Statisch stekhoppen

Hoi! Ik heb te veel opties, er is op karpervisgebied nog zoveel te doen. Ik heb een visbootje dat ik moet gebruiken, stekken-tips van Robert-Paul Naeff en Joris Weitjens die ik niet kan negeren, de Vecht waar ik nog zoveel moet ontdekken, fantasieën over karperen uit de kano, en een grote-vissen-stek waar meer te halen is dan ik tot nu toe gedaan heb. Tijd voor actie! En dus heb ik de afgelopen weken een aanpak verzonnen en ben nu druk aan het voorbereiden. Laat me u het naadje van de kous vertellen!

Het plan

Eerst even eerlijk zijn. Ik heb niet alles zelf bedacht maar heb me laten inspireren door Boudewijn Margadant. Boudewijn is een bekende karpervisser in Amsterdam met een eigen blog en hij komt ook regelmatig voorbij in andere karpervis-gerelateerde media. In dit filmpje van Trakker vertelt hij bijvoorbeeld over zijn visserij. Statisch, dus met vast lood montage, maar actief, na maximaal een uurtje op een stek hopt ie verder naar een volgende. Zijn materiaal heeft hij aangepast aan zijn visserij. Minimaal, licht bepakt, flexibel, én hij vangt mooie vissen!

Boudewijn met een prachtige vis op de omslag van ‘Karper’.

Daar is het, de oplossing voor al mijn wensen! Ik ga ook statisch stekhoppen. Bij penvissen is het al gebruikelijk: loop langs het water, maak vier of vijf voerstekjes op stekken waar je karper ziet of verwacht, loop terug, pak de hengel en ga ze één voor één afvissen. Soms weet je binnen 5 minuten al of er vis op de stek ligt. Ik ga dus iets vergelijkbaars doen met mijn statische visserij. In mijn geval ga ik wel een paar dagen wat voorvoeren, niet te veel, maar wel regelmatig. ‘s Ochtends en ‘s avonds twee handjes per stek, op vier of vijf stekjes en dan deze na twee of drie dagen voorbereiding één voor één afvissen. Elke stek maximaal een uurtje. En dan snel weer verder.

De voordelen

Mocht er eens een stek bezet zijn dan is dat niet erg. Er is altijd een volgende optie. Zo kan ik veel verschillende stekken een kans geven. Plekken waar ik altijd al eens wilde vissen maar geen hele avond wil verspillen. Dit kan natuurlijk met de auto, maar ook op de fiets, vanuit de boot of uit de kano. Zo kan ik verschillende opties die ik nog wil testen gaan combineren en uittesten. Ik schat in dat ik op geijkte stekken meestal binnen een uur wel een aanbeet krijg als ik voorvoer, dus mijn visserij wordt mogelijk nog efficiënter!

De materiaal aanpassingen

Snel kunnen inpakken en verplaatsen is cruciaal. En daarom ben ik begonnen met voorbereiden. Mijn tripod heb ik al eerder geïntroduceerd. Deze is super licht en staat in een seconde. Omdat ik vier ATTS beetmelders heb kan ik twee op de buzzerbar van de tripod bevestigen en twee op banksticks. Zo kan ik ter plekke kiezen welke optie het meest geschikt is.

Mijn tripod in actie

Mijn bijna 4 meter (13 ft) lange glashengels zijn niet gemaakt om te vervoeren en vanuit de boot, laat staan kano zijn ze onhandig lang. Toen ik van de week drie handgebouwde 11-voets boron-grafiet glashengels online zag komen met een testcurve van iets boven de 2 lbs hapte ik daarom meteen toe. Dat ik bij de hengels nog een enorme lading andere karperspullen moest kopen was niet erg. Sommige spullen komen goed van pas, en andere verkoop ik gewoon weer. Zo heb ik mijn uitrusting verbeterd en de hengels uiteindelijk voor bijna niks!

De nieuwe hengels met superlicht beschermmateriaal eromheen.

Een lichte ‘self-inflating’ onthaakmat is trouwens ook besteld en onderweg. Deze vervangt mijn grote mat, kan leeg en opgerold aan de rugtas bevestigd worden maar biedt toch voldoende bescherming voor de grootste vissen. Met lucht erin is het een heerlijk zacht matras, hij blijft goed drijven, neemt geen water op, en leeg blijft een handzaam pakket over. Met de mat aan de rugtas heb ik mijn handen vrij.

Hier nog een opgerold onthaakmatje op de rugzak, straks de nieuwe self-inflating mat.

De Trakker rugzak die ik een tijdje geleden regelde past perfect in dit concept. Perfect formaat voor de materialen die ik wil meenemen, en super praktisch in gebruik. Open geritst heeft de rugzak praktische compartimenten en kan elk item een vast plek krijgen. Niet meer graaien en zoeken, meteen voor het grijpen. Ondertussen heb ik de tas leeg gehad en zit alleen het hoognodige er nog in. Een stuk lichter en alles is aangepast aan mijn plannen.

Met de hengels en schepnet aan een riem over de schouder kan ik gewoon fietsen en ben erg mobiel. Een kussentje om op te zitten en de tripod kunnen in de fietstassen. Nu nog even de hengels uittesten op een geijkte stek en dan kan mijn plan in gang gezet worden! De eerste karpers zijn ondertussen gevangen, later deze week meer daarover. Tot dan!

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.