Spiegelkarperproject wedstrijd; “Het Plan”

spiegelkarperproject wedstrijd headerOp 13 september vertelde ik dat ik zou gaan meedoen aan de spiegelkarperproject wedstrijd van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging. Ik beloofde te vertellen hoe ik deze wedstrijd ga aanpakken en waarom ik voor deze aanpak heb gekozen. Deze SKP wedstrijd start vanavond om 19.00 uur. Het wordt dus tijd mijn beloftes na te komen en u op de hoogte te stellen van het hoe, wat en waarom. 

Wanneer vissen

De wedstrijd duurt tot zondagavond 19.00 uur. Ik ga natuurlijk niet al die uren vissen, ik heb ook nog een leven buiten de waterkant. Efficiënt vissen is het plan. Ik ga dit doen door van te voren enkele dagen op mijn stekken te voeren. Normaliter als je zo een voerplek maakt blijft een karper daar rondhangen en zou een karper, wanneer je gaat vissen, binnen een paar uur het aas moeten vinden. Is dat niet het geval dan kun je de voerplek als mislukt beschouwen. Je kunt dan wel blijven zitten maar gewoonlijk gebeurt er dan niets meer. Tenminste dit zegt Evert Aalten, een karpervisser uit Utrecht, die diverse boeken over karpervis-theorieën -en ervaringen heeft geschreven.

Dit verhaal heeft natuurlijk wel wat haken en ogen. Als een karper op een bepaald water bijvoorbeeld het liefst ‘s nachts actief is en jij gaat rond het middaguur zitten vissen, dan gaat deze vlieger uiteraard niet op. Ik ga gokken op de avondschemering en eerste uurtjes van de nacht. Dit is meestal een prima tijd om karper te vangen. Ik ga natuurlijk ook de voertijden aanpassen op de tijden waarop gevist gaat worden zodat karpers wennen aan eten op een bepaalde tijd. Op deze manier probeer ik de kans op karper zo groot mogelijk te maken.

Mijn plan is om twee stekken te bevissen, de ene op vrijdagavond van 19.00 tot ongeveer 22.30, de andere op zaterdagavond van 18.00 tot 22.00 uur. Aangezien de zon rond half 8 ondergaat heb ik zo de tijd rond de schemering en eerste uurtjes van de nacht te pakken. Mocht ik vis vangen en het gevoel hebben dat er meer te halen valt ben ik natuurlijk niet te beroerd om mijn planning enigszins aan te passen en er wat tijd aan vast te plakken.

Het voerplan

Afgelopen maandagavond ben ik begonnen met voeren op stek 1, aan het IJsselmeer, of beter gezegd het IJmeer. Karpers uit Amsterdam kunnen via meerdere sluizen het IJmeer bereiken en worden ook regelmatig buiten de sluizen gevangen. Op het IJmeer heb ik maandagavond een flinke lading gekookt kippenvoer plus een paar handen boilies gevoerd. De avonden erna is er rond 6 uur ‘s avonds steeds op dezelfde plek een kilo boilies te water gegaan.

voorvoeren voor karpervissen - spiegelkarperproject wedstrijd

De emmer gekookt kippenvoer met een paar handen nog bevroren boilies staat klaar voor de eerste keer voeren

Op stek 2 ben ik dinsdagavond begonnen met voeren volgens hetzelfde scenario. Stek 2 is overigens aan de Vecht. De Vecht staat via bijvoorbeeld het Amsterdam Rijnkanaal maar ook via de Gaasp direct in verbinding met de Amstel uit Amsterdam.

Het idee is dat met de halve emmer kippenvoer een flink voerbaken wordt gecreëerd waarmee vissen worden geattendeerd op de stek en dat, door daarna met groter en harder aas zoals boilies te voeren, alleen karpers overblijven.  Drie dagen voeren met boilies is volgens Evert Aalten genoeg om een plek af te kunnen romen. 

Het voerschema staat weergegeven in onderstaande tabel:

  IJsselmeer Vecht
Maandag 5 kg kippenvoer + paar handen boilies  
Dinsdag 1 kg boilies  5 kg kippenvoer + paar handen boilies
Woensdag 1 kg boilies  1 kg boilies 
Donderdag 1 kg boilies  1 kg boilies 
Vrijdag Oogsten 1 kg boilies
Zaterdag   Oogsten

De Boilies

Ik voer weer grotendeels met zelfgemaakte droomboilies, ditmaal op basis van hondenvoer. Het boilie recept heb ik enigszins aangepast. Ongeveer 50% van de droge ingrediënten bestaat uit fijngemaakte Frolic. Aanvankelijk maalde ik dit in een koffiemolen maar tegenwoordig maak ik dit kleiner met een “crusher”, een plastic ding met punten dat bedoeld is om boilies te verkruimelen. Iets minder fijn dus zodat grove korrels Frolic in de boilies zichtbaar zijn. Ik heb het idee dat dit de smaak ten goede komt. Vergelijk het maar met pindakaas met stukjes noot.

Ook heb ik in de laatste serie boilies 15% gemalen trouvit toegevoegd. Trouvit is de naam van de korrels waarmee in viskwekerijen vissen zoals karpers worden gevoerd. De karpers die de afgelopen jaren zijn uitgezet en die in deze wedstrijd het doelwit zijn hebben ongetwijfeld ervaring met trouvit en dat zou me wel eens net dat extra procentje meer succes kunnen opleveren.

Andere ingrediënten die ik gebruik bij het zelf boilies maken zijn 5% ei albumine, 10% tarwemeel, 15% grove polenta en 5% sojabloem. Ik voeg deze stoffen toe omdat ze goed rollen en uitharden tijdens het koken. Als smaakmakers heb ik een blokje kippenbouillon, wat kurkuma en wat cajunkruiden toegevoegd.

boilies zelf maken

pondje zelfgemaakte boilies

Bij elke keer voeren voeg ik toch ook nog een paar handjes zoete scopex boilies toe. Deze boilies heb ik gekocht van Maarten Wilmink, eigenaar van de webwinkel “Gooische karpers” uit Weesp en zelf fanatiek karpervisser. Ik hou er zelf van als in een handvol pinda’s nu en dan een borrelnootje zit. Ik denk dat karpers een klein beetje verandering ook wel kunnen waarderen. En anders trek ik hiermee misschien net die ene zoetekauw over de streep. Aangezien ik met twee hengels ga vissen kan ik met beide boilies tegelijk vissen. 

De aasaanbieding

Behalve de stekkeuze en voerstrategie heb ik ook nog nagedacht over de aasaanbieding. Ik heb hier enkele beslissingen genomen:

Allereerst heb ik besloten mijn hoofdlijn te vervangen. De hoofdlijn die ik gebruikte was zogenaamd van fluorocarbon maar ik vond deze veel te dik, 35/100ste. Dikker betekent stugger en zichtbaarder en dat is onnodig. Deze dikke hoofdlijn had nog een nadeel. Hij bleef drijven. De afgelopen keren dat ik op karper heb gevist heb ik meerdere keren lijnzwemmers gehad en dat geeft onrust op de stek. Ik heb nu een 31/100ste fluorocarbon hoofdlijn aangeschaft die door een identieke brekingsindex als het water vrijwel onzichtbaar zou moeten zijn en die zinkt als een baksteen. Iets dunner, minder zichtbaar en zinkend, dat zijn drie verbeteringen die als het goed is zorgen dat een vis de lijn minder snel opmerkt.

Wat ik verder ga aanpassen is de tube op de hoofdlijn. Tot voor kort deed ik een anti-tangle tube om de laatste halve meter hoofdlijn boven het lood om in de war gooien te voorkomen. Aangezien ik echter meestal op korte afstand vis is de kans op in de war gooien klein. Het lijkt me beter de lijn zo onzichtbaar mogelijk te houden. Ik laat deze tube dus weg. 

Ik gebruik standaard onderlijntjes. Op de wateren waar ik ga vissen is niet veel hengeldruk en geavanceerde systemen zijn verder onnodig. 

To zover de planning voor de spiegelkarperproject wedstrijd.

Nog even iets over de puntentelling. Alle tijdens de wedstrijd gevangen spiegelkarpers tellen voor minimaal 1 punt. Als deze vissen herkend worden van een uitzetting komt daar minimaal 1 punt bij. Als ze ook nog eens uit de boezem komen (dus niet uit een afgesloten water) tellen ze voor drie punten. De organisatie heeft bevestigd dat ik meedoe en dat vissen van mijn stekken gewoon tellen. Ik ben er dus helemaal klaar voor!

Vanavond dus de eerste poging. In een vervolgverslag over de spiegelkarperproject wedstrijd zal ik volgende week hopelijk over vangsten kunnen vertellen. Tot dan!