10 September: project xxx deel 8; over natuurlijke aanwas van karper

Hoi! Vandaag een kort verslagje, dan ben ik weer bij. Afgelopen weekend ving ik een karper en ik werd er blij van. Dit keer niet omdat het zo’n grote vis was, of vanwege bijzondere kleuren, of omdat het een uitgezette spiegelkarper was. Nee, niets van dat alles. Ik werd blij omdat het een klein schubkarpertje was.

Op de Vecht voerde ik vorige week volgens mijn standaard patroon. De eerste keer ruim een kilo RB15  plus een emmer partikels. De volgende dagen een kilogram boilies. Ruim verspreid van de oever tot zo’n meter of 20 richting midden. Op zaterdagavond zou ik er vervolgens gaan vissen.

Niet alleen het voeren ging volgens een bekend patroon, ook de vangsten leken op eerdere ervaringen. Voor zaterdagavond de tweede hengel in lag had ik de eerste brasem al op de kant. Deze brasems zijn steeds vissen van ruim 60 centimeter, daar is geen kruid tegen gewassen.

Even later volgde een tweede brasem. Kort daarna hoorde ik een enorme plons van naar ik vermoed een grote karper die in de buurt sprong. In het donker en achter het riet kon ik niet echt plaatsen waar het gebeurde, maar mijn vertrouwen in een mooie vis groeide. Een paar minuten later beet weer zo’n joekel van een brasem en weer even later opnieuw. Of toch niet? Bij de kant bleek de vis toch wat meer energie te hebben dan ik gewend ben van brasems. Pas toen ik de rakker in het licht van mijn hoofdlamp ving zag ik het. Het was warempel een klein schubkarpertje. Om de één of andere reden werd ik heel blij van dit visje.

Het resultaat van natuurlijke aanwas van karper.

Brasem formaat schubkarpertje, 62 cm.

Ik weet dat in 2015 de warme zomer heeft geleid tot een geslaagde paai en dus natuurlijke aanwas van karper. Waarschijnlijk heb ik zojuist een karper uit die lichting gevangen. Niet uitgezet door mensen, maar het product van een succesvolle voortplanting. Geen karpertje dat klein is gebleven door overbezetting en voedselgebrek, maar een visje dat jong is en waarschijnlijk nog flink gaat groeien. Met 62 cm lengte had de vis ongeveer hetzelfde formaat als de brasems die ik ervoor en erna ving. Ik heb de vis niet gewogen maar schat deze op een krappe 4 kilogram. 

Iets na middernacht ben ik gestopt. Vijf brasems kreeg ik op de kant en dus één karpertje. Toch weer karper op de RB15, aan de boilie ligt het niet. Een volgende keer zal ik vissen met de grotere boilies om zo te proberen de brasem vangsten terug te dringen. Misschien dat ik dan wat meer rust kan bewaren op de stek en op die manier de kans op karper vergroten.

Het is natuurlijk wel een komisch verhaal. Ik vis op de Vecht omdat de kans op een spiegelkarper hier het grootst is, en omdat de vissen hier gemiddeld genomen zwaarder zijn dan op bv het IJmeer. En wat is het resultaat? Ik vang mijn kleinste open-water-karper in jaren. En het is nog een schubkarpertje ook. Maar ik hou vol en zet door. Deze week gaat er ook weer twee keer een aantal uren gevist worden. Hopelijk komt dan die joekel van een spiegel wel langs. 

Zo, ik ben weer bij, vanaf nu kunt u weer tijdig een verslag van de vangsten verwachten. Tot later!

Vorige bericht       Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.