16 november: Voorntjes en karpers

het vangen van aasvisjesGoedemorgen! Vandaag heb ik voor u een chronologisch verhaal over respectievelijk het vangen van aasvisjes en een vispoging op karpers en verder nog wat vis-gerelateerde plannen.

Over het vangen van aasvisjes.

Om binnenkort een keer te kunnen gaan snoekvissen met dode aasvisjes moesten eerst wat levende visjes gevangen worden. Zondagochtend toog ik er aldus op uit met een paar boterhammen witbrood, een drie meter telescoop hengeltje en een emmer. 

Ik begon op de Aquamarijn in Weesp. Ik heb een kwartiertje getracht een visje te haken maar aangezien het water ter plekke dieper was dan mijn hengel lang en je voor voorn vlak boven de bodem wilt vissen gaf ik het al snel op. Ook op stek twee bij een sluis richting Nederhorst den Berg was de waterdiepte me te groot. Ruim boven de drie meter. Stek drie, bij een duiker in een vijver in Weesp was weer te ondiep, hier stond nog geen halve meter water. Stek vier bij een andere duiker idem. Toen ik ook nog eens een hagelbui op mijn kop kreeg wou ik het al opgeven totdat me een stek te binnen schoot waar ik vorig jaar enorme scholen aasvis zag rond zwemmen. Hier aangekomen was het meteen raak. Het pluimpje brood werd gretig aangevallen en 30 minuten later zwommen 20 voorntjes in mijn emmer. Nu liggen ze netjes opgebaard in zakjes van 5 in mijn vriezer. Komend weekend zal ik voorzichtig een poging wagen om er snoek mee te vangen.

Over het karpervissen

Gisteravond is er vervolgens een serieuze karpervispoging gewaagd. Na 10 dagen elke dag 350 gram boilies gevoerd te hebben op de Vecht heb ik gisteren geprobeerd te oogsten. Ruim 4 uren lagen mijn boilies attractief te wezen op de bodem. Helaas geen aanbeet. Om middernacht was ik weer thuis. Mijn laatste drie pogingen op deze stek bleven zonder resultaat. Misschien moet ik de stek maar even een tijdje rust gunnen. Er zijn genoeg alternatieven. 

Over de toekomst:

Aanstaande vrijdagavond is de prijsuitreiking van de spiegelkarperproject wedstrijd van de Amsterdamse hengelsportvereniging. Hier zal ik bij zijn aangezien ik in de prijzen ben gevallen. Een mooie kans om ook wat andere karpervissers te ontmoeten. Zaterdag zal ik vervolgens een gecombineerde karper-snoek-vispoging wagen. Ik ben al weer een paar dagen op een nieuwe stek boilies aan het voeren hiervoor. Zondag zal ik wellicht nog een paar uurtjes met de kano op pad gaan. Ik heb via marktplaats een prachtig 30 grams snoekhengeltje en wat kunstaas op de kop getikt en dat moet uiteraard getest worden. Genoeg te beleven dus weer.

Tot zover voor nu, ik spreek u later weer!