24 Juli – Visstekken verkennen

verkennen van stekkenDit keer geen uitgebreid visverslag. Het is even tijd voor wat anders. De afgelopen week  is er niet serieus gevist, maar toch wel serieus met vissen bezig geweest. “Huh, maar je hebt vorige week gevangen?” hoor ik u denken, waarom ga je niet daar door. Die gedachte is logisch maar toch schuurt er iets.

Als vissen verwordt tot op willekeurige plekken een paar dagen voeren en dan komen ophalen waar je recht op denkt te hebben wordt het sleur, dan is de spanning weg, zeker met de moderne zelfhaaktechnieken. Random schieten in de hoop wat te raken is niet mijn stijl, daar wringt de schoen. Ik zal zeker wel teruggaan naar de stekken van vorige week maar dan met een plan, een andere aanpak met een uitdagend doel.

Ik heb daarom besloten wat meer water te gaan verkennen en me in bepaalde stukken meer te gaan verdiepen. Ik heb grote plannen om het peilen, mijn zwakke punt, te gaan verbeteren. Ik wil de vis gaan verdienen in plaats van in de schoot geworpen krijgen.

Allereerst ben ik een uurtje bij de Gaasp langs gefietst. De Gaasp verbindt de Weespertrekvaart, die ontspringt in de Amstel, met het riviertje de Gein en met het Amsterdam Rijnkanaal. Hier kunnen zowel Weesper project spiegels zwemmen als karpers uit Amsterdam. En natuurlijk van verder, het Amsterdam Rijnkanaal verbindt het IJ met de Waal, dus ook bv projectspiegels uit Houten kunnen als ze even doorzwemmen zo in de Gaasp uitkomen.

IMG_2270

De Gaasp, een smaller deel

Bootverkeer op breder deel van de Gaasp

Bootverkeer op breder deel van de Gaasp

Ik heb wel een redelijk beeld gekregen van bootverkeer, stroming en verloop boven water. Zo zijn er smalle delen die enorm beinvloed worden door voorbijkomend bootverkeer en er zijn bredere plekken waar het water iets stabieler is. Ook liggen er hier en daar langs de kant mooie waterlelievelden. Binnenkort wil ik van enkele plekken ook het bodemverloop gaan bekijken. Ik heb snode plannen, maar daarover later meer.

Als tweede water ben ik met de kano de Vecht gaan verkennen van Weesp richting Nederhorst den Berg. Zo ver ben ik echter niet gekomen. Enkele uren heb ik rond gevaren en hier en daar heb ik met de peddel de bodem afgetast en een beeld gekregen van bodemverloop en diepte. Enkele interessante plekken heb ik op mijn harde schijf opgeslagen en er zitten enkele plannen te broeden in mijn hoofd.

IMG_2290

Waterlelies op de Vecht

Tenslotte heb ik ook langs het Amsterdam-Rijnkanaal gekeken of er gevist wordt en wanneer. Hier zal ik serieuzer gaan peilen en zoeken naar kuiltjes, richeltjes en mosselbanken zodra ik het juiste materiaal heb.

Zoals beloofd over het peilen: Dit is iets wat ik veel beter moet gaan doen om succesvol te worden op de wateren die ik bevis. Om het peilen te vergemakkelijken heb ik een prodding stick van Nash met een extra verlengstuk besteld. Feitelijk is dit niet meer dan een veel te dure lange stok waarmee je vanaf de kant of boot in de bodem kunt prikken en zo voelen of de bodem hard of zacht is en hoe diep het is. Met zo’n 6 meter prikstok moet ik op het meeste water prima uit de voeten kunnen. De bestelling is gedaan, Hopelijk komt de stok nog voor het weekend binnen.

Nash prodding stick

Nash prodding stick

Komende week zal ik wat stekken preciezer gaan uitpeilen. Maar er moet natuurlijk wel weer gevist worden dus zal ik ook op de Vecht een poging wagen. Twee van de plekjes die ik met de peddel heb afgetast worden momenteel aangevoerd en zullen in het weekend tegelijkertijd bevist gaan worden. Hierover volgt snel een update!

Tot slot nog even paar foto’s die ik afgelopen week in München heb gemaakt. Ik was daar voor een congres en de vijverpartij voor het congrescentrum bleef me trekken. Natuurlijk moest ik daar ook even verkennen hoe het met de karperbezetting was:

München vijver

De vijver met vissen in München

karper munchen 3

Een Duitse karper