11 November: Succes in de poldersloot

troefkaartIk vertelde onlangs al over een kaart die ik nog in mijn mouw had. Terwijl ik al weken een voerplek onderhoud op de Vecht voerde ik de afgelopen weken ook dagelijks wat in een poldersloot hier in de buurt. Elke dag een paar handjes hondenvoer. Nu ik al zolang verstoken was van karpervlees in mijn handen werd het tijd om deze troefkaart op tafel te gooien. Lees verder voor een dubbelverslag.

De eerste poging was woensdagavond. Overdag was het maximaal 6 graden geweest maar toen ik ging vissen was het al afgekoeld tot 4 graden. De afgelopen nachten had het zelfs al gevroren. Om 6 uur s avonds was ik aan de waterkant en het plan was om om kwart over 8 weer thuis te zijn voor het avondeten. Netto twee uurtjes vistijd dus.

Thuis had ik de hengels al klaar gemaakt, ik hoefde alleen nog het onderlijntje en het lood er aan te haken en alles kon te water. Voor het gemak had ik besloten met wartellood aan de lijn te vissen in plaats van met inline lood. Ik heb er nu nog spijt van. U raadt het al. Na drie kwartier een run, even een kromme hengel en daarna een desillusie. De karper was losgeschoten. Met wartellood is de inhaking toch wat minder direct en dat kan me best deze vis gekost hebben. Voor de lezers die iets minder ervaring met onderlijntjes hebben hieronder een foto van de constructie met lood aan een wartel.

karpervissen onderlijn

Onderlijn met wartellood aan een safety clip

Vrijdagmiddag kwam de herkansing. Een halve dag vrij betekende dat ik om 13.30 aan de waterkant zat. Het was nog steeds koud, 4 graden volgens de thermometer, maar in het zonnetje was het heerlijk. Ik had de afgelopen dagen ook hier gewoon doorgevoerd en had vertrouwen. Dit keer had ik gewoon weer inline lood aan de lijn bevestigd. Hierbij loopt de lijn door het lood en dit haakt toch directer. Met deze kou zullen de vissen ongetwijfeld wat trager azen en dus lijkt dit me beter. Had ik dit maar eerder bedacht.

onderlijn voor karpervissen

Onderlijn met inline lood

Het eerste half uur gebeurde er weinig behalve wat gejengel aan mijn linkerhengel, volgens mij door kreeften. Maar toen, ineens ging rechts ervandoor.  In een reflex had ik de hengel in mijn handen en was ik een vis aan het drillen. Ik had al snel door dat het geen karper was, maar dit was ook zeker geen brasem. De vis ging als een dolle te keer. Op een gegeven moment probeerde de vis zelfs op de kop zwemmend te ontkomen. Toen ik mijn net onder de donkere vis schoof vermoedde ik al wat het was. Een flinke zeelt had de brokken opgepeuzeld en zichzelf daarbij gehaakt.

zeelt uit de poldersloot

49 cm zeelt

Het zijn werkelijk prachtige vissen, en die ogen…

zeelt-rode-ogen

zeelt pasfoto

Ik was helemaal verheugd over deze prachtige 49 centimeter lange vis. Ik had al jaren geen zeelt meer gevangen en het blijven fantastische mooie beesten. Het is ook altijd mooi om zo’n mysterieus dier weer in het donkere water te zien verdwijnen bij het terugplaatsen, terug naar de eigen leefwereld.

Het volgende uur bleef het stil en ik besloot mijn linker hengel opnieuw in te werpen en wat bij te voeren. Deze lag tenslotte al zo’n anderhalf uur zonder dat er iets significants gebeurd was. En dat terwijl deze toch op de plek lag waar ik de afgelopen weken gevoerd had. Een paar verkruimelde brokken rond mijn aas zou de aandacht van een aanwezige vis toch wel moeten trekken. Ik had gelijk. Nog geen tien minuten na het opnieuw inleggen schoot deze hengel krom en kon ik weer in actie komen. Dit was duidelijk wel karper. Ik moest flink in de hengel hangen. Een paar pogingen van de vis om een obstakel te bereiken moest ik blokkeren en de hengel kraakte in zijn voegen. Toen ik even later de vis voor de kant had besloot ik zo snel mogelijk te scheppen, deze wou ik vangen!

polderspiegel van de voerplek

ruim 20 pond polderspiegel

Bij het optillen van het net voelde ik het al, dit was geen lichtgewicht. 77cm en 10.1 kg waren de afmetingen. Ik bekeek de bek goed, en was gerustgesteld. De weerhaakloze haak had ondanks de stevige dril geen millimeter bewogen.

perfect-gehaakt

perfect gehaakt

De vis was perfect in de onderlip gehaakt en de haak had behalve het minieme gaatje verder geen schade toegebracht. Even later kon het beestje weer zwemmen. Op de onthaakmat had het dier wat ontlasting achtergelaten, duidelijk verteerde hondenbrokken. Als dat beest al weken smikkelde van mijn voer mag het niet klagen. Even twee minuten op de kant is een mooie tegenprestatie.

De sloot was tijdens de dril aardig op de kop gezet. De kant trouwens ook, in alle hectiek was zowel mijn bakje met voer als mijn waterfles gesneuveld. Ik ben nog een uurtje blijven zitten maar toen de zon achter de bomen zakte heb ik de boel opgeruimd. Eindelijk weer karper op de mat, ik kan er weer even tegenaan!