Episode 9: de vloek van Hinderdam

Goedemorgen. Ik moet eerlijk zijn, Project River Dance is een worsteling geworden. Waar ik vorige week nog vol goede moed was en verwachtte vanuit het bootje een paar vissen te kunnen haken was deze week het vertrouwen helemaal weg. De dalende temperatuur en het niet kunnen bereiken van mijn ideale stek hadden flinke deuken geslagen in mijn vertrouwen. 

Laat me u eerst vertellen welke locatie op de agenda stond. Mijn negende poging zou op het zesde Vecht deel plaatsvinden. Dit deel bevindt zich rondom Hinderdam. Hinderdam is de plek waar in de 15de eeuw een dam in de Vecht werd aangelegd. Deze dam hielp het achterliggende land richting Utrecht beschermen tegen overstromingen. Deze dam hinderde ook het boot verkeer, vandaar de naam. Toen in de 17de eeuw de grote zeesluizen bij Muiden werden gebouwd kon de dam bij Hinderdam gesloopt worden. De naam bleef echter.

In het rood deel 6 van de Vecht

Vanaf de kant kun je hier op maar een paar plaatsen vissen. Interessantst zijn de sluis naar de Spiegelplas en de ingangen naar de plas in het midden. In de header ziet u zo’n ingang. Op deze plas mag niet gevist worden maar het zou me niet verbazen als vissen van de ondiepe plas ‘s nachts de Vecht op trekken om te foerageren.

Om bij die ingangen te kunnen vissen besloot ik een katapult aan te schaffen. Dit is weliswaar verboden wapentuig maar in de hengelsport worden ze gedoogd. Een Fox katapult werd vanonder de toonbank aan me verkocht. De eerste dag voeren probeerde ik het ding meteen uit. De eerste keer schieten ging prima, een paar boilies landden tegen de overkant. Bij de tweede keer schieten echter brak de plek waar het elastiek aan het handvat zat. Verder voeren zat er niet in. De rest van de boilies voerde ik dan maar voor de eigen kant bij het vaartje naar de sluis.

De volgende dag ging ik met het kapotte wapentuig terug naar de winkel. Volgens de winkelier was dit nog nooit eerder gebeurd en dus kreeg ik een nieuwe Fox pult mee. ‘s Avonds ging ik het ding meteen weer uitproberen. Terwijl voor mijn voeten meerkoeten nog boilies van een dag eerder opdoken schoot ik boilies naar de overkant. En wederom brak ook bij de tweede katapult op dezelfde plek de bevestiging van het elastiek. Niet bij het kracht zetten maar na het wegschieten. Met mijn spierballen heeft het dus niets van doen. Deze dingen hebben gewoon een bagger ontwerp. Voeren tegen de rietkraag zat er niet in. En de stek onder de eigen kant was duidelijk niet door karpers bezocht.

Fox katapult

Bagger kwaliteit Fox katapult

Omdat ik geen tijd had opnieuw de pult in te ruilen voerde ik de derde keer bij gebrek aan alternatieven toch maar gewoon weer onder de eigen kant. Een paar handen boilies gooide ik met handkracht richting midden. 

Gisteravond heb ik dus een poging gewaagd. Ondanks de slechte voortekenen, de gebrekkige voorbereiding en de dalende temperatuur hoopte ik nog op een wonder. Ik had het zodiacje meegenomen om mijn aas aan de overkant tegen de rietkraag te kunnen deponeren. Een paar handen gebroken boilies er omheen. De andere hengel deponeerde ik toch maar bij het sluisje tegen een woonboot. Na drie uren zonder aanbeet ben ik weer gestopt. Er rust een vloek op deze stek. Aan het vissen in het donker en in de kou beleef ik ook geen plezier. 

mijn hengelopstelling van gisteravond.

Het was rond 10 uur dat ik de boel weer opruimde. Voor mijn laatste poging binnen het project moet ik een plan verzinnen. Kansloos mijn tijd verdoen aan de waterkant is niet mijn ding. Ik ga broeden op een aanpak die wel kans van slagen heeft. U hoort van mij, tot later!

2 gedachten over “Episode 9: de vloek van Hinderdam

  1. Hey Ate, ik ben ook gestopt met vissen voor dit jaar, de vangsten vielen ook tegen. Volgend jaar weer lekker vissen met nieuwe boilies en nieuwe stekken langs de IJssel kolken die in verbinding staat met de IJssel. Succes met je laatste sessie. Groet Remon

    • Ha die Remon, het wordt inderdaad lastiger maar ik hou nog hoop. Ik hou het gevoel dat er nog een paar mooie vissen voor me rondzwemmen. Ik blijf het dus proberen. Twee jaar geleden ving ik eind november nog een mooie vis op de Vecht en ik heb ook nog een paar potentiële winterstekken op het oog. Zolang er geen ijs ligt vis ik door 🙂
      Groet Ate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.