Materiaal update 2

Al weer en paar dagen voer ik nu op het IJmeer. Elke dag even een paar handen boilies. Voor donderdag staat mijn eerste visavontuur op de planning. Daarover vertel ik in het komende weekend meer. De afgelopen weken heb ik gebruikt om mijn materiaal verder op orde te brengen. Daarover wil ik nu een allerlaatste keer vertellen. Druk op lees verder voor een verslagje van mijn noeste handenarbeid.

Mijn Casting Corner CJW hengels zijn nagenoeg klaar. De oude Casting Corner logo’s zijn in ere hersteld. Dat de hengelbouwer me vroeg bij wie ik de hengels had laten restaureren voelde als een groot compliment. Een paar laklaagjes moeten nog over de nieuwe logootjes heen en dan is dit project afgerond, dan kunnen de hengels getest worden! Ik durf te wedden dat ze heerlijk krom gaan op een modale vis. Hopelijk kan ik snel een keer foto’s laten zien!

Is toch prachtig…

Behalve de gerestaureerde hengels heb ik ook nog een paar penhengels aan mijn arsenaal toegevoegd. En al die hengels moeten natuurlijk ook van molens moeten worden voorzien. Onder deze klassieke hengels horen eigenlijk mooie oude klassieke molens. En dan kom je al snel bij Shakespeare molens uit. Fraai, onverwoestbaar en met een super goede slip. Onder mijn lichtste penhengel komt een blauwe 2410. Hieronder zo’n molentje dat ik via eBay op de kop tikte.

Voordat het seizoen begint vond ik het wel gepast deze molen even uit elkaar te schroeven, oud vet te vervangen door nieuw vet en wat draaipuntjes te smeren.

Smeermiddelen

Oud vet

Ook heb ik van deze molen de slipschijven schoongemaakt en gesmeerd met grafietpoeder. Grafietpoeder is een droog smeermiddel dat zorgt dat de slip vlekkeloos werkt. Het droge poeder zorgt ook dat de slipschijven niet op elkaar gaan plakken. De Shakespeare molens zijn weliswaar beroemd om hun smeuige slip, maar wat onderhoud kan nooit kwaad!

De slip gedemonteerd.

Als bewijs van hoe soepel de slip loopt heb ik de slip zo afgesteld dat de molen deze op eigen gewicht op gang brengt (zie het filmpje).

Veel gelijkmatiger kan bijna niet. Als er al een hapering is komt dat doordat de lijn zichzelf vastknijpt op de spoel en ligt het zeker niet aan de slipschijfjes. Op de molen heb ik 22/00 G-line van Gamakatsu gespoeld.

Bij de Casting Corner CJW hengels heb ik ook Shakespeare molens, maar dit keer de groene van de Super Ambidex serie. Ook deze oude molens heb ik open geschroefd, het oude vet vervangen door nieuw vet, wat draaipuntjes gesmeerd en de slipschijven gesmeerd met grafietpoeder. Alles functioneert nu weer als waren ze nieuw. Een derde vergelijkbare molen, die ik via ebay voor een habbekrats op de kop wist te tikken, onderging dezelfde behandeling. Deze derde molen komt onder mijn Winston 2000M penhengel. Alle drie molens zijn gevuld met 24/00 nylon vislijn (G-line van Gamakatsu).

Nu er niets meer te klussen valt aan de hengels en molens heb ik geen excuus meer en dan moet er dus gevist worden. Donderdag is de eerste poging een karper te vangen. Deze eerste keer nog met vast lood en baitrunners. Ook deze molens zijn trouwens weer picobello in orde. Het onderhoud heb ik laten doen. De nieuwe lijn (40/00 Fluorocarbon van Berkley Direct Connect) heb ik er zelf op gespoeld.

Baitrunners liggen klaar voor actie.

Donderdag dus de eerste vispoging van 2022. In het weekend vervolgens het eerste visverslag, hopelijk met wat fraaie foto’s met vet karpervlees. Volgende week zal ik dan voor het eerst weer gaan penvissen. En oh wat heb ik daar ook een zin in! Tot later!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.