Aasperikelen

Ik heb al een aantal keren verteld hoe ik mijn boilies maak en dit zijn berichten die erg veel gelezen worden. Mijn laatste inzicht in  efficiënter boilies maken wil ik daarom ook graag delen met u.

Om boilies te maken doorloop ik een aantal stappen. U kent deze stappen. Het maken van deeg, het spuiten van worsten, het rollen van de boilies, het stomen en het drogen.

Het maken van deeg:

De eerste twee stappen, het maken van deeg en veranderen van een klont deeg in worstjes, kosten veel tijd. Wat ik tegenwoordig doe is dit opsplitsen. Gisteren heb ik zo twee klonten deeg gemaakt die elk ruim 4,5 kilo wogen. Toen de eerste klont klaar was deed ik deze in een plastic zak en kon ik de tweede maken. Met dezelfde materialen. Dat scheelt dus schoonmaken. Eventueel kan zo’n klont ook in de vriezer voor een later moment.

4,5 kilo boiliedeeg in een plastic zak.

Deze klont deeg laat ik een tijdje staan zodat het vocht goed in de ingredienten is getrokken.

Deegworstjes maken

De blokken deeg die ik gisteren heb gemaakt heb ik vandaag verwerkt tot boilies. En dat brengt me bij stap twee, de worstjes maken.

deeg uit de zak

Het vullen van de spuit en eruit persen van een worst deeg zodat dit op de rolplank verwerkt kan worden kost veel tijd en energie en is gewoon vervelend werk. Tegenwoordig doe ik dat anders.

Ik snij de blok deeg in plakken.

 efficiënter boilies maken

van het deeg snij ik plakken

Deze plakken snij ik in reepjes.

 efficiënter boilies maken

van de plakken maak ik reepjes

En die reepjes, die rol ik met twee handen tot worsten. In een paar minuten is zo dit blok deeg van 4,6 kilo veranderd in een stapel worstjes. Dat ze niet allemaal perfect rond zijn interesseert mij niet zo. Ik vis en voer meestal op korte afstand, dus ik hoef geen perfect ronde boilies.

 efficiënter boilies maken

de reepjes rol ik tot worstjes

Die worstjes rol ik met een rolplank tot boilies. Tegenwoordig gebruik ik uitsluitend 25mm of 30mm rolplanken. Als het deeg-worstje wat dunner is zijn de boilies iets meer cilindervormig. Ik vind dat geen probleem.  Sterker nog, ik heb graag boilies met afwisselende formaten en gewichten.

 efficiënter boilies maken

klaar om te stomen

Hierna kunnen de boilies gestoomd en gedroogd worden.

Tijdens het stomen van de laatste batch kan ik dan mooi mes, snijplank en rolplank afwassen. Ook dit bespaart weer tijd. 

Vandaag heb ik in anderhalf uur 9 kilo deeg zo omgezet in boilies. Het op deze manier maken van deegworsten bespaart dus heel veel tijd en energie.

Mijn 9 kilo boilies liggen nu te drogen. Morgen gaan ze de vriezer in om gebruikt te worden in mijn volgende project. Maar daarover vertel ik in een volgende update meer.

Tot later!