22 November: Het wordt lastig

U heeft nog een visverslag van mij te goed. Afgelopen zaterdag is er gevist op karper en snoek en hierover moet ik u nog updaten. Alvast een spoiler: er is niets gevangen. Lees hier hoe ik dat voor elkaar kreeg. 

Ik had drie hengels bij me, twee voor karper en een losse hengel met snoekdobber om ook snoek te kunnen belagen. Laten we het er officieel op houden dat ik de karperhengels en de snoekhengel nooit alle drie tegelijk in het water had liggen. Met drie hengels vissen is op dit water namelijk niet toegestaan.

Vier dagen op rij had ik wat boilies gevoerd, niet te veel, maar genoeg om eventuele karpers op mijn stek te attenderen. Van vissers in de omgeving Amsterdam weet ik dat daar nog redelijk gevangen wordt. De watertemperatuur is daar echter twee graden hoger dan waar ik vis, in het open veld en op boezemwater. Ik heb geen idee of ik nog kans maak op deze stek. De aanbeten die Mike vorige week had geven echter vertrouwen dus ik moest het proberen.

Bij aankomst op mijn stek heb ik eerst het afval van andere vissers verzameld. Een kapotte snoekdobber die hier ook ronddreef doet vermoeden dat een paar snoekvissers na een lange dag struinen hun afval vergeten zijn. De rommel ligt nu thuis in de container.

Aan de snoekhengel had ik een dobber met “dart-vaan” geknoopt en ik viste met gevlochten lijn. Deze drijvende lijn zorgde samen met de dobber dat mijn aasvis door de wind langzaamaan de hele plas over werd geduwd. 

Natuurlijk gebeurde er buiten het vissen genoeg. Een ijsvogeltje flitste regelmatig langs. Ook kwam er iedere twee minuten een grotere vogel over gevlogen.

grote vogels onderweg naar Schiphol

Een paar futen deden alsof het al voorjaar was.

baltsende futen

En mijn dobber verplaatste zich langzaam voor de wind. Ik had dus iets om naar te kijken terwijl ik wachtte op een aanbeet.

op karper en snoek

dobberende dobber

Een flink aantal regenbuien passeerde en ondertussen heb ik het dode visje drie keer de hele plas over laten waaien. 

Over het karpervissen verder kan ik kort zijn. Behalve wat piepjes door de wind heb ik geen actie gehad. Van half 10 ‘s ochtends tot even na 4 ‘s middags gebeurde er niets. Nou ja, een grote krab van zeker 25 cm doorsnede kwam even onder mijn hengels over de rand koekeloeren maar toen ik een foto wou nemen verdween het camera-schuwe beest snel weer onder water. Dat was de enige actie verder bij deze hengels.

Wat betreft het snoekvissen: één keer dook mijn dobber onder. Helaas betrof het waarschijnlijk een klein snoekje want bij aanslag voelde ik heel even een beetje weerstand en daarna was de vis los. Dat was alle visgerelateerde activiteit van de dag.

Desondanks keerde ik om vier uur voldaan terug naar huis. Geen vis gevangen, maar die komen vanzelf als ik doorzet. En verder was het een heerlijke dag in de natuur. Ik geef het karpervissen nog niet op. De komende dagen wordt het weer iets milder en ik heb nog wel wat ideetjes over waar ik misschien wel succesvol kan zijn. U bent dus nog niet van me af!

Gegroet en tot later weer!