Hengelrestauratie deel 5

Hoi. Omdat ik van diverse kanten hoor dat mensen erg benieuwd zijn hoe het restaureren verloopt even een korte update. Tot nu toe ben ik erg tevreden. Het strippen en lakken leverde een perfect resultaat en nu ben ik toegekomen aan het bevestigen van de hengelogen. Nu en dan ben ik ‘s avonds even een half uurtje bezig met wikkelen. Ik heb een exacte kopie gekocht van de oorspronkelijke winddraad zodat de hengels compleet origineel gaan worden.

Omdat hengels bouwen niet mijn werk is, ik niet ontzettend veel ervaring heb en ik de lat erg hoog leg kost het me vaak meer dan 1 poging om een oog perfect te bevestigen. Sterker nog, per wikkeling heb ik gemiddeld denk ik meer dan drie pogingen gebruikt.  Zeker in het begin ben ik nogal eens opnieuw begonnen. Dat ik de dunste wikkeldraad moet gebruiken op deze hengels maakt het niet gemakkelijker. De eerste klos winddraad is ondertussen op en ik ben met de tweede bezig. De eerste hengel is nu bijna klaar voor het lakken van de wikkelingen en dus even een fotootje van het resultaat. Eerst nog even een plaatje van hoe de  hengel eruit zag voordat ik aan het werk ging.

En hieronder het resultaat na lakken van de blank en wikkelen van dit oog.

Volgende stap is de wikkelingen coaten met een colour preserver. Deze zorgt dat de wikkelingen niet verkleuren. Een stuk of drie lagen colour preserver ga ik erop kwasten en dan nog minimaal 5 laklagen. Als ik dit met alle wikkelingen gedaan heb zijn de hengels zo goed als klaar. Maar dat laat ik een volgende keer zien. Tot dan!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.