5 Mei: Een nieuw record!!

Ik had het al een beetje aangekondigd: het zit me mee. Sterker nog, ik vang als een malle! Op de Vecht kan het dan zomaar gebeuren! En het gebeurde! Lees mee over mijn nieuwe record open-water-vis gevangen tijdens een korte maar zeer succesvolle visavond.

Op twee stekken ben ik aan het voeren. Dagelijks een stuk of vier, vijf handen boilies verspreid over een flink oppervlak. Dat is u inmiddels bekend. Ik mag van mezelf elke stek maar 1 keer per week bevissen. Ik wil de stek niet kapot vissen. Laat de karpers maar wennen aan de lekkere hapjes en andere vissen aanzetten mee te schransen. Geduld moet ik hebben. 

Gisteravond was het 9 dagen geleden dat ik op mijn Vechtstek viste. Ik mocht dus weer. En dan maakt het niet uit of windkracht zes door de bomen giert en het stortregent. Om 19.01 uur lagen de kinderen in bed en deed ik het licht in de kinderkamer uit. De auto was al ingepakt, de visbroek al aangetrokken en dus kon ik snel weg. Rond half 8 was ik ter plekke. Mijn nieuwe brolly hield me droog en uit de wind. Even later lagen beide hengels in. Aan de hair de beproefde sneeuwmannetjes. De grote in de vaargeul, de kleinere iets dichterbij.

Rond 8 uur kwam de eerste aanbeet. Een rommelige. Een flinke brasem had het kleine sneeuwmannetje gepakt. In het water kon ik de vis onthaken. Korte tijd later lagen beide hengels weer te water.

Net toen ik halverwege mijn eerste boterham was knalde de vaargeul-waker omhoog. Een run! De loeisterke vis knalde door de slip richting een obstakel en dus moest de hand op de spoel. Snel duwde ik het resterende stuk boterham in mijn mond en remde de spoel af. Het ging goed, de vis boog af richting midden van de Vecht en daar kon ik de krachtpatser rustig uitdrillen. En ondertussen mijn boterham wegkauwen. Alles ging volgens het boekje en even later lag de vis in het het. Een slanke atletische schubkarper met de kop van een bokser en een enorme peddel als staart. Met de zelfontspanner nam ik een serie foto’s. 

De sterke schub met de kop van een bokser en een enorme staart

Het fotograferen met de zelfontspanner ging alweer wat beter dan de vorige keer. Lengte van de vis was 78 centimeter, gewicht 7 kilogram. Dat gewicht viel nog wat tegen gezien de lengte en kracht van de vis, maar ik denk dat iedereen zich kan voorstellen dat zo’n enorme staart flink kracht kan ontwikkelen.

Terwijl ik de vis terugzette gebeurde het. Een aanbeet op de andere hengel! Een zelfde scenario voltrok zich. De loeisterke vis wou richting obstakels, maar met de hand op de spoel wist ik ook deze af te buigen richting midden. Aanvankelijk dacht ik aan een zelfde type vis. Dichterbij de kant bleek echter dat ik het mis had. Een enorme bleke schim liet zich even zien en dook weer weg. Een grote spiegel! Gelukkig ging ook nu alles goed en even later lag er al weer een vis in het net. Een voorbijganger die de kromme hengel had gezien en was gestopt wilde wel even fotograferen.

Een nieuwe record open-water karper: 16 kilogram en 89 centimeter!

Nog even voor de statistieken wat data: de vis was 89 centimeter lang en 16 kilogram zwaar. De spiegel was mijn 52ste karper van de Vecht sinds ik op deze rivier vis. En mijn zwaarste open-water vis ooit! Tjonge jonge wat zit het me mee!

Release

Ik ben nog een klein uurtje blijven zitten en ving nog een paar brasems. De buit was echter al binnen. Na afloop voerde ik weer een paar handen boilies. Wie weet wat me hier de volgende keer weer te wachten staat!

Ik heb alvast een poging gedaan de vis te matchen en dat is niet gelukt. Wel vond ik in het mapje ‘niet gematchte vissen’ een paar eerdere vangsten van de vis. In 2018 werd deze spiegel ook gevangen op de Vecht, toen op 88 centimeter en 14 kilogram. Daarna waren er nog vangsten op het lange Amsterdam-Rijnkanaal. De spiegel is dus een zwerver. Ik vind dat niet erg, de vis mag van mij over een paar jaar weer langskomen, dan hopelijk nog zwaarder. Pogingen de vis te matchen doe ik niet meer, daar heb ik destijds al veel tijd in gestoken. Het is in ieder geval geen Weesper.

Gisteren ben ik trouwens met een derde voerstek gestart. Dit keer op een heel ander water. Hopelijk kan ik hier zondag samen met vismaat Mike een paar uurtjes proberen karpers te verleiden. Ook mijn IJmeer stek is binnenkort weer aan de beurt. Genoeg visplannen dus. Hou mijn website maar goed in de gaten. Ik heb zo’n gevoel dat me nog veel meer moois te wachten staat! Tot later!

Vorige bericht   Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.