14 oktober: een match

Hoi! Van de twee mooie spiegelkarpers die ik afgelopen weekend ving is de eerste gematcht. De 12,5 kilogram zware vis wist ik zelf terug te vinden tussen de Weesper uitzetfoto’s. De losstaande schub, maar zeker ook het litteken hoog op de rug vormen overtuigend bewijs, we hebben een match!

Mijn spiegel en de plankfoto uit 2016

De vis is in februari 2016 door de Weesper hengelaarsbond AWHB uitgezet op de Vecht iets onder Weesp en was toen 44 centimeter lang en 1620 gram zwaar.

Vorig jaar werd de vis voor het eerst gevangen, op de Vecht. Deze was toen 82 cm en 9,5 kg. Nu, ruim een jaar later ving ik de vis op 80 cm en 12,5 kg.

Een paar centimeter verschil heb je zo, dat is niet raar. Het meetlint over de bolle vis heen, een uitgestulpte bek of een scheef liggende staart, het kan zo een paar centimeter schelen. Het verschil in lengte wordt dus waarschijnlijk veroorzaakt door onnauwkeurig meten. De kilo’s erbij zijn ook logisch. Het is een vis in de groei en we zijn ruim een jaar later. Daarnaast is het nu herfst, de vis is vetreserves aan het aanleggen voor de winter.

Vis nummer 2 is nog niet gevonden. Deze kale vis is duidelijk ouder en is niet afkomstig van Weesp.

De 2de vis, kaal maar met goed herkenbare schubben langs rug en staart

Momenteel wordt gekeken tussen de uitzetvissen van de Amsterdamse Hengelsportvereniging (AHV), maar het zou bijvoorbeeld ook een Utrechter kunnen zijn. Regelmatig komen Utrechtse vissen hier buurten. De Algemene Utrechtse HengelsportVereniging vindt structureel fotograferen echter helaas te veel moeite en heeft in het verleden daarom ook regelmatig jaargangen karpers ongefotografeerd in de plomp gegooid. In dat geval kun je zoeken tot je eens ons weegt, je zult de vis nooit terugvinden.

Sinds ik in Weesp woonachtig ben en dit blog bijhoud heb ik nu 50 spiegelkarpers gevangen. Hiervan waren 18 afkomstig van uitzettingen door de AWHB, 15 zijn uitgezet door de AHV, 1 door Naarden, 1 op de Vecht door de Sportvisserij MidWest Nederland, 1 is afkomstig van een uitzetting op de Zuidelijke randmeren en 14 keer kon ik geen match vinden. Eén vis daarvan was duidelijk uitgezet vóór de sinds 1998 gemonitorde spiegelkarperuitzettingen. Een paar vissen zijn in het wild geboren spiegelkarpers, maar het grootste deel, een stuk of 10, komt waarschijnlijk van verder weggelegen en mogelijk ongefotografeerde uitzettingen. Misschien dat ik hier in de winter nog eens goed voor ga zitten, kijken of er niet toch nog wat te terug te vinden valt. Ik houd u op de hoogte, tot later!

Vorige bericht      Volgende bericht 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.