23 December: vissen op de Naardertrekvaart

Dit is blog 99 van dit kalenderjaar. Vandaag heb ik gevist met de kano op de Naardertrekvaart. De Naardertrekvaart is een vaart die is gegraven in 1640-1641 en die loopt van Muiden naar Naarden. Een oude sloot dus. Eerder ving ik hier al een flinke baars en ook al eens een klein snoekje. Vandaag hoopte ik op meer. 

Toen ik met de kano achter de fiets naar Muiden fietste kwam ik onderweg langs de Vecht enkele snoekvissers tegen. Ze visten met doodaas op de karpermanier. Natuurlijk was er even tijd voor een praatje. Eén van de heren had net zijn record verbeterd met een megasnoek van maar liefst 1 meter 10. Hij liet me trots de foto’s zien. Een prachtige dikke snoekdame met een glimmende visser. Meteen kreeg ik zin om binnenkort ook een flinke sardien te water te laten. Maar dat komt een andere keer.

De Naardertrekvaart

Mijn uitzicht over de Naardertrekvaart.

Een klein eindje verder kon de kano van de kar op de kant en even later van de wal in de sloot. Thuis had ik mijn doos met kunstaas aangepast op dit water. Twee ondiep duikende plugjes werden er geselecteerd. Nadat ik de weerhaken plat had geknepen werden ze aan de speld gehangen. Vanaf de sluis bij Fort H in Muiden ben ik vervolgens richting Naarden gekanood. Hierboven een foto van het water. Hieronder van de plugjes.

De omstandigheden waren vandaag prima voor snoekvissen. Het was vandaag droog en de temperatuur is al enkele dagen weer wat hoger. Vandaag tikte de thermometer de 9 graden aan.

Ik was nog maar net onderweg toen ik al meteen mijn eerste snoek haakte. Blijkbaar waren ze los vandaag. Vlakbij een bruggetje kon een snoek van zo’n 50 cm de dikkere plug niet weerstaan. Het was de eerste van een flinke serie. Omdat het de eerste was zal ik een foto plaatsen.

Een kilometer of 3 ben ik richting Naarden gepeddeld. Onderweg haakte ik nog twee snoekjes waarvan er één ook in het net belandde. De derde schoot weer los. Hieronder een foto van de gevangen vis. 

Net voorbij Muiderberg heb ik de kano gekeerd. Voor de terugweg besloot ik het bolle plugje te vervangen door een slankere en iets meer opvallende plug. Dezelfde waarmee ik een paar weken geleden ook enkele vissen ving op de ‘s Gravelandse vaart.

Op de terugweg haakte ik nog twee vissen maar helaas schoten ze allebei los. De rare capriolen die de gehaakte vissen soms uithalen in combinatie met de platgeknepen weerhaken zorgen ervoor dat dit soms gebeurt. Ik heb er vrede mee.

Een paar schapen gekleed in dikke winterjassen stonden me onderweg ongegeneerd aan te staren. Toen ik de camera pakte werden het er steeds meer. 

heb ik iets van je aan?

Terug bij Muiden besloot ik nog even de vestinggracht op te varen. Daar was het in een uurtje elke tien minuten raak. 6 vissen vergrepen zich aan de plugjes en vijf daarvan bleven ook hangen tot ik ze kon scheppen. Twee daarvan waren wat groter, zo rond de 70 cm en deze mochten ook even op de foto.

Ik kon geen verschil ontdekken tussen de twee plugjes, beide werden evenveel aangevallen. Toen ik bij de laatste snoek de dreg kapot moest knippen omdat de vis lastig gehaakt zat besloot ik er een eind aan te breien. 11 aanbeten en 7 snoeken in het net. Ik heb wel eens minder gevangen. 

Later deze week zal ik wat sardines inslaan en dan een beetje voorvoeren op een stek op de Vecht. Eens kijken of ik ook zo’n joekel kan vangen. Ik zal er hier verslag van doen.

Tot dan!