De rijenkarper; mijn eerste match

Sinds kort ben ik up and running wat betreft spiegelkarpers matchen voor de AWHB. Ik heb foto’s van alle op open water uitgezette vissen en kan dus gevangen vissen terug gaan zoeken. Bij kale vissen valt dit nog niet mee, maar de door mijzelf gevangen rijenkarper wist ik binnen 5 minuten te vinden. Vandaag daarom een verslagje van de eerste door mezelf teruggevonden vis.

Hieronder nog een keer een foto van de vis die ik op 31 juli ving op de Vecht bij Weesp. 86 centimeter lang en 12,6 kilogram zwaar was deze.

Rijenkarper

Vecht, Weesp, 31 juli 2018, 86 cm en 12,6 kg

118 van dit soort rijenkarpers zijn in totaal door de AWHB uitgezet. Genoeg om ze in een eigen mapje te stoppen. Door vissen met extra schubben boven het rijtje te elimineren en vervolgens te zoeken naar vissen met de duidelijk zichtbare schub eronder bleven er maar een paar opties over.

Uiteindelijk kwam ik uit bij vis nummer 13 van de uitzetting op de Muidertrekvaart in 2001. Een vis van zo’n 20 jaar oud die al 17 jaar rondzwemt in deze regio en die bij mijn weten nog nooit eerder gevangen is. Hieronder de uitzetfoto.

rijenkarper

Plankfoto van de rijenkarper

Wat mij betreft is de match duidelijk. Niet alleen de rij schubben is herkenbaar, ook de schubjes langs de staart en langs de rugvin kan ik terugvinden. 

De afstand vanaf het uitzetpunt is ongeveer 6 kilometer. Dit is niet opvallend ver. Het opvallendste aan deze vangst is niet de afgelegde afstand maar meer dat deze vis nog nooit eerder gemeld is. Wat dat betreft levert Project River Dance nu al succes op. Dit was immers het doel, nog niet eerder gemelde vissen terugvinden. Hopelijk kan ik in de volgende 7 visweken nog een paar van dit soort vissen matchen.

Mochten er mensen meelezen die ook spiegelkarpers hebben gevangen in de regio Weesp en die deze nog niet gemeld hebben dan kun ik u vertellen dat melden van deze vissen heel erg op prijs wordt gesteld. U kunt dit doen door middel van het opsturen van een foto van de linker kant van de vis met vangst gegevens zoals lengte en gewicht en viswater naar spiegelkarpermelden@outlook.com. Dit is het centrale mailadres voor Nederland en België. U kunt natuurlijk ook mij een berichtje sturen. Tot later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.