Een nieuw en eenvoudig boilierecept

Wie mijn site al een tijdje volgt kent mijn gepuzzel op boilierecepten onderhand wel. Al negen verschillende recepten heb ik de afgelopen paar jaar getest en op alle boilies heb ik karpers gevangen. Volgend seizoen wil echter groots uitpakken en dus ben ik al een tijdje aan het piekeren over een simpele en betaalbare boilie die aan al mijn wensen voldoet. Vorige week vertelde ik al dat ik een nieuw recept in elkaar gepuzzeld heb. Afgelopen weekend heb ik ook daadwerkelijk de eerste test batch gedraaid. Laat me u vertellen over het recept en de knikker.

Mijn wensen voor de boilie waren als volgt: ik wil een oranje boilie omdat ik het idee heb dat die kleur goed opvalt en snel geaccepteerd wordt. Verder wil ik een simpel recept zodat boilies maken niet te veel gedoe wordt en de kosten niet de pan uit rijzen. Ik wil voldoende voedingswaarde zodat ik er langere tijd mee kan voeren. Ik wil een geur die vissen aantrekt en ik wil een smaak die zorgt dat ze het ding gaan eten. Meer is niet nodig en dus was dit mijn wensenlijstje.

Na lang puzzelen denk ik dat ik het ultieme recept heb samengesteld. Uitdaging was vooral het onderdrukken van de neiging er meer stofjes in te stoppen. Uiteindelijk heb ik toch nog 1 ingrediënt toegevoegd aan het recept waarover ik eerder al vertelde. Het definitieve recept heeft nu, inclusief eieren, 8 ingrediënten en kost 2,04 Euro per kilogram. Als het recept ook door de praktijktest komt kan ik iets groter inkopen en zakt de prijs naar 1,98 Euro per kg boilies. 

Over de ingrediënten:

Als basis gebruik ik weer een hondenvoer. Dit is een compleet voer waar in principe alles al in zit. Het scheelt mij dus ingrediënten kopen en mengen. Plus het gegeven dat als een hond ervan kan leven een karper het waarschijnlijk ook moet kunnen. Aangevuld met gelijke delen griesmeel en sojabloem, twee stofjes die zorgen voor binding en met een hoge instant respons (vissen eten er snel van als ze het tegenkomen), heb ik mijn recept al grotendeels klaar. Met wat eieren erbij zit het met de voedingswaarde wel goed. Als extra geurstof heb ik twee ingrediënten met vis-extracten toegevoegd. Karpers worden het meest aangetrokken door vrije aminozuren in het aas en deze extracten barsten ervan. Als smaakstof heb ik nog een dosis citroenzuur toegevoegd. Citroenzuur is een van de beste smaakstoffen om karpers over te halen iets te gaan eten. Veel beter dan bv suiker of zout. Een kleine dosis oranje kleurstof erbij en de kleur is ook naar wens. Een kind kan de was doen.

De productie:

Gisteren heb ik de eerste 6 kilo deeg gemaakt. De helft daarvan heb ik in boilies omgezet. Hieronder een kort fotoverslag.

boilierecepten

Mijn Bosch keukenmachine kan het kneedwerk prima aan

Twee klonten van 3 kilo deeg waren binnen 20 minuten gemengd. De kleur, geur en consistentie waren naar wens. De smaak heb ik niet getest.

Met een deegspuit op luchtdruk is zo’n klont deeg in een paar minuten omgezet in een lading deegworsten

deegspuit op luchtdruk

Met de deegspuit maak ik, door continue van links naar rechts en vice versa te bewegen, een lange worst. Ik spuit gewoon door tot de deegspuit leeg is. De uiteinden snij ik bij en het resultaat kan meteen op de rolplank.

Op mijn rol-stellage had ik dit keer een 14 mm boilieplank gemonteerd.

Drie kilo deeg heb ik zo in korte tijd in deegballetjes omgezet. Deze balletjes deeg heb ik vervolgens gestoomd.

Na anderhalf uur werken had ik zo een kratje met boilies klaar.

De overige drie kilo deeg heb ik verdeeld in klonten van 1 kilo, vervolgens in alu-folie verpakt en een half uur in een pan met met kokend water gelegd. Daarna heb ik de blokken in kubusjes gesneden en samen met de boilies ingevroren.

Ruim 6 kilo voer volgens het nieuwe recept ligt nu in de vriezer te wachten om te worden ingezet. Zelf ben ik met de kleur en het deeg meer dan tevreden. Met zo’n 20% eiwit per kg boilies (afgerond 29% van de droge stof) zit het met de voedingswaarde wel goed. Vanwege de kleur heb ik de boilie Oranje boilie gedoopt. Ook op dat vlak is er geen reden zaken ingewikkelder te maken dan ze zijn.

Binnenkort zal ik het recept testen. De praktijk wijst tenslotte het beste uit of dit boilierecept een succes wordt of niet. Ik hou u op de hoogte. Tot later!

Erratum september 2019: Omdat ik heel veel mails krijg waarin naar dit recept gevraagd wordt wil ik bij deze vermelden dat de vangsten toch tegenvielen. Ik ving er wel karpers mee, maar pas na toevoegen van een enorme lading geur en smaak begon ik goed te vangen met dit recept. Het recept werd daardoor echter een stuk complexer en duurder. Ik zou daarom aanraden mijn Spicy Seven recept op te zoeken op mijn website en dit te gaan draaien. Dit is mijn beste recept tot nog toe, goed betaalbaar en vrij eenvoudig te draaien.

14 gedachten over “Een nieuw en eenvoudig boilierecept

 1. Hallo ik heb al paar keer geprobeerd om zelf te draaien maar
  het lukt mij niet echt zou jij mij jouw boilie recept kunnen mailen
  al van bedankt

 2. Zou je mij ook het recept willen mailen bij voorbaat dank

 3. hoi,ik zoek al heel lang een makkelijk ,goedkoop en goed te draaien boilierecept.
  Zou je mij ook het recept kunnen mailen.Al vast bedankt voor de moeite.Ben benieuwd hoe de vangsten zijn met de Oranje boilie

 4. Ik ben ook zeer geinteresseerd in het recept. Zou je het ook naar mij willen sturen?

 5. Kan de sojameel ook vervangen worden door een ander soort zoja wat voor soorten eventueel.. Ik ga dit zeker eens proberen zou ik het recept misschien mogen die u gebruikt hebt

  • Hoi Maaike,
   Wat betreft het sojameel: ik denk niet dat dit essentieel is om karpers te vangen. Er zijn ook genoeg vangende boilie-recepten waarin dit product niet zit. Er zijn nogal wat varianten van dit product, ik vind persoonlijk de getoaste variant lekker ruiken. Of dit voor karpers iets uitmaakt durf ik te betwijfelen.

   Ik heb je het recept van de oranje boilie gemaild.
   groet
   Ate

 6. Hoi,

  Ik sluit me graag aan bij bovenstaande reactie, zou je mij ook het recept kunnen bezorgen? Ik geniet van je blog, dus doe zo voort!

  Groeten en fijne feesten,

 7. Beste, zou graag deze boilies willen maken maar ken deze boilierecept niet. Ze zien er echt goed uit. Ik weet niet als je dat wilt, maar zou je misschien mij het recept kunnen door sturen? mvg

Reacties zijn gesloten.