Spiegelkarperproject wedstrijd 2016

header spiegelkarperproject-wedstrijd 2016Behalve lid van de Algemene Weesper Hengelaars Bond (AWHB) ben ik ook lid van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV), en deze organiseert eind september de jaarlijkse spiegelkarperproject wedstrijd. Hoewel ik helemaal niets heb met viswedstrijden en principieel een aversie heb tegen competitief vissen ga ik meedoen met deze skp-wedstrijd.

Over het spiegelkarperproject

Het spiegelkarperproject is eind jaren 90 begonnen in en rond Amsterdam. Karpers planten zich in Nederland nauwelijks voort en om het bestand aan vissen op peil te houden worden regelmatig uitzettingen van jonge karpers gedaan. Jonge spiegelkarpers hebben vaak een uniek schubbenpatroon en door deze vissen bij uitzetten te fotograferen en meten wordt een archief opgebouwd waarmee vissen, als deze worden gevangen, kunnen worden herkend. Door informatie over lengte, gewicht en vangplaats te melden kan worden bepaald hoe snel een karper groeit, waar deze zich naartoe verplaatst en welk percentage overleeft. Een indruk van resultaten kan worden gevonden op de website van karperbeheer (zie bv het verhaal over Mokumse Betsy)

spiegelkarperproject wedstrijd

Flyer van de spiegelkarperproject wedstrijd

Om mee te mogen doen aan de spiegelkarperproject wedstrijd is een mailtje voldoende (zie de flyer hierboven). Doel is in het weekend van 30 september tot 2 oktober zoveel mogelijk spiegelkarpers te vangen in boezemwater in en rond Amsterdam. Hier horen bv ook de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal bij. Je kunt zelf bepalen wanneer en waar je vist. Foto’s van vissen moeten bijtijds worden opgestuurd met een herkenbaar item in beeld. Dit item wordt de dag van de aanvang van de wedstrijd bekend gemaakt om fraude te voorkomen.

Waarom ik mee doe?

Wel, allereerst vind ik het prachtig dat een aantal vrijwilligers zich hard maakt voor een gezond en gevarieerd (spiegel)karperbestand in Nederland. Enig inzicht in overleving en migratie is daarvoor essentieel en daar help ik graag aan mee. De afgelopen jaren heb ik nauwelijks gevist en navenant gevangen. In de toekomst hoop ik ook mijn terugmeldingen te gaan doen. Deze wedstrijd is een mooi begin. 

Daarnaast is het tijdens deze wedstrijd helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt. Succes is alleen te halen in water waar ook daadwerkelijk uitgezette spiegelkarpers rondzwemmen dus dat is de enige belemmering. Vrijwel alle bevaarbare wateren rond Amsterdam en Weesp horen hierbij. Geen aangewezen visplekken dus of loting voor stekken maar gewoon vissen op je zelf uitgekozen stek op je eigen manier.

Een ander argument is de vrijheid qua inzet: een uurtje vissen kan, drie dagen non-stop karperen kan ook. Je kunt het op je eigen manier invullen en die vrijheid hoort bij mijn manier van vissen. Uiteraard hoort vissen in balans te zijn met andere belangrijke zaken in het leven. A happy wife is a happy life, nietwaar?

Tot slot is dit een mooi project om online verslag van te doen. Plannen, argumentatie en resultaten zal ik delen. Volgens mij kan dit best een leuk item worden de komende weken. Aangezien ik alles online plaats kan mijn ego een knauw krijgen als ik faliekant op mijn bek ga, maar ik ben positief ingesteld en ga uit van beloning naar inzet. Als ik niks vang ligt dat dus aan de inzet en ook die zal ik online delen.

Wat is mijn plan?

Concreet is er nog niets, maar zeker is dat ik mee ga doen en dat ik ga vissen in of rond Weesp. Ik heb duizend-en -één ideeën en zodra het plan duidelijker wordt zal ik hierover berichten. Hou de site in de gaten voor updates over dit project.