24 oktober: Karpervissen op IJmeer en Vecht

Mijn karpervisserij gaat stroef! Drie keer is er ondertussen weer gevist en er is karper gevangen. Maar als ik eerlijk ben had ik op wel wat meer gehoopt. Vandaag wederom een drie-in-één verslag.

De eerste keer karpervissen, op het IJmeer

In de maand september wist ik op het IJmeer in totaal maar liefst 14 karper te vangen. Mijn tactiek van gedurende anderhalve dag drie keer voeren en vervolgens komen oogsten werkte als een tierelier. Regelmatig ving ik al binnen een uur de eerste vis en vaak volgden meerdere aanbeten op een avond.

Dezelfde tactiek paste ik nu ook midden oktober toe. Zaterdagochtend 19 oktober werd er voor het eerst gevoerd. Dezelfde avond en de volgende ochtend kreeg mijn stek nog eens een lading voer. Om mijn grote RB15 boilies een iets hogere instant respons te geven sneed ik de helft van het voer steeds in kleinere blokjes (zie header). Vol verwachting ging ik vervolgens zondagmiddag zitten. Van 4 uur ‘s middags tot ongeveer 9 uur ‘s avonds heb ik gevist. Diverse enorme vissen hoorde ik springen in de buurt van mijn stek. Een paar keer was het zelfs alsof een volwassen kerel een bommetje deed. Was dit karper? of grote snoek? Of wellicht meerval? Helaas volgde geen aanbeet. Een blank dus.

De tweede keer karpervissen, op de Vecht in Vreeland

Vorig jaar viste ik één keer op karper op de Vecht in Vreeland. Op dierendag wist ik toen drie karpers te vangen. De stek is niet geschikt voor warmere tijden, er moet gedrild worden op de vierkante meter en de kans op verspelen is dan te groot. En dus wachtte ik dit jaar opnieuw op de herfst. Afgelopen week was het zover. Ook hier voerde ik op zaterdagavond. Zondagavond en maandag herhaalde ik dit. Dinsdag moest er vervolgens gevist worden. Van ongeveer half 8 tot ongeveer half 11 heb ik er gezeten. Dit keer bleef het bij één aanbeet. Na een korte en keiharde dril mocht een mooie schubkarper van 77 centimeter lang en zo’n 7.5 kilo zwaar even op de foto. Verdere aanbeten bleven uit.

karpervissen de Vecht in Vreeland

Schubkarper van de Utrechtse Vecht, 77 cm en 7,5 kg

De derde keer karpervissen, op de Vecht in Weesp

Vorige week ving ik op de Vecht mijn zwaarste karper van dit jaar. Deze stek op de Vecht geef ik al weken dagelijks voer en ook de afgelopen dagen voerde ik gewoon door. Dagelijks een kleine kilo RB15 boilies. Gisteravond was ik pas laat ter plekke. Van ongeveer half 10 tot 2 uur ‘s nachts heb ik gevist. Helaas kreeg ik geen beet. Zelfs geen brasem wist ik te haken. Opnieuw een blank dus.

Hoe nu verder

Ook al wordt er door mij op dit moment nauwelijks gevangen, ik ben ervan overtuigd dat er nog wel wat moois langs komt. Ik blijf dus nog wel een tijdje karpervissen. Wel ga ik mijn tactiek wat aanpassen. Met de lagere watertemperatuur van de laatste weken kan het best zijn dat ik de enkele vis die nog langskomt verzadig. Karpers zijn tenslotte koudbloedig en dus gaat hun vertering veel langzamer als het water kouder wordt. In het koudere water lossen daarnaast mijn grote harde boilies minder snel op. Zonder dat ik er meer in gooi blijft er dus wel meer liggen voor de karper. De zware plonzen op mijn IJmeerstek zouden dan best karper kunnen zijn geweest die vol energie hun acrobatische kunsten etaleren. Ik zal daarom wat minder gaan voeren en ook de boilies iets kleiner snijden. Ze worden dan misschien iets aantrekkelijker, en wat overblijft kan gemakkelijker door andere vissoorten opgeruimd worden. Met een frietsnijder is dat waarschijnlijk een koud kunstje. Misschien dat ik ook mijn onderlijntjes nog wel wat aanpas. Iets subtieler en iets korter zodat de vis zich sneller prikt.

De komende dagen zal ik niet met vissen bezig zijn. Een familie weekendje gevolgd door een werkbezoek van enkele dagen aan Frankfurt staat eerst op het programma. Vanaf midden volgende week ga ik mijn nieuwe tactiek dan toepassen. Ik spreek u dan weer! Tot later!

Vorige bericht       Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.