29 April: Vijf uit vijf

Na vorige week heb ik besloten mijn standaard wide gape karperhaken te vervangen door karperhaken van een ander merk. Ik heb besloten over te stappen op Gamakatsu, een gespecialiseerd haken merk waar ik veel vertrouwen in heb. Van dit nieuwe merk zijn de haken wel wat kleiner, dus kies ik mijn nieuwe haken een maat groter.

Hieronder een foto van links de Gamakatsu maat 6 en rechts de tot dusverre gebruikte wide gape haak maat 8. 

karperhaken

Karperhaken; links de Gamakatsu Super Hook, rechts de wide gape

Verschillen zijn behalve het formaat o.a. het rechte oog, de rechte punt en het feit dat de punt bij de nieuwe haak meer richting het oog wijst.

In het plaatje hieronder heb ik rode lijnen ingetekend in de Gamakatsu haak en deze hierna gekopieerd naar de wide gape. De rode lijnen links en rechts zijn dus identiek De verschillen in verhoudingen tussen de haken worden nu duidelijk. Erg groot zijn deze overigens niet, maar mijn gevoel zegt me dat de linker, als deze eenmaal haakt, toch minder snel los schiet.

karperhaken

Verhoudingen van de karperhaken

De Gamakatsu haken zijn merkbaar scherper. Ondanks dat heb ik besloten om, op aanraden van een bevriende karpervisser, ook deze nieuwe haken nog even extra te bewerken met een slijpsteentje. Te scherp is onmogelijk, nietwaar? En zoals gebruikelijk knijp ik de weerhaken plat voordat ik ga vissen.

“The proof of the pudding is in the eating” dus werd het tijd de nieuwe haken in de praktijk te testen.  U kent mijn weekendstek ondertussen dus daarover vertel ik dit keer niets. Een kleine week heb ik wederom flink gevoerd. Vanochtend heb ik vervolgens een serieuze poging gewaagd. Laat me u niet vermoeien met details. Hier komen de foto’s en vangstgegevens.

De eerste vis, een bolle zwangere schubkarper van 74 cm en 9,6 kg

Vis nummer 2, 64 cm, gewicht onbekend

Nummer 3, 74 cm, gewicht onbekend

Nog eens nummer 3, bij het terugzetten

Nummer 4, 78 cm en 8 kg

Nummer 5, 82 cm, gewicht onbekend

Vijf vissen uit vijf aanbeten gevangen dus, dat is een prima score. Tussendoor heb ik twee keer een onderlijn moeten vervangen omdat de haakpunt na een vangst krom stond. Hieronder een foto van zo’n kromme haakpunt. Ook bij de nieuwe haken komt dit dus voor. Ik denk dat dit niet te vermijden is wanneer je vist op wateren met een harde bodem of op mosselbanken.

Kromme haakpunt na een vangst

Het lijkt erop dat ik een oplossing heb voor de losschieters namelijk vissen met vlijmscherpe haken die niet meer loslaten en beschadigde haken op tijd vervangen. Plus natuurlijk nog steeds de iets zwaardere sinkers op de onderlijn. 

Het zou me niets verbazen als de eerste twee schubkarpertjes door kenners edelschubs worden genoemd. De laatste drie lijken me standaard IJsselmeer schubkarpertjes.

De laatste vis lijkt in het verleden zwaar gewond te zijn geweest. Als kleine vis misschien ontsnapt aan een aalscholver? Of ooit geraakt door een scheepsschroef? In ieder geval was de vis nu gezond en compleet hersteld van zijn verwonding.

Tot zover weer voor nu, ik wens u een fijne zondag en tot een volgende update!