Parel van Mokum on tour; Mike’s Migrant

Hoi! Sommige karpervissers struinen niet alleen graag langs de waterkant op zoek naar mooie vissen, maar doen dat ook online. Afgelopen week las ik over een op deze manier ontdekte spiegelkarper uit Amsterdam. Deze vis was maar liefst 85 km verderop teruggevangen. Joris Weitjens herkende de vis van een foto op een online forum (riviervissen.be) en schreef hierover in de meest recente nieuwsbrief van de belangenvereniging verantwoord karperbeheer (BVK). Aangezien de vis een bekende van me is, ik zag hem twee keer voorbij komen, vind ik het leuk om dit verhaal ook hier te vertellen. Leest u mee?

De eerste keer dat ik deze vis voorbij zag komen was in juli 2017. Mijn vismaat Mike ving deze prachtige spiegelkarper toen op het IJmeer in de buurt van Muiden. Helaas kan ik van deze vangst hier geen foto’s tonen. Joris Weitjens herkende de vis destijds meteen als 1 van de pareltjes van Mokum. Hij wist de vis binnen een paar dagen te koppelen aan een uitzetting in juni 1999 op het Zuider Amstelkanaal in Amsterdam. Hieronder ziet u de plankfoto die van deze vis die gemaakt is bij het uitzetten in 1999.

Ik kreeg van Joris ook meteen een overzichtje van eerdere vangsten. De karper was in de tussenliggende 18 jaren 5 keer eerder gevangen waaronder twee keer op de Amstel, daarna op het Gooimeer, weer op de Diemen en de laatste drie jaar nu 2 keer op het IJmeer.

Twee maanden later, tijdens de SKP wedstrijd in september 2017, kwam de vis voor de tweede keer voorbij. Opnieuw was het Mike die de vis ving. Hieronder ziet u de door mij gemaakte foto van de linkerflank van de vis.

De foto van de tweede vangst van deze vis

Bij de tweede vangst was de spiegelkarper 76 cm lang en 12.6 kg zwaar. Het visverslag over deze vangst kunt u lezen als u hier klikt.

Meteen na deze vangst schreef ik in mijn verslag de volgende zin: “Ik ben benieuwd of deze vis ons pad nog eens kruist”. Dat de vis inderdaad opnieuw langs kwam is niet heel raar, maar de plek waar deze vis opnieuw opdook was toch wel verrassend.

Eind december werd de nieuwsbrief van de BVK verstuurd aan de leden. Hierin kwam ik dezelfde vis opnieuw tegen. Joris Weitjens had de vis online op een forum voor karpervissers zien staan en er een verhaaltje aan gewijd. Ik herkende de vis meteen als de karper van Mike. De vanger, Richard van Toorn, gaf me toestemming de informatie over de vangst ook met u te delen. Hieronder ziet de foto van zijn vangst. Zonder twijfel dezelfde vis als die Mike twee maal eerder ving.

Richard van Toorn met zijn vis

Richard ving de vis in november 2018 op de Waal bij Tiel, ruim 70 kilometer verwijderd van de plaats waar deze door Mike als laatste gevangen was. In onderstaand plaatje heb ik de kortste route via de Vecht en het Amsterdam Rijnkanaal weergegeven. Hierbij moet de vis de Groote Zeesluis in de Vecht bij Muiden, de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede, de  Prinses Marijke sluizen bij Rijswijk en de Prins Berhardsluis bij Tiel zijn gepasseerd. Geen geringe prestatie!

Bij de laatste vangst woog de vis maar liefst 15 kilogram. De vis was dus, ondanks al dat zwemmen, flink aangekomen. De ontwikkeling van het gewicht van deze vis heb ik in onderstaand plaatje getracht weer te geven.

Over het waarom van deze plotselinge lange reis kunnen we slechts gissen. Misschien werd het de vis na twee vangsten in evenzoveel maanden te heet onder de vinnen en ging deze daarom op zoek naar veiliger oorden. Het kan natuurlijk ook dat paaidrang in het voorjaar van 2018 er voor zorgde dat de vis op zoek ging naar afgelegen plekken om daar zijn of haar genen te verspreiden. Misschien speelde de droge zomer en daarmee samenhangende veranderde stroomrichting van sommige wateren een rol. En misschien is het ook wel gewoon puur toeval dat sommige vissen ineens tientallen kilometers verderop verzeild raken.

Hoe dan ook, ik vond dit verhaal wel de moeite van het delen waard. Ik hoop dat u het ook interessant vond. Ik spreek u later weer! Tot dan!

Vorige bericht      Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.