Droomvissen.nl introduceert “Blacky” en Hardy

Hoi! In een tijd waarin witlof eigenlijk niet meer gegeten mag worden vanwege de racistische associaties die de naam mogelijkerwijs zou kunnen oproepen ben ik verheugd dat ik u over mijn nieuwe hengels “Blacky” en Hardy kan vertellen. Al een tijdje loop ik tegen het feit aan dat ik mijn visserij saai, emotieloos en voorspelbaar vind worden. En dan moet je iets veranderen. Ik heb dat vrij radicaal aangepakt en zo ongeveer al mijn karpervismateriaal de deur uit gedaan. Met de opbrengst ben ik de boer op gegaan en heb nieuw materiaal aangeschaft. Materiaal met karakter. Drie setjes karperhengels variërend van licht (polder) tot zwaar (obstakelvisserij) heb ik nu. Over het lichte setje nieuwe hengels wil ik het vandaag hebben.

Ergens in het verleden ben ik in mijn visserij overgeschakeld op strakke carbon stokken en zware molens. Hengels die geschikt zijn om op erg grote afstand te vissen, veel druk te zetten en erg ver te werpen. Onnodig want ik vis vrijwel nooit verder dan een meter of 30, misschien 40. En die strakke stokken gaan ten koste van hanteerbaarheid en gevoel. Daar kwam ik achter toen ik recent vanuit de boot een klein druk karpertje aan een haakje zonder weerhaak probeerde binnen te halen. De hengel boog nauwelijks, het visje spartelde, de druk op de haak viel even weg en het visje rolde er van af. Driewerf shit.

Ik heb dus radicaal ingegrepen. 7 strakke karperhengels en 7 bijbehorende zware molens vonden een tevreden nieuwe eigenaar. Een aantal andere hengels en bijpassende molens werden aangeschaft evenals een tweede setje piepers voor op de boot, nieuwe lijnen en een paar foedralen om het een en ander op te bergen. Ik denk dat ik nu voor alle omstandigheden geschikt materiaal heb. Materiaal waarmee ik ook nog eens met plezier denk te kunnen vissen en hopelijk te vangen. De komende weken ben ik van plan mijn nieuwe materiaal te gaan gebruiken en vandaag wil ik het eerste setje bij u introduceren.

“Blacky”

Blacky vond ik in een marktplaats advertentie. Een schuur in Zwolle werd opgeruimd en een lading oude hengels mocht de deur uit. Ik ontdekte dit juweeltje tussen het carbon en mocht de stok tegen een betaalbaar bedrag overnemen.

casting corner blacky

Blacky, een Casting Corner ontwerp.

Blacky is een handgebouwde hengel uit de Casting Corner werkplaats. Casting Corner is een van oorsprong Amsterdams hengelbouw-merk genoemd naar de hoek (corner) van de Prins Hendrikkade waar de winkel “Peeters” gesitueerd was. Blacky is 3.30 meter lang en ongeveer 1 lbs zwaar en gebouwd ergens begin jaren 80 schat ik. De blank is gitzwart evenals de reelringen, vandaar waarschijnlijk de naam.

casting corner penhengel

Let op de zwarte details

Later kreeg ik via via onderstaande advertentie uit een hengelsport catalogus van Peeters uit 1981 waarin deze hengel beschreven staat onder ogen. De hengel is destijds wellicht gebouwd door een grote naam als Thomas Lont of misschien wel Cor Spinhoven.

Een Peeters catalogus uit 1981-’86 waarin de Casting Corner Blacky genoemd staat.

Een bijpassende Shakespeare 2210 II molen eveneens uit de vroege jaren 70 kon ik erbij overnemen. De molen functioneerde niet goed maar leek me te repareren. De gok pakte goed uit. Met een schroevendraaier, wat molenvet en wat olie was de fout geassembleerde molen snel hersteld en functioneerde weer als nieuw.

Shakespeare 2210 II molen uit de jaren 70

Industrieel vintage, wat een prachtmolen!

Hardy

Met Blacky wil ik ouderwets vissen op polderwater. Met de pen of een schuifloodje en een lichte waker. Eerder deze week berichtte ik al over een vispoging in de polder met zo’n schuivend lood systeem. Daar zag u ook mijn Hardy hengels. Eén daarvan, de lichte Avon heb ik ondertussen weer verkocht. Deze is bij nader inzien te licht voor mijn visserij en ambities. De andere, een Richard Walker Carp, vond ik net als “Blacky” in een hengelverzameling op marktplaats. Ik nam de hele zwik over, verkocht de rest van het spul en had deze Hardy hengel nu bijna gratis. De Richard Walker Carp hengel is 10 ft (3.05 meter) lang en heeft net als Blacky een testcurve van ongeveer 1,5 pond.

Hardy Richard Walker Carp

Van het beroemde “House of Hardy”.

Hardy Richard Walker Carp

Transparant startoog, een mooi detail

Een bijpassende Shakespeare Sigma 2200-040 molen kocht ik voor een paar tientjes via eBay. 

Shakespear Sigma Gold 040

Shakespeare Sigma 2200GX-040

De Hardy Richard Walker Carp vormt samen met Blacky een mooi setje voor nostalgisch polder vissen, maar stiekem heb ik ook zin er binnenkort een keer IJsselmeer schubkarpers mee te belagen. Houd mijn site in de gaten. Er zijn weer visplannen in de maak! Ik spreek u later weer, tot dan!

Vorige bericht      Volgende bericht

2 gedachten over “Droomvissen.nl introduceert “Blacky” en Hardy

 1. Zijn echt toffe hengels om mee te vissen. Heb een paar jaar geleden ook een Hardy Richard Walker ( apart een ABU kardinaal 44 erbij gekocht) en een Benelux 3 voor €150 kunnen overnemen. De vangst bestond tot nu toe uit een kleine karper maar meerdere mooie zeelten. Sinds een paar weken heb ik nu ook een Hardy Benelux Carp van 3.58 m. Voor een appel en een ei kunnen overnemen omdat er ongeveer 6 cm van de top af is voor een nieuw top oog. Dit mag volgens mij de pret niet drukken.
  Ik kijk er naar uit om straks weer aan de waterkant te zitten met een pennetje in het water en een paar mooie hengels voor me.

  Groet
  Ben

  • Mooi spul he, die oude hengels hebben zoveel gevoel. Ik vis tegenwoordig bijna altijd met glashengels, ook bij het statisch vissen op karper. Niks drilt zo lekker als een parabolisch glasstok.

   De komende maanden ga ik er weer een paar repareren, prachtige oude hengels die een opknapbeurt nodig hebben. Komend jaar komt er dan een weggeef-actie op mijn blog. Eens kijken of ik een bezoeker blij kan maken met een gratis vintage glashengel.

   groet
   Ate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.