik een klein baarsje van misschien 10 centimeter erachter aan zwemmen en op een gegeven moment werd het blinkertje gegrepen door een baarsje van 17 cm. Het foto ritueel herhaalde zich en ook dit brutale visje mocht snel weer terug de koude natte diepte in.

FullSizeRender (2)

brutaal visje

Na nog geen uurtje vissen zat het avontuur er weer op. Waarschijnlijk een kleine honderd worpen, twee baarsjes en een paar stinkende handen. Een prima resultaat.

Op maandag voltrok zich een zelfde soort scenario. Eerst werd er thuis flink geklust, het terras moest hoognodig ontdaan worden van groene aanslag. Met spons en hogedrukspuit geen enkel probleem. Rond een uur of 5 begon het toch een beetje te jeuken. De hele dag waren de handen al nat, nu moest er ook nog een vis in.

Wederom was de vaart langs de Maxis het doel maar dit keer dichter bij Muiden. Tjonge wat was het water daar helder. Ik kon de spinner prima volgen al vanaf het moment dat hij het water raakte. Ook was de bodem tot minimaal 5 meter uit de kant te zien. Hier zou geen snoek in trappen dus besloot ik maar voor een miniplugje te gaan. Langzaamaan viste ik de sloot af totdat ik bij een brug kwam. Hier leek het water niet alleen een stuk dieper, ook stonden er wat meer waterplanten en was het water iets troebeler. Al bij de tweede worp richting brug was het raak. Een felle snoek had het plugje als tussendoortje gegrepen en trakteerde me op een mooie show wateracrobatiek. Het haakje bleef echter vast zitten en de vis was kansloos. Na een paar minuten kon het net te water en mocht ook deze vis even poseren. Met 67 cm een prachtige beloning voor wederom een klein uurtje spinnen.

IMG_2480

Na deze mooie beloning was het tijd om te gaan. De komende twee weken blijven de hengels thuis in de kast en zal de enige vis die ik te zien krijg op mijn bord liggen. Zuid Spanje is het doel. Op 25 Augustus volgt hopelijk de volgende update. Ik heb snode plannen! Tot later!!