Hengelrestauratieproject deel 6

Hoi! De eerste hengeldelen zijn klaar. De onderste delen hebben slechts twee ogen en dus maar vier wikkelingen nodig voordat er gelakt kan worden. De topdelen hebben 9 ogen plus een topoog en in totaal zijn 20 wikkelingen nodig. Daar ben ik nog mee aan het werk.

Even het proces: na wikkelen krijgen de wikkelingen drie lagen colour preserver. Dit is een witte melkachtige substantie die ervoor zorgt dat de wikkelingen niet verkleuren onder invloed van tijd, zon, en andere invloeden.

Na de drie lagen colour preserver en 24 uur drogen heb ik 5 lagen hengellak aangebracht. De lak heb ik eerst verdund zodat deze goed kan doordringen in de wikkelgaren en langs de pootjes van de ogen onder de wikkelingen kan trekken. Met een fijn kwastje is dit goed te doen.

Over het eindresultaat ben ik erg tevreden. Hieronder een foto van hoe de hengels er nu uit zien. Links hoe de wikkelingen en hengel eruit zagen voor de renovatie, rechts het eindresultaat.

Met de topdelen ben ik nog aan het wikkelen. Een derde klosje windgaren is besteld en bevindt zich in het transport proces. Ondertussen heb ik mijn aanpak aangepast. Na winden fixeer ik de windingen waar ik tevreden mee ben dezelfde dag nog met de colour preserver. Dit voorkomt dat de windingen weer beschadigen. Daarna moeten ze nog gelakt worden. Iets over de helft ben ik nu met wikkelen. Over een week of twee volgt weer een update, tegen die tijd verwacht ik ook de topdelen af te hebben. Daarna volgt nog een bezoekje aan de zaak waar de hengels ooit gebouwd zijn. Als ze aan de normen voldoen is deze zaak bereid er nieuwe casting corner logo’s op de plaatsen. Dan zijn de hengels weer helemaal als nieuw. Tot later!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.