House of Hardy hengel reparatie

Hoi! Ik kom wat weinig aan vissen toe. Dat heeft met name te maken met prioriteiten. Als het buiten zo koud en nat is kies ik er liever voor om andere dingen te doen. Dit weekend heb ik nog wel even wat voorntjes gevangen, maar van het snoekvisavontuur dat ik op de planning had staan heb ik afgezien. De ware zin ontbrak. Wel ben ik druk bezig met andere vis-gerelateerde zaken. Vandaag wil ik u over een hengel reparatie project vertellen. Later in de week volgt een tweede materiaal-gerelateerde update.

De afgelopen zomer heb ik mijn hele karpervisuitrusting vervangen. Ik berichtte daar al over in september van dit jaar. Toen introduceerde ik ook mijn Hardy Richard Walker Carp bij u. Wat ik destijds niet vertelde is dat ik, toen ik deze Hardy RW Carp kocht, ik ook een kapotte Hardy Richard Walker Benelux III overnam.

Het karakteristieke agaat-gevoerde start- en topoog, kenmerken van de Hardy hengels.

Eerst even over deze Hardy Benelux hengels. De Hardy Benelux serie bestaat uit drie klassieke brasem/snoekbaars hengels, in Engeland gebouwd van glasvezel, speciaal ontwikkeld voor de lage landen. Erg mooie lichte hengels uit de jaren 70 die ook prima voor bijvoorbeeld de ruisvoornvisserij gebruikt kunnen worden. Destijds waren dit hengels uit het topsegment en nu, voor de liefhebber, nog steeds. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Hieronder een foto van het beroemde logo van ‘The house of Hardy’ op mijn gehandicapte hengeltje.

Mijn Hardy Benelux III.

Goed, ik kwam dus in het bezit van een gebroken Hardy hengel. De vorige eigenaar had wel een poging gedaan deze te repareren door er een hol glasvezel topje in te lijmen, maar waarschuwde me meteen dat de hengel bij flinke belasting daar weer zou breken. Een te licht en dun topje was gebruikt voor de hengel reparatie.

De provisorisch gerepareerde breuk.

Na wat piekeren en wat studeren kwam ik tot een plan.

Dit recent verkregen boekwerkje kwam goed van pas

Allereerst moest dat dunne topdeeltje er weer uit. Als dat niet zou lukken was verder handwerken niet meer nodig. Verwarmen boven stomend water was gelukkig al genoeg. Na een paar tellen in het stoom was de lijmverbinding los en kon ik de delen uit elkaar trekken.

De breuk ontleed.

Nu werd het tijd voor wat bestellingen. Via Ali Express bestelde ik een paar massieve taps toelopende glasvezel stokjes en een paar dunne pijpenragertjes. Door een Duitse webshop kreeg ik, na betaling, twee componenten lijm, binddraad en twee componenten lak opgestuurd. Een paar weken later was alles binnen.

De glasvezel pennen

Eerst moesten de oude lijmresten eruit. De binnenkant van de twee hengeldelen boende ik flink met de pijpenragertjes. Tussendoor hield ik deze in het stoom. Na een kwartiertje boenen en stomen kwam er niks meer uit. Dat moest voldoende zijn om opnieuw een, ditmaal volglas, glasvezelpen in te lijmen.

hengel reparatie

Van binnen even boenen

Nu dit gelukt was werd het tijd de glasvezelpen op maat te zagen. Omdat de breuk dichtbij een oog zat, waar de hengel door de wikkelingen sowieso al verstevigd is, wilde ik ongeveer 3 cm glasvezelpen aan deze kant van de breuk in de hengel lijmen en ongeveer 7 cm in het dunnere deel richting top. Na wat uitproberen (gelukkig had ik meer dan één glasvezelpen) lukte het om een passende pen uit te zagen.

hengel reparatie

Met het in te lijmen glasvezel pennetje.

Na flink schuren past het staafje precies. Met name ook de uiteinden schuurde ik rond om te voorkomen dat bij buigen van de hengel hier scherpe drukpunten ontstaan. Door dit taps toelopende staafje in het eveneens taps toelopende dikkere deel van de hengel te laten zakken zou het zichzelf uiteindelijk vastklemmen.

hengel reparatie

Na een kwartiertje schuren.

De twee componentenlijm mengde ik en met het mengsel vulde ik de eerste centimeters van het dikkere deel van de hengel vanaf de breuk. Op de foto hierboven is dat dus in het linker hengeldeel ter plaatse van het oog.

hengel reparatie

De twee componenten lijm.

Vanaf de andere kant van ditzelfde hengeldeel liet ik het glasvezel staafje erin zakken. Dit viel zo door de hengel in de lijm. Met een beetje kloppen en tikken wist ik het deel door de lijm te krijgen totdat het uit de breuk stak en in het taps toelopende deel vast klemde. Precies zoals gepland, met 3 cm in de hengel en 7 cm erbuiten.

hengel reparatie

Het staafje in het onderste hengeldeel ingelijmd.

Het uitstekende deel van de glasvezelstaaf wreef ik meteen schoon. Even de lijm er af. Nu moest het minimaal een nachtje drogen. 

Afgelopen week nam ik de tijd om het staafje verder op maat te schuren. Een half uurtje schuren verder paste het staafje ook perfect in het topdeel. Nu kon ook dit verlijmd worden. Dit keer werd het topdeel gevuld met de tweecomponentenlijm. Eindelijk kon ik de hengeldelen herenigen.

hengel reparatie

De delen herenigd.

Na de foto hierboven gemaakt te hebben vulde ik het breukvlak verder op met wat lijm, zodat ik weer een dag later met een scheermesje het overtollige lijm kon wegsnijden en een gladde overgang tussen de beide delen overbleef. Voorzichtig schuurde ik dit verder glad. Hierna was het tijd voor het aanbrengen van een sierwikkeling die de hengel ter plekke verder zou verstevigen. De kans op splijten van de hengel wordt hiermee verkleind.

hengel reparatie

Nog een klein stukje wikkelen.

De wikkeling werkte ik af met een gouden biesje zoals ook elders op de hengel gedaan was en vervolgens kon er een flinke laag lak op.

hengel reparatie

De hengel meteen na het lakken.

Om te voorkomen dat de lak naar één kant zou lopen heb ik deze een uur lang in mijn hand gehad en langzaam rondgedraaid. Dit kon prima op de bank tijdens het voetbal kijken. Daarna was de lak voldoende uitgehard en kon de hengel weggezet worden.

De volgende dag was de lak uitgehard en heb ik de hengel staan belasten. Dat viel niks tegen. De hengel buigt weer soepel rond en het lijkt me een genot hier vissen mee te vangen. 

Prachtige curve.

Nu de hengel weer gerepareerd is wil ik hier komend voorjaar mee op ruisvoorn jacht. Met een vlokdobbertje tussen de waterlelies proberen wat mooie grote ruisvoorns te verleiden. Of dit gaat lukken leest u vanzelf op deze website. Tot later!

Ruisvoorngebied

Vorige bericht      Volgende bericht

2 gedachten over “House of Hardy hengel reparatie

    • Ha die Sipke! Jazeker, ik ben ook erg blij met het resultaat. Dit soort hengels, die ongeveer even oud zijn als ik, blijven leuk om mee te vissen. Mooi dat deze nog weer even mee kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.