7 April: de eerste keer karperen!

Beste online vrienden. Ja ik mag u nu zo noemen. Mijn contacten met familie en vrienden onderhoud ik de laatste weken noodgedwongen uitsluitend via telefoon en internet. Er is geen verschil meer tussen de werkelijk en de virtuele wereld en dus kan alles op 1 hoop. Maakt het lekker eenvoudig. Schuif lekker aan en lees gezellig mee, want er is weer van alles te melden, onder andere op karpervisgebied.

Allereerst even een klusupdate. Ik weet dat mijn klusavonturen dagelijks door uw hoofd spoken dus bij deze: Afgelopen week is de houten vloer op de begane grond opgeschuurd en opnieuw in de olie gezet. De herinrichting is nog in volle gang maar het begint weer ergens op te lijken. Daarnaast heb ik een haag geplant rond de voortuin. Buxusmot bestendig deze keer.

Qua karpervissen is er ook weer het één en ander gebeurd. Allereerst heb ik me in de avonduren en in het weekend nog gestort op het proberen terugvinden van eerder gemelde karpervangsten. Uit een serie van zo’n 50 foto’s op de harde schijf van de matching community wist ik een stuk of 10 terug te vinden, waarvan vier Weesper vissen. De eerste matches van 2020 zijn dus al weer binnen. De vissen zijn weliswaar jaren geleden al gevangen, maar de informatie is niet minder welkom of waardevol. 

Een match van een Weesper vis. De staart was er één van 13 in een dozijn, maar de rug gaf de doorslag.

Het aantal karper-matches van Weesper vissen is intussen opgelopen van 23 twee jaar geleden naar 142 op dit moment. Mocht u dit lezen en nog foto’s hebben van gevangen spiegelkarpers uit de afgelopen decennia dan zijn deze nog steeds welkom. Ik waag graag een poging ze terug te vinden en zal zeker een reactie sturen.

Tot slot is er ook weer gevist. De eerste keer karperen in 2020. De watertemperatuur is afgelopen week omhoog geschoten, dus ik was vol goede moed.

De watertemperatuur schoot omhoog

Dinsdagavond 7 April. Ik heb nu vier keer gevoerd. Zondagavond ging voor het eerst een pondje boilies te water op mijn IJmeerstek. Maandagochtend, maandagavond en dinsdagochtend herhaalde dit tafereel zich. Volgens de grafiek van Rijkswaterstaat is de watertemperatuur op het ARK bij Diemen nu 10,1 graad Celsius. Op het IJmeer ligt deze iets lager. Net geen tien graden dus, maar aan het eind van de dag piekt de temperatuur dus wie weet komt er een visje langs.

Om 6 uur was ik ter plaatse. Allereerst verwijderde ik 15 meter lijn van beide molens. Oude draad die het water al gezien heeft gaat de prullenbak in. Geen risico’s. Twee nieuwe onderlijntjes heb ik thuis al geknoopt dus ook daar zal het niet aan liggen. Rond half 7 doorbreken twee plonsjes de stilte als mijn aas het water raakt. Wat kleine plonsjes volgen, stukjes gebroken boilie die mijn aas wat meer aantrekkingskracht moeten geven. Het wachten kan beginnen. 

De hengels op de schuine oude zeedijk

Elk uur controleer ik even mijn aas. Steeds hangt alles er perfect bij. Languit op mijn dikke onthaakmat is het prima uit te houden. Het is weer genieten. Het enige dat ontbreekt is een kneiterharde aanbeet. Of eventueel een voorzichtig piepje dat aangeeft dat een onvoorzichtige karper mijn aas heeft gepakt. Exact om 10 uur ‘s avonds stop ik er mee. Drie en een half uur gevist en helaas geen aanbeet dus. Maar wat vandaag niet komt vang ik later wel. Ik heb wel weer genoten.

Ondertussen is het een paar dagen later. Ik voer nog steeds op mijn IJmeerstek. Nu gewoon elke avond. Twee keer op een dag is misschien wat te gek voor deze tijd van het jaar. De watertemperatuur is opgelopen tot zo’n 12 graden dus de vooruitzichten zijn prima. Vismaat Mike kwam ook al met goed nieuws, hij zag niet al te ver van mijn stek een karper springen. Hopelijk komt er met de paasdagen een visje uit. U hoort van me! Fijne paasdagen en tot later!

Vorige bericht     Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.