Hengelrestauratie deel 4

Hoi! Het heeft even geduurd maar hier is deel vier van project hengelrestauratie. In deel één introduceerde ik de hengels, maakte de kurken handgrepen schoon en begon met het produceren van de materialen om de hengels te drogen. In deel twee kwam wat meer uitleg over de materialen die ik maakte om de hengels professioneel te kunnen restaureren en werden deze hulpmiddelen afgemaakt. In deel drie begon het strippen en kaal maken van de hengels. En nu, in deel vier begint het opbouwwerk! Eindelijk richting eindresultaat! Lees verder over wat ik de afgelopen weken gedaan heb.

Nadat de hengels zijn gestript en de oude lak is verwijderd moeten ze een nieuwe laag lak krijgen. Om te kijken hoe het eindresultaat moet worden heb ik een serie handgebouwde hengels bestudeerd. Ik heb de afgelopen 30 jaar nogal wat verschillende hengels in mijn bezit gehad en ook nu nog heb ik een flinke serie voorbeelden tot mijn beschikking. Hengels van CJW (Cor Spinhoven), Fair Play (Jan Schreiner), van Handy Fish (Bert Schouten), Rodvisions (Dick Willemsen), Casting corner (Henk Peeters) en vanTackle 2000 (Co Sielhorst) heb ik gehad of heb ik nog in mijn bezit. Allemaal bouwers van naam, waarvan ik de kwaliteit wil evenaren. Ik heb al wel gezien dat ook bij deze bouwers perfectie niet bestaat, maar dat kwaliteit er zichtbaar vanaf spat. En dat wil ik ook!

Van links naar rechts CJW, CJW, Fair Play, Rodvisions, Tackle 2000 en Casting Corner.

Tijd voor het lakken

De eerste laklaag bracht ik aan met een redelijk grote kwast in een slaapkamer die ik van te voren even gestofzuigd had. Van diverse kanten had ik al begrepen dat stof in de lak het grootste probleem gaat worden. Ik was benieuwd. De hengelsteunen en het motortje werkten perfect. Na een half uurtje kwasten zat de eerste laag er op.

Vier uren later toen de lak droog was en ik de eerste laklaag bestudeerde was ik niet tevreden. De hengels blonken weliswaar als spiegels en de lak was mooi regelmatig opgdroogd, maar duidelijk zichtbaar waren stofjes en haartjes in de lak. Een schuurbeurt met waterproof schuurpapier met korrel 800 volgde. De hele laklaag schuurde ik op zodat alles superglad werd. Dit moest nog een keer. 

De eerste keer lakken

Voor de tweede keer lakken had ik een deel van de slaapkamer afgeplakt met plastic. Een zeil onder, naast en boven de hengels moest stof tegenhouden. Met een plantenspuit sprayde ik even flink in het rond om eventuele stofjes met de waternevel uit de lucht weg te vangen. De lak verdunde ik een beetje zodat deze nog mooier zou uitvloeien. Opnieuw bracht ik een laklaag aan.

De volgende dag bekeek ik de hengels. Het resultaat was al een stuk beter maar nog steeds niet goed genoeg. Het moet perfect! Opnieuw schuurde ik het laagje lak glad zodat ik een derde poging kon wagen.

Hengel na de tweede keer lakken en drogen

Voor de derde keer lakken besloot ik het grootste formaat autolakpenseel te gebruiken. Klein maar super fijn. Misschien dat dit een nog mooier resultaat zou geven? 

autolakpenselen en flesje hengellak.

Helaas viel dat tegen. Het lakken duurde een stuk langer waardoor de lak al aan het drogen was terwijl ik nog lakte. Opnieuw niet perfect dus. Ook zag ik weer hier en daar een stofje, op één hengel zelfs een haar. Aan twee hengels tegelijk werken is gewoon niet verstandig. Terwijl ik de tweede lak komt er rommel in de lak van de eerste. Gelukkig had ik me hierop ingesteld. Doel was toch al om minimaal vier lagen aan te brengen. Opnieuw schuurde ik de laklaag glad en maakte me klaar voor poging vier.

Terug nu naar de grotere kwast maar dit keer in de badkamer. Deze werd eerst gedurende enkele uren helemaal aan een grondige ‘deep cleaning’ onderworpen. Alles werd gesopt en stofvrij gemaakt. Matjes en handdoeken verwijderd. Zo schoon is de badkamer de afgelopen jaren niet geweest. Een nieuwe bestelling met flesjes lak kwam binnen en ik kon weer. Dit keer één hengeldeel tegelijk. Voor het lakken liet ik de douche even een tijdje met heet water stromen zodat de ruimte helemaal vol stoom stond (zie header). Hier kon toch geen stofje tegenop?  Dit keer verliep alles perfect, behalve….

Hoewel ik twee keer dezelfde lak had besteld werd de ene keer mat geleverd en de andere keer hoogglans. Bij het bestuderen van de hengeldelen viel het me meteen op. Hoogglans vond ik toch mooier en dus kon ik op voor poging vijf. 

Poging vijf ging perfect. De iets verdunde hoogglanslak vloeide perfect uit, geen stofje was in de lak te ontdekken en het hengeldeel spiegelde als nooit te voren. Nu de rest van de hengeldelen nog.

Links voor en rechts na het lakken.

Nu, een paar dagen later zijn alle hengeldelen in totaal vijf keer gelakt met tussendoor dus een aantal schuurbeurten met heel fijn schuurpapier. De hengels zien er prachtig uit en zijn perfect beschermd tegen invloeden. Nog een weekje uitharden en dan kan het volgende klusje beginnen: het wikkelen van de ogen. Hoe dat vordert leest u een volgende keer!

Het eindresultaat. Nagenoeg perfect!

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.