2 juli: karperen!

Hoi! U vraagt zich natuurlijk af: “houdt zo iemand die alleen maar lijkt te vissen en bloggen zich ook nog met iets zinnigs bezig?” Nou laat me u even op de hoogte brengen van de hoogtepunten van deze week. Na een weekend zindelijkheidstraining gingen mijn dochters deze week voor het eerst zonder luier naar de opvang, op het werk werd een interim-rapport van ons project met als doel mensen met kanker nog beter te kunnen bestralen goedgekeurd. En oh ja, ik mocht mijn verlanglijstje inleveren omdat ik binnenkort jarig ben. Een topweek dus. Dan bent u weer op de hoogte. Maar nu weer terug naar waar dit blog om draait: vissen!

Na mijn jaarlijks terugkerende bezoekje aan Amsterdam in verband met de Amsterdamse spiegelkarper-terugmeld-wedstrijd heb ik het vizier nu weer op een andere regio gericht. Wel weer op het IJmeer trouwens. Twee dagen voer ik stevig met een mengsel van 20 mm boilies en grotere dumbells. Achteraf heb ik spijt van die kleinere boilies. Ik krijg langzamerhand het idee dat als ik met een mengsel van verschillende formaten voer ik met de kleinere boilies ook kleinere vissen (lees schubkarpertjes) overhaal de grotere boilies te eten. Selectief voeren en vissen is het dus niet. Maar ja, ik heb nog zoveel van die kleinere 20 mm knikkers in de vriezer… ik moet me dan maar door de schubkarpertjes heen vissen om een keer een grotere te vangen.

Vrijdagavond half acht ben ik ter plekke en even later ligt de eerste hengel in. Ik wacht even af. Eerder ging het hier eens erg hard en ik heb geen zin in gestress. Ook nu duurt het niet lang, en het ging een stuk explosiever dan verwacht. Na 20 minuten knalt zonder aankondiging de waker omhoog, de hengel spat uit de voorsteun, schiet uit de achtersteun, sjeest richting kant en verdwijnt onder water. Ik zie het gebeuren en ben in twee reuzenstappen ter plekke. Een jarenlange volleybal carrière zorgt voor goede reflexen. Zonder twijfel duik ik naar voren, vang met links mijn lichaam op terwijl ik met rechts nog net het onder water verdwijnende uiteinde van de hengel weet te grijpen. Languit lig ik in het water, maar ik heb de hengel beet. Gelukkig is het hier nog ondiep. Druipend van het water dril ik de vis. Het is een schubkarper, niet eens heel groot. Als deze vlak voor de kant losschiet heb ik het wel even gehad.

Mijn hengelopstelling, later op de avond vis ik wel met twee hengels.

Mijn waadpak heeft een groot deel van mijn lijf droog gehouden, maar het jasje is doorweekt. Gelukkig heb ik een extra jas mee, het plan was deze later op de avond aan te trekken, maar nu kan dat wat eerder.

De onderlijn heb ik vervangen. Ik baal een beetje, mijn onderlijnen doos zit redelijk vol, maar ik heb geen vertrouwen meer in mijn karperhaken. Ik vis de laatste tijd met drie verschillende types maar er is er maar één bij dat me echt bevalt en dat is de Carp Whisperer Bow haak met micro weerhaak. De punt is lang en vlijmscherp, de haak sterk en de weerhaak lekker klein. Helaas heb ik geen onderlijntjes meer met deze haak. De punt is zo lang en scherp dat ze kwetsbaar zijn en ik ze erg vaak moet vervangen. Ik had als vervanging een onderlijn met een Gamakatsu super hook met platgeknepen weerhaak er aan, maar soms verdwijnt bij het platknijpen alles en dan schieten deze haken weer snel los. Dat is me nu dus net gebeurd. Nu kies ik als alternatief om er een onderlijn met een Korda Wide Gape haak aan te doen. Qua vorm en sterkte niet heel geschikt voor hard drillen, maar qua micro weerhaak weer wat fijner dan de Gamakatsu haak. Toch maar proberen.

Twintig minuten later komt een aanbeet en nu krijg ik echt spijt. De eerste seconden van de dril is hard tegen hard, de vis moet weg van de visstek en wel naar links of rechts, niet van me af want daar staan obstakels. Bij elke kans die ik krijg doe ik een stap naar achteren, waarop de vis weer zijn best doet het verloren terrein terug te winnen. De lange glasvezel hengel buigt diep, en dan is het over… Bij binnen draaien zie ik dat de haak is uitgebogen. Ik had het kunnen weten…

Korda Wide Gape uitgebogen.

Ik kies uit mijn onderlijnen doosje toch maar weer een onderlijntje met de Gamakatsu haak. Ik zoek tussen de van te voren gemaakte onderlijntjes er ééntje uit waarbij nog wat weerhaak over is. Deze moet het doen. 

Het volgende halve uur vis ik eerst nog even met één hengel en als snelle aanbeten uitblijven daarna met een tweede waarvan ik het aas meer in het midden van het water plaats. Deze bonushengel vis ik ‘single hook bait’, dus zonder voer eromheen. Ik hoor regelmatig dat grotere vissen zich soms wat afzijdig houden van te veel drukte. Wie weet kan ik met mijn bonushengel buiten de voerplek zo’n kneiter verleiden. 

Als de bonushengel na een half uurtje afloopt heb ik even hoop, maar het gebrek aan weerstand maakt al snel duidelijk dat ik nu geen persoonlijk record ga verbreken. De vis blijft gelukkig wel hangen en kan ik even later op de mat fotograferen. Het is een schubkarper die duidelijk in het verleden eens een ongeluk heeft gehad. Een breuk in de rug, misschien doordat ie als kleiner visje ontsnapt is aan een aalscholver of zo, speelt hem duidelijk parten. Hij zwemt door zijn lijf te wrikken en de staart doet niet echt mee. Ik vermoed dat de staart met de onderkant regelmatig over de bodem sleept. Deze lijkt afgesleten. Maar de bek is intact en de lengte in orde. De vis is 78 centimeter lang en verder gezond!

Op de afstandshengel vang ik vervolgens nog twee schubkarpers. In beide gevallen gaat de dril voorspoedig, en weet ik zonder veel problemen de vissen in het net te krijgen. De eerste mag ook op de foto in het net en daarna meteen terug, de tweede leg ik wel even op de mat. Ook deze is net als de gehandicapte vis 78 cm.

Rond middernacht ruim ik op. Toch weer vijf aanbeten, waarvan minimaal vier van schubkarpers. Mijn aasleverancier weet wel wat ie in die bolletjes moet stoppen, ze vinden gretig aftrek. En dat voor drie euro per kilogram.

Ondertussen is Mike weer terug uit het karper-Walhalla. Volgende week moet ik maar weer eens met hem gaan vissen. Eens kijken wat hij allemaal weer beleefd heeft. En daarna maar eens een nieuw project opstarten, er is nog te veel te ontdekken! Nieuwe karperhaken zijn ondertussen besteld. Ik kan er weer tegenaan. Ik spreek u later weer, tot dan!

ps: Ik word niet gesponsord door Carp Whisperer of een ander merk. 

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.