11 Maart: een poldervis

Het is vrijdag. De weersverwachtingen zijn super, een graad of 12, droog, zonnig, en weinig wind, een prima dag om aan de waterkant door te brengen dus. Ik besluit tot een aantal uurtjes hengelen in de polder. Iedere dag gaan er nog steeds een paar handjes hondenbrokken in. De vorige keer vissen leverde dit een mooie zeelt op, maar ik verwacht dat als de karpers hier weer actief worden deze ook vanzelf komen mee eten van de gemakkelijke hap.

Aan de waterkant is het heerlijk in het zonnetje, de jas kan uit en er staat zelfs een bosje bloemen voor me klaar. Na alle ontberingen van de afgelopen maanden voelt dit als vakantie. 

er staat zelfs een bos bloemen voor me klaar

Geïnspireerd door verhalen in een aantal karpertijdschriften en door de vlogs van enkele vrolijke karpervissende snuiters heb ik besloten ook eens funnel web te proberen. Funnel web is een soort panty van wateroplosbaar spul, pva, waarin je voer kunt stoppen. In het water lost de panty op en blijft het voer op de bodem achter. Als je dit aan je haak prikt heb je dus altijd een voertapijtje waarop je aas dan ligt. Ik heb mijn hondenbrokken fijn gemalen en het gruis in de panty gestopt. Hieronder op de foto het resultaat.

Een paar stukjes Frolic onder de haak, een voer worstje er aan en insmijten maar. Een hengel links, een hengel rechts en het wachten kon beginnen. 

Dat langs de waterkant verblijven, zo in het zonnetje, geen straf is hoef ik u niet te vertellen. Het vermaak komt onder andere van een ijsvogeltje dat een eindje verder vanaf een tak boven het water naar visjes duikt, een stel hazen dat tikkertje speelt, en eindelijk ook van leven in het water. Regelmatig zie ik kringetjes, kolkjes en beweging wat duidt op grotere vissen.

Het is na  ongeveer 3 kwartier dat mijn linker waker omhoog schiet. Terwijl ik de hengel krom trek wordt meteen duidelijk dat dit geen karper is. De vis komt te gemakkelijk mee. Totdat deze wakker lijkt te worden, ineens ontploft het water. De zeelt, want dat is het, probeert op allerlei manier te ontkomen. Op een gegeven moment zelfs ondersteboven zwemmend. Uiteraard lukt dat niet. De vorige zeelten die ik ving waren 49 en 48 cm, deze is iets groter, hij brengt maar liefst 51 cm op de mat. Ik ga dat vanaf nu aanhouden als mijn PR voor zeelt.

mooie zeelt

mooie zeelt, 51 cm

Het is ongeveer drie kwartier later dat ik besluit de andere hengel eens te controleren, na anderhalf uur zonder actie is het toch wel slim om eens te controleren of de boel niet in de knoop op de bodem ligt. Als ik de hengel oppak voel ik tot mijn verbazing weerstand. Er zit warempel ook een zeelt aan. Helaas schiet deze vrij snel weer los. Ik herinner me dat ik ruim een uur geleden een beweging in het water zag, zou die vis er al zo lang aan gezeten hebben?

Verdere actie blijft helaas uit. Nog 1 keer zie ik flinke deining in het water aan de overkant. Een grote vis gaat er vandoor en is duidelijk te volgen doordat kleine visjes op zijn route in paniek uit het water springen. Ik heb geen idee wat dat beest heeft laten schrikken. Misschien zag de vis mij zitten?

Na zo’n 3 en een half uur hou ik het voor gezien. Morgen weer een poging, maar dan op de Vecht. Ik blijf voorlopig gewoon doorvoeren hier in de poldersloot, die karpers komen vanzelf. 

Tot later!