2 Mei: klein verdriet tussen het riet

Hoi. Na al het karpervisgeweld van eerder deze week nu even een minder vrolijk bericht. Dat niet elke uitgezette vis 20 jaar oud wordt en 20 kilo zwaar wordt wisten we al. Van sommige jaargangen wordt geen enkele vis ooit teruggemeld. Het lijkt er op dat met name de eerste paar jaar na uitzetten de uitval erg hoog is.

Spiegelkarpermatching geeft inzicht in overleving. Als een vis gevangen wordt is duidelijk dat deze nog leeft. Dat is logisch. Iets zeggen over sterfte is lastiger. Als een vis niet teruggemeld wordt is er een heel scala aan mogelijkheden. Dat de vis niet meer leeft is daar slechts één van. 

Zelf wist ik de afgelopen weken een paar erg kale vissen, uitgezet in 2002 en 2003, te matchen aan meldingen van jaren geleden. Het kostte me flink wat uren studeren met het vergrootglas in de hand. Zonder deze speurtocht was de conclusie misschien geweest dat deze vissen er niet meer waren. Het tegendeel is dus bewezen. Sterker nog, het zijn nu targetvissen die iedereen wel in zijn net wil hebben.

Slechts in uitzonderlijke gevallen weet je zeker dat een karper er niet meer is. Gisteravond stuitte ik op zo’n geval.

Een werkweek afsluiten met een wandeling is een ontspannen manier om het weekend in te gaan. En toen zag ik het visje drijven tussen het riet. Gelukkig had ik nog een plastic zakje in de jaszak. De inhoud lag al ergens op de bodem karpers te lokken. Met dat zakje om de hand kon ik het riekende lijkje even op de kant leggen en de linkerkant fotograferen.

overleving van karpers

Een kleine halve meter spiegelkarper met een duidelijk herkenbaar schubbenpatroon. Een half uur later was de vis gematcht. Een half jaartje geleden zo’n 10 kilometer oostelijk uitgezet. De winter doorgekomen maar ergens vorige week de geest gegeven. Hier kan een klein zwart kruisje achter in het uitzetarchief.

Over de doodsoorzaak kunnen we slechts gissen. Wat te lang gewroet in een verontreinigd stukje bodem, een aanraking met de schroef van een boot of een infectie. Of misschien heeft iemand een restantje beschimmelde boilies gevoerd, nog overgebleven van vorig visseizoen. Zo vroeg in het jaar is dat risico er ook altijd. We zullen het nooit weten. 

Gelukkig zwemmen er ook vissen rond die wel 20 jaar oud worden. De komende dagen ga ik weer proberen er 1 te vangen. Dit weekend op de Vecht en anders volgende week met Mike langs de kust van het IJmeer. Twee stekken zijn in voorbereiding. Later meer daarover! Tot dan!

Vorige bericht      Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.