Oranje boilies- nieuwe stijl

Hallo beste websitevrienden. Terwijl er een grote Oranje Boilie aan de hemel staat schrijf ik dit stukje. Afgelopen weekend heb ik ter voorbereiding op het nieuwe karpervisseizoen een flinke batch van mijn vernieuwde Oranje Boilies gedraaid. Voortdurend wil ik het komende jaar twee stekken aanvoeren en daarvoor is veel voer nodig. Om mijn draaiuren zo efficiënt mogelijk te maken heb ik weer een investering in mijn boilie-rol-straatje gedaan. Dit keer heb ik het proces van het stomen van de boilies verbeterd. Leest u mee?

Wie veel leest over karpers en hun gedrag komt tot de conclusie dat sommige vissen meteen ons voer vreten. Andere vissen hebben er wat meer tijd voor nodig om overgehaald te worden boilies te pakken en de rest, zo’n 60% houdt zich uitsluitend bij natuurlijk voedsel. Voor opgekweekte en uitgezette karpers is de verhouding misschien net iets anders, maar de boodschap is dat een deel van de vissen gewoon nooit gevangen zal worden omdat ze ons aas niet vreten.

Het enige dat een visser kan doen om dat laatste deel van de populatie wel op het voer te krijgen is constant blijven voeren. Uiteindelijk gaan deze selectieve vissen, die aanvankelijk hun neus ophalen voor onze boilies, dan toch ook voor de bijl. Luc de Baets vertelde in zijn magistrale boek “de dunne lijn” dat door gedurende een paar maanden structureel voer aan te bieden en niet te vaak te vissen uiteindelijk op een beroemd karperwater in Belgie karpers op de kant kwamen die nog nooit eerder gevangen waren. Ik wil hetzelfde bereiken.

Ik heb uitgerekend dat ik komend jaar 12 kilo boilies per week moet voeren. Meer voeren wil ik niet, 12 kg is ook meteen mijn max. Omdat ik in mijn stoompannetjes niet eens 1 kilo boilies tegelijk kan stomen is het stomen de beperkende factor geworden in mijn boilie-rol-proces. En dus ben ik gaan zoeken.

Diverse dure mogelijkheden zijn er, maar gezond verstand zegt me dat een grote pan met een bodempje kokend water en daarin ronde rekjes genoeg moet zijn. Het was even zoeken naar de juiste rekjes maar ik heb ze gevonden. Een leverancier uit Italië biedt ze aan. Rollycarp heet de leverancier van die dingen en ze kosten ongeveer 6,50 Euro per stuk. Tweedehands kwamen ze onlangs online en ik sloeg meteen toe. Voor een paar tientjes heb ik 10 van die rekjes.

stomen van boilies

Ronde Rollycarp Stoomrekjes

Met een diameter van 30 cm en een hoogte van 4 had ik een pan nodig die net iets groter was dan mijn mais-kookpan. Op marktplaats vond ik er 1 voor minder dan een tientje. Ik kan nu met 5 rekjes zo’n 3,5 kilo boilies tegelijk stomen. De andere 5 rekjes kan ik tegelijkertijd dan weer vullen met boilies. 

De nieuwe stoompan met een zak met 3 kilo 20 mm boilies

Afgelopen zaterdag heb ik de stoommaterialen voor het eerst getest. Omdat ik dit keer 20 mm boilies wou draaien heb ik een grotere boilieplank op mijn rol-stellage bevestigd. Voor wie deze stellage nog niet kent hier nog eens het plaatje van deze constructie. 

Tijdens het draaien van de boilies kwam ik er achter dat mijn 20 mm rolplanken niet goed over elkaar gleden. Een spuitbus met kookolie deed wonderen. Na even sprayen met kokosolie was ook dit probleem verholpen.

smeermiddel

Drie halve bakstenen op de bodem van de stoompan zorgen dat de boilierekjes niet in het kokende water staan. Na een kwartiertje stomen is een batch de boilies klaar, ook de boilies in het bovenste stoommandje waren na 15 minuten perfect uitgehard. Na een nachtje drogen konden de boilies de vriezer in. Nog een paar keer een middagje draaien en de vriezer zit weer vol.

Zeven zakken met elk bijna 3 kilo Oranje boilies

In conclusie: de elektrische stoompannetjes kunnen de deur weer uit, het stoomproces is met de grote pan en stoommandjes een stuk verbeterd. Ik ga met deze simpele boilie het komende jaar veel plezier beleven. Het wachten is nu op een opleving qua temperatuur zodat ik de boilies voor het eerst kan testen. Als het zover is hoort u van me. Tot later!

 

Vorige bericht       Volgende bericht

3 gedachten over “Oranje boilies- nieuwe stijl

  1. Hey Ate, ben benieuwd naar het nieuwe visjaar, ga zelf proberen om eerst instant en als er karper zit overgaan op voeren. Succes. Groet Remon

    • Hoi Remon, bedankt voor je berichtje! Uiteraard zal ik hier precies vertellen hoe ik het voeren aanpak en wat de resultaten zijn. Ik heb ondertussen drie verschillende strategieën gepland voor het voorjaar. Op 1 water zal ik a la Luc de Baets gedurende langere tijd verspreid voeren en zo de vissen op het voer proberen te krijgen, op de 2de stek op een ander water zal ik meer instant mijn best doen en op de laatste stek op het 3de water voer ik continue maar geconcentreerd. Ben zelf ook benieuwd hoe het allemaal uitpakt. Laat jij ook nu en dan weten hoe het met je vangsten gaat?
      groet Ate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.