Project River Dance Episode 2: De vis wordt duur betaald

Goedemorgen. Terwijl de aanmeldingen voor mijn prijsvraag langzaam binnendruppelen valt het met de karpervangsten op de Vecht nog niet mee. Ook afgelopen week ging het vissen weer prima, maar bleven de vangsten flink achter. Nog 1 of 2 van zulke weken en dan zal er vast iemand zijn inschatting naar beneden willen bijstellen, misschien wel naar 0 kg… Dat getal is namelijk nog vrij.

Ondanks het gebrek aan vangsten wil ik toch vertellen wat ik de afgelopen week heb gedaan.

Ik had mijn pijlen dit keer gericht op de eerste 1,6 kilometer vanaf de sluis in Muiden richting Weesp. Hieronder op het kaartje kunt u zien welk deel van de Vecht dit is.

karpervangsten op de Vecht

Deel 1 van 10

Als eerste besloot ik me te richten op de sluis bij Muiden. Deze sluis staat gedeeltelijk open en daardoor is er een continue stroom van water van het IJsselmeer de Vecht op. Ja u leest het goed, de Vecht is een rare rivier die meestal niet richting zee stroomt. Heel vaak stroomt deze rivier juist landinwaarts.

Poging 1

Bij de sluis voerde ik drie dagen en op maandagmorgen vroeg wou ik gaan vissen. Midden in Muiden dus, tussen de geparkeerde auto’s. Om half 5 was ik ter plekke en al snel vroeg ik me af wat ik aan het doen was. Het water kolkte wild. Ik zat tussen een Hyundai en een Fiat. Gezien de stank was de boom achter me een hondentoilet. Sommige vissers zitten graag midden in een stad op het beton. Ik heb dat niet. Met droomvissen heeft dit niets te maken. Even probeerde ik het nog een kleine 50 meter verderop, maar ook dat kon me niet bekoren. Na 2 uurtjes vissen besloot ik het karperen stop te zetten.

Poging 2

Iets zuidelijker op de Vecht bevinden zich twee zijkanaaltjes en een brug. Bij die brug besloot ik poging twee te wagen. Hier ving ik in het verleden al eens een karper maar ik heb er ook al diverse keren geblankt. Nu voerde ik drie dagen en op dinsdagavond moest het gebeuren. Ik viste van 10 uur ‘s avonds tot 2 uur ‘s nachts. Behalve een lijnzwemmer gebeurde er niets.¬†

Politiehelikopter boven de Vecht

Poging 3

Omdat ik toch wel weer eens een karper in mijn handen wou houden besloot ik tot een derde poging. Nu buiten het project, namelijk op het IJmeer. Deze stek heeft me dit jaar nog niet in de steek gelaten. U voelt hem¬†waarschijnlijk al aankomen. Donderdagavond heb ik van even na 9 uur ‘s avonds tot even na 1 uur ‘s nachts gevist. Normaal is dit altijd genoeg voor 1 of 2 aanbeten. Dit keer bleef het stil.

Een kat die een eindje verderop over het randje ging hangen om het water te bestuderen kreeg een welgemikte boilie tegen de bips. Helaas had dit niet het gewenste resultaat. De salto die het beestje van schrik maakte eindigde niet met een plons. Verontwaardigd over zoveel onrecht gunde het dier me daarna geen blik meer waardig.

Resumerend heb ik drie keer gevist, in totaal zo’n 10 uren op drie verschillende stekken. Dit leverde me geen enkele aanbeet op. Ik geef het weer en de drukte maar de schuld. Dit deel van de Vecht is namelijk erg druk met bootjes. Misschien moet ik een rustiger deel opzoeken. Ook zal ik misschien ‘s ochtends vroeg moeten gaan vissen in plaats van ‘s avonds laat. U begrijpt het al, de plannen voor volgende week zijn al weer in de maak.

Loeren of mijmeren?

Ondertussen heb ik alle 548 foto’s van de door de AWHB uitgezette spiegelkarpers digitaal bewerkt en opgeslagen en ben ik met de Excel overzichten bezig. Het is veel werk maar het schiet lekker op. Nog even en ik ben in business qua matching. Nu nog zelf wat vissen vangen. Weest niet bevreesd, ik ben er zeker van dat ik ga vangen waar ik recht op heb. Oh, en vergeet niet een gokje te wagen voor mijn prijsvraag. Een mailtje met daarin het verwachte totale gewicht sturen naar info@droomvissen.nl is voldoende. Tot snel weer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.