SKP-wedstrijd: Over het matchen van mijn Villedon-Valkenswaard Spiegelkarper.

Een paar weken geleden tijdens de spiegelkarperproject wedstrijd was het plan om vier spiegelkarpers te vangen en zo de wedstrijd te winnen. Helaas liep het een beetje anders. Ondanks drie dagen keihard vissen wist ik slechts één spiegel te vangen. Niet het aantal waarop ik hoopte, maar toch was mijn SKP-wedstrijd geslaagd. Mijn vis was er namelijk één met een bijzonder fraai uiterlijk.

Tijdens de SKP-wedstrijd levert elke spiegelkarper gevangen in Amsterdams water sowieso 1 punt op. Een vis van open water die gematcht kan worden aan een uitzetting door de AHV levert echter 3 punten op. En dat tikt aan!

Villedon-Valkenswaard spiegelkarper

Mijn Villedon-Valkenswaard spiegelkarper van het SKP weekend

Mijn karper ving ik op vrijdag 29 juni op het IJmeer. Het verslag van de vangst kunt u lezen als u hier klikt. Na het melden vertelde Joris Weitjens me dat hij de vis meteen herkende als een kruising Villedon-Valkenswaard. In 2006 en 2007 zijn er diverse uitzettingen van dit soort vissen geweest. Mijn vis werd echter niet in de reguliere archieven gevonden. En dat was raar.

Daarna bleef het even stil. Tot afgelopen weekend Joris Weitjens me mailde. Joris had de vis alsnog teruggevonden. Inderdaad niet in de standaard uitzet archieven, maar in een archief van een bijproject.

In 2006 was een aantal vissen dat geleverd werd eigenlijk te klein om uit te zetten op het open water. Gedesoriënteerd zouden de karpertjes geheid slachtoffer worden van snoeken danwel aalscholvers. Men besloot destijds om de kleinste vissen uit te zetten in een geheim watertje, te klein voor grote snoeken en met genoeg begroeiing om aalscholvers te ontwijken. Een paar jaar kregen de vissen om te groeien en daarna werden de vissen, als ze gevangen werden, een stukje verder in het grote IJmeer overgezet. U begrijpt het al, mijn karper was er zo één.

Een tiental jaren geleden fietste ik rond in de buurt van Amsterdam. Ik was op zoek naar visstekjes. Op een afgesloten water zag ik destijds een karper springen. Nieuwsgierig als ik was waagde ik op dit plasje een poging. Een leuk spiegeltje wist ik te vangen. Destijds informeerde ik ook al Joris Weitjens over mijn vangst. Ik kreeg als reactie dat ik hun geheime opgroei water voor te kleine uitzetters had ontdekt. Uiteraard heb ik het water sindsdien niet meer bezocht, tenminste niet met hengels in de hand.

Gisteren controleerde ik meteen na het bericht van Joris of mijn vis van destijds dezelfde was als die van het SKP weekend. Dat bleek niet zo te zijn.

Het visje van destijds, een broertje of zusje van mijn SKP wedstrijd spiegelkarper

Terug naar mijn SKP wedstrijd spiegelkarper. De vis is dus in 2006 uitgezet in het opgroeiwatertje. Waarschijnlijk was het toen niet veel zwaarder dan een pond. In 2010 is de vis naar het IJmeer overgezet. Op dat moment was deze 67 centimeter en 6 kg zwaar. Daarna is de vis nog een paar keer gevangen, namelijk in november 2011, in december 2014 en in mei 2016. De laatste twee keren was de vis rond de 20 pond zwaar. Bij mijn vangst was de vis 84 centimeter en 21 pond. Hieronder ziet u het fotootje dat is gemaakt bij het overzetten in 2010.

Het is overduidelijk dezelfde vis. Joris Weitjens bevestigde dat ik nu op 3 punten sta in de SKP wedstrijd. Hoeveel punten de overige deelnemers hebben is mij niet bekend. In september is het volgende wedstrijdweekend. Volgens mij gaat de organisatie op basis van de punten van de beide SKP weekenden een eindrangschikking bepalen. Ik ben dus nog niet kansloos!

Er is trouwens ook weer gevist. Morgen plaats ik daarvan een verslag. Een teaser kunt u wel alvast van mij krijgen. De RB15 valt in de smaak. Tot morgen!

Vorige bericht       Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.