Twee aan uitzettingen gematchte karpers

header aan uitzettingen gematchte karpersEr wordt te weinig gevist en zeker te weinig gevangen, ik weet het. Maar gelukkig is er nu en dan wel wat te melden. Gisteravond kreeg ik bericht van Joris Weitjens dat een rijenkarper die ik ving in Juli van het afgelopen jaar alsnog is teruggevonden in de bestanden. Vanmiddag kreeg ik opnieuw bericht dat ook nog een andere rijenkarper van mij was gematcht. Twee aan uitzettingen gematchte karpers, hoogste tijd dus weer voor een update.

Als eerste de vis die ik ving op 20 Juli van het afgelopen jaar. Voor hen die geïnteresseerd zijn in het verhaal van die vangst is hier de link. Deze vis ving ik op de Vecht bij Weesp. De vis was sinds het uitzetten in 2001 niet meer gevangen of gezien. Dat de vis nog leeft en in Weesp rondzwemt is voor de organisatoren van de spiegelkarper uitzettingen in Amsterdam dan ook een reden voor een klein feestje. En zelf vind ik het ook supermooi. 

Joris vertelde dat het niet meeviel om de vis te matchen maar dat hij toch wel vrij zeker weet dat dit dezelfde vis is. Hieronder de foto. Met zwarte lijnen heeft hij twee erg herkenbare delen aangegeven.

eerste van de aan uitzettingen gematchte karpers

Mijn spiegel in 2017, en de plankfoto uit 2001

De Amsterdamse Hengelsport Vereniging heeft de karper op 26 oktober 2001 uitgezet in het Zuideramstelkanaal in Amsterdam. De karper was toen 40 cm lang en 1200 gram zwaar. Het karpertje zal destijds ruim 2 jaar oud geweest zijn. Toen ik de vis afgelopen zomer ving was deze 79 cm en 12 kilogram. En dus ongeveer 18 jaar oud. Ik blijf het bijzonder vinden. De afstand vanaf het uitzetpunt is ongeveer 15 kilometer via de kortste weg. 

De tweede match waar ik vandaag bericht van kreeg is bijna net zo bijzonder. Deze vis is tegelijkertijd met de eerder genoemde rijenkarper uitgezet in het Zuideramstelkanaal en woog destijds 1100 gram bij een lengte van 40 cm. Deze karper is in 2014 nog eens gevangen op de Amstel op een gewicht van rond de 16 kilo. Toen ik de vis ving in Juni 2017 was deze nog maar iets meer dan 10 kilogram bij 83 centimeter lengte. Deze vis zag er wel erg gezond uit en leverde veel strijd dus over het gewichtsverlies maak ik me niet veel zorgen. Het verslag van die vangst is hier te lezen.

tweede van de aan uitzettingen gematchte karpers

De tweede, opnieuw een duidelijke match, super mooi!

Het wordt vaker gemeld dat karpers van vergelijkbare jaargangen samen optrekken. Het zou me niets verbazen als destijds een groep vissen vanuit Amsterdam naar de Vecht is gemigreerd en zich hier heeft gevestigd. Het (paai?) uitstapje naar de Amstel vergeven we de vis. Hopelijk geven mijn vangsten van de komende jaren meer inzicht in het bestand van (Amsterdamse) karpers op de Vecht.

Nog eens de tweede van de aan uitzettingen gematchte karpers met de gelukkige vanger

Nog eens de tweede met de gelukkige vanger