Droomvissen presenteert: RB15 en Project xxx

In september 2015 verhuisde ik naar Weesp. Driekwart jaar later pakte ik het karpervissen weer op en begon met bijhouden van mijn vangsten op deze website. In parallel noteer ik mijn vangsten ook in een Excel file. Achtennegentig karpers heb ik tot en met vandaag gevangen op het open water rond Weesp. Rond kunt u in dit geval vrij letterlijk nemen. Mijn actieradius is ongeveer 20 kilometer. Bij het bekijken van mijn vangsten vielen me enkele zaken op.

Allereerst heb ik exact 2 keer zoveel karpers gevangen op het IJmeer als op de Vecht. Ik schat in dat ik ook bijna 2 keer zoveel op het IJmeer gevist heb. Kans op een karper is op het IJmeer dus misschien iets groter, maar niet veel. Uiteraard speelt stekkeuze hierbij ook een rol. Een goede stek op de Vecht levert waarschijnlijk meer vis op dan een slechte op het IJmeer en vice versa.

Veel belangrijker nog dan aantallen, is het gewicht. Op de Vecht is het gemiddelde gewicht van de karpers die ik ving hoger en vang ik meer grote karpers. 44% van de karpers op de Vecht is zwaarder dan 20 pond en één op de zeven vissen is zelfs zwaarder dan 25 pond. Op het IJmeer is 1 op de vier vissen boven de 20 pond en maar 1 op de 30 boven de 25. Als dan ook nog eens op de Vecht bijna 40% van de vangsten bestaat uit spiegelkarpers terwijl dit percentage op het IJmeer net onder de 30% is is een conclusie snel getrokken: als je grote spiegelkarpers wilt vangen kun je beter op de Vecht vissen dan op het IJmeer.

Op de Vecht heb ik de laatste paar keren met mijn Oranje Boilie 2.1 nogal last van brasems gehad. In twee keer vissen ving ik behalve karper maar liefst 21 brasems. Daarom heb ik besloten mijn boilie iets aan te passen. Iets minder zoetigheid (minder melasse), iets meer aminozuren (aminol), een betere flavour (krab), iets groter  (24 mm ipv 18 mm), iets harder en een nieuw kleurtje. Hiermee ga ik proberen efficiënter karper aan te trekken en andere vissoorten te vermijden. Uiteraard heeft deze boilie een nieuwe naam verdiend. Vanwege de rode kleur noem ik het aas “Red Bully”. En aangezien dit mijn 15de boilierecept wordt dit dus de Red Bully 15, of kortweg RB15.

Afgelopen week heb ik een eerste batch gedraaid en momenteel wordt er al weer enkele dagen gevoerd op de Vecht.

Red Bully 15 in de maak

RB15 deeg nadat het door de pneumatische boiliespuit is gegaan

Red Bully 15 in de maak

Op de 24 mm boilieroltafel

Red Bully 15 in de maak

Deegballetjes in de Rolly Carp stoommandjes

De stoompan

Red Bully 15

Mijn nieuwe batch 24 milimeter Red Bully 15 boilies klaar voor gebruik

Omdat ik plannen graag concretiseer heb ik er meteen maar een project van gemaakt. Vanaf nu tot het eind van het jaar zal ik minimaal 50% van mijn vistijd op de Vecht vissen totdat ik een karper van 30 pond of zwaarder heb gevangen. Project xxx noem ik dit project. De eerste keer vissen met de nieuwe boilie gaat deze week nog plaatsvinden. Hopelijk wordt dit het kortste project ooit!

Later in de week een visupdate over Project xxx, ik spreek u dan weer! Tot later!

Vorige bericht       Volgende bericht

2 gedachten over “Droomvissen presenteert: RB15 en Project xxx

    • Hoi Wim en Marjo, het was zeker gezellig, Limburgse gastvrijheid ten top! Bedankt voor de goede zorgen!
      groet Ate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.