Slepen op snoek met de kano

Hallo! Er is vandaag weer gevist en er is weer gevangen. Laat me u eens haarfijn uit de doeken doen hoe ik deze keer wel succesvol was. De voorbereiding begon al vorige week toen ik de kanokar repareerde. Na al die handenarbeid was het wachten op een droge dag met niet al te veel wind. Dat was dus vandaag. De weersverwachting was goed, koud, maar zoals gewenst droog en weinig wind. De beslissing was snel genomen. Ik ging slepen op snoek met de kano. Ik offerde een vrije dag op om te proberen mijn eerste december vissen te vangen.

Toen ik vanochtend met mijn spullen bij de waterkant aankwam zag ik dat een paar kleinere sloten dichtgevroren waren. Het was ijskoud. Gelukkig was ik daarop voorbereid. Diverse laagjes kleding hielden me vandaag warm. 

kleine slootjes waren dichtgevroren

De vaart waar ik wou vissen lag gelukkig ook nog gewoon open. Om half 11 ging de kano te water en even later gleden de eerste twee kunstvisjes door het water met hun kontje te schudden.

Het was even zoeken naar de juiste kunstaasjes. Een aantal keren wisselde ik de plugjes want ik wou langzaam slepen en ondiep vissen. Niet elke plug is daarvoor even geschikt. Omdat je in de kano de hengels niet in de hand hebt is het ook wel handig dat het schudden van het visje op de hengeltop zichtbaar is. Na wat wisselingen had ik de juiste combinatie. Ik stel ze aan u voor: “de dikke en de dunne”. 

slepen op snoek met de kano

de dikke

Hierboven een foto van de ene plug, hieronder de andere.

de dunne

De eerste kilometers gebeurde er weinig. Ik heb dit eerder gemerkt. Het is kouder en de vissen liggen minder verspreid. Vlak voor een bruggetje werd plotseling het dunne plugje gegrepen werd door een snoekje. Het visje deed na de aanbeet niet veel. Gleed gewoon door het water naar de kano en toen had ik een probleem. Ik moest het net nog uitklappen. Terwijl ik dit deed viel de lijn even slap. Het snoekje liet de plug los en ik zag deze uit de bek vallen. Terwijl het net uit klapte verdween de vis de diepte weer in. Helaas de eerste gemiste aanbeet van de dag.

Even later net voorbij het bruggetje knalde er een snoek op dezelfde plug. Dit keer zat de vis goed vast. Een mooie vis van rond de 65 centimeter was even het haasje en mocht in het net poseren. 

de eerste gevangen snoek

De vaart ging de bocht om en meteen erna was een breder water. Hier ben ik enkele keren overheen gepeddeld. Ik verwachtte er veel van maar er gebeurde niets. Een tiental aalscholvers zat in een elektriciteitsmast toe te kijken. Wellicht is dit hun jachtgebied en zijn de snoeken daarom naar elders vertrokken.

Het bredere water

Meteen na de verbreding was een bocht waar de vaart weer verder ging. Hier kwam mijn derde aanbeet. Een niet al te grote snoek had wederom de dunne plug gegrepen. Ik maakte enkele foto’s waaronder die in de header en een foto bij het wegzwemmen uit het net.

Snoek 2: wegzwemmen uit het net

Een kleine twee kilometer gebeurde er weer niets. Ik besloot een fotootje te maken van de vaart zodat u zich een beetje kunt voorstellen hoe ik daar peddel.

slepen op snoek met de kano

De ‘s Gravelandse vaart

In de verte ziet u rechts een rij bomen langs de kant. Hier lag het water in de luwte en ik wist dat weer een stukje verder een driesprong was. Dit was daarom een stuk vaart waar ik wel wat actie verwachtte. In het riet aan de linkerkant dreef een opgeblazen lijk van een enorme snoek. Dit was een vis van het formaat dat ik wel wou vangen. Ik heb het karkas even bekeken maar zag niets raars dat het sterfgeval kon verklaren. Ik peddelde dus weer verder. Nog geen 10 meter later knalde mijn hengel dubbel. Dit keer was het dikke plugje gegrepen. Helaas schoot de vis na een paar tellen weer los. Dit gebeurt gewoon, de vis heeft het kunstaas stevig beet en dan kunnen de haken geen vlees grijpen. Ik baalde er wel van want dit voelde groot.

Ik besloot bij de driesprong om te keren en hetzelfde stuk nog eens te bevissen. Vrij snel nadat ik gekeerd was had ik weer een aanbeet. De vijfde van de dag en dit keer bleef de vis wel hangen. Een klein snoekje had het dunne plugje gepakt. Helaas zat de dreg wat ongelukkig onder in de bek. Ik besloot de haak kapot te knippen. Twee van de drie punten van de dreg kon ik zo verwijderen, de laatste liet ik zitten. Deze raakt de vis hopelijk vanzelf kwijt. Ik heb de vis daarna maar laten zwemmen, geen foto’s dus.

Ik ben weer gekeerd, terug op de oorspronkelijke route en ging weer verder. Meteen na de driesprong knalde een flinke snoek op de dikke plug. Dit keer bleef de vis hangen tot vlakbij de boot. Bij een laatste sprong schoot ineens de plug uit de bek. Misser nummer 3 dus.

Het was tegen 2-en dat ik de kano voor de laatste keer keerde. Ik moest weer terug want ik wilde niet in het donker fietsen met de kano achter me aan. Een laatste aanbeet halverwege de terugweg kwam op de dikke plug. Gelukkig bleef de vis hangen tot deze in het net zat. Toen viel de plug uit de bek. Dat scheelde mij weer onthaken. Een snoek van zo’n 60 cm mocht even op de foto. 

snoek 4

Al met al 7 aanbeten, eerlijk verdeeld over de beide pluggen. Helaas miste ik twee van de drie aanbeten op de dikke plug. In totaal vier vissen werden wel gevangen. Het formaat is wat je mag verwachten in dit ondiepe water. Voor metersnoeken moet ik toch op de Vecht zijn. December is goed begonnen. Ik hoop dat er nog meer mooie vissen mogen volgen.

Tot later!