Over karperbeheer en de BVK

belangenvereniging verantwoord karperbeheer mutsHoi! Afgelopen weekend ben ik weer op bezoek geweest bij de jaarlijkse algemene leden vergadering van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer. Deze vereniging houdt zich met name bezig met adviseren op het gebied van uitzettingen. De BVK is de grote drijvende kracht achter verantwoord uitzetten en vervolgens de monitoring van spiegelkarpers.

Over karperbeheer

Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat zonder uitzettingen op het open water de karperstand hier erg hard terug loopt. Karpers zijn al zo’n 1000 jaar aanwezig in Nederland, maar komen met name voor in kleine afgesloten ondiepe plasjes en polders. Alleen in ondiep water dat snel opwarmt en waar weinig snoek voorkomt is voortplanting regelmatig succesvol.

Karpers doen op het open water in Nederland vaak wel pogingen tot voortplanten, maar in het algemeen blijven deze vrijages zonder al te veel succes. Een te lage temperatuur plus predatie door roofdieren zorgen ervoor dat van een natuurlijk aanwas vaak nauwelijks sprake is.

In de eerste helft van de vorige eeuw vonden karperuitzettingen op het open water met name plaats ten behoeve van de beroepsvisserij. Het uitzetten van karpers op de open watersystemen was een rol van de overheid (Rijkspootvisfonds, later van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij-OVB). Door hengelsportverenigingen werd veelal karper uitgezet op afgesloten wateren.

Eind jaren ‘70 veranderde het beleid rond uitzettingen op open water systemen. Gewijzigde inzichten leidden tot een meer terughoudend uitzetbeleid.  Als gevolg hiervan nam in de jaren erna de karperpopulatie op het open water in zijn geheel af. Ook verminderde de diversiteit van de karperpopulatie. Bij kruisingen tussen schub-en spiegelkarpers zijn nakomelingen namelijk vooral van de schubkarper variant. Het percentage spiegelkarpers daalde daardoor op open water vaak tot minder dan 5%. 

Door veel lobbyen en overleg met onder andere waterbeheerders, waterschappen en natuurbeschermingspartijen is tegenwoordig uitzetten onder voorwaarden weer mogelijk. Eén van die voorwaarden is vaak monitoring. Ook zijn maximale hoeveelheden karper per hectare vaak vastgelegd. Zonder terugmeldingen is er geen monitoring en valt er ook niks te zeggen over karperbezetting. Zonder terugmeldingen geen uitzettingen dus. Bij deze nog eens de oproep om gevangen spiegelkarpers dus alstublieft te melden!

Over de ALV

Bij de ALV van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer waren ongeveer 20 personen aanwezig. Voor mij bijzonder was dat ik nu enkele prominente karpervissers uit Nederland en België de hand kon schudden. Mannen waar ik veel respect voor heb vanwege hun rol in de karperviswereld. Eén van die mannen is Wijtze Tjoelker, een uitgesproken Fries die al karpers van boven de 20 kilo op de Friese vaarten en meren ving toen ik als puber nog op een lokaal vijvertje karpers achter de schubben aan zat. Ik wil graag nogmaals Wijtze zijn Blog onder de aandacht brengen. In een recent verhaal vertelt hij onder andere over wat er allemaal bij de voorbereiding van zo’n karperuitzetting komt kijken. U vindt dat verhaal hier.

Tijdens de vergadering bleek weer eens hoe kritisch en goed geïnformeerd de karpervissers zijn. Er werd langdurig gediscussieerd over het doel van het uitzetten en of dit niet al behaald is. Daarnaast werd gesproken over de groei en levensverwachting van bepaalde lichtingen en rassen en over de mogelijke gevolgen van de afgelopen warme zomer. Het is namelijk mogelijk dat door de lange periode van warmte en droogte er wellicht dit keer wel een succesvolle paai op het open water is geweest. Dat zou kunnen betekenen dat de komende jaren het aantal uit te zetten karpers teruggeschroefd moet worden.

De toegift

Na afloop van de ALV startte een open bijeenkomst voor karpervissers. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Dr. Ir. Olga Haenen, een expert op het gebied van visziekten, over veel voorkomende ziekten bij karpers. Ze vertelde over symptomen van ziekte en waar je zieke vissen eventueel kunt melden. Ook gaf ze haar visie op onderwerpen die voor karpervissers belangrijk kunnen zijn. Zo raadt ze aan schepnetten en onthaakmatten goed te laten drogen, zeker als op verschillende viswateren wordt gevist. Eventueel kun je deze producten met een beetje chloor in het water schoonmaken om ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Ook gaf ze het advies om niet te veel van visleverancier te wisselen en bij voorkeur in oktober/november, als vissen de beste conditie hebben, uit te zetten.

Sander Kunst was vorig jaar al de winnaar van de Amsterdamse Spiegelkarperwedstrijd. Dit jaar was hij ook internationaal (NL en België) de meest succesvolle karpervisser tijdens het SKP weekend. Hij kreeg de wisselbokaal uitgereikt.

Tot slot gaf Edwin van Egmond, een kweker van karpers, een presentatie over zijn bedrijf. Hij vertelde onder andere hoe dat kweken in zijn werk gaat, hoe hij vissen selecteert op vorm en beschubbing, welke bloedlijnen hij mee kruist om de mooiste en sterkste vissen te produceren en hoe hij omgaat met onder andere  predatie door aalscholvers.

Al met al was het een hele leerzame en leuke bijeenkomst. Wie volgend jaar ook aanwezig wil zijn kan ik aanraden lid te worden van de BVK. Dit kan door een aanmelding op de BVK website (klik hier). Lidmaatschap kost 10 euro (vanaf 2020 12,50 Euro). Lidmaatschap geeft dus o.a. de kans om mee te praten over uitzetbeleid. Daarnaast krijgen leden regelmatig de informatieve BVK nieuwsbrief en steunen ze een verantwoord en dus duurzaam beleid op het gebied van Karperbeheer. 

Vorige bericht       Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.