Bespiegelingen: Boos

Een bespiegeling is een vertelling over een sportvis gerelateerd onderwerp. Vaak zit hier een mening of gedachte achter die ik graag wil delen. Soms is het ook gewoon oppervlakkig geneuzel. Bij bespiegelingen zijn reacties mogelijk. Hieronder de vierde, over waarom ik boos ben.


Boos ben ik. Nee niet op een ander, maar op mezelf. Gisteren zei ik dat ik komende week de lat lager ga leggen en weer een karper wil vangen op een plasje in Amsterdam. Ik zat zelfs stiekem al te denken aan een derde hengelvergunning. Na een nachtje slapen zie ik dat ik dezelfde grote fout weer maak; ik wil dit helemaal niet. Ik geniet tien keer meer aan het grote IJsselmeer dan langs een plasje vol schubkarpertjes. Ik zit liever aan de Vecht te blanken dan op overbezet water karpertjes te vangen voor mijn eigen ego.  

Het gaat me niet om aantallen, ik wil de beleving. Dan maar wat vaker een berichtje schrijven op deze site over brasems of zeelt. Of over blanken. Als straks, ook al is het maar één keer in het jaar, die speciale vis er maar tussendoor zwemt. Ik weet zeker waar ik die vis niet ga vangen. Laat ik daar dan ook niet gaan vissen en me richten op het water waar deze vis wel kan zwemmen. 

Begrijp me niet verkeerd, ik heb het hier over waar ik gelukkig van word. Dit soort evaluaties zijn voor mij belangrijk. Voor een ander kan dit heel anders zijn. Voor sommigen is met een blikje mais jagen op polderkarpertjes de ultieme ervaring. Voor anderen is dat aantallen harken op een afgesloten karperputje. Ik snap dat dat leuk kan zijn. Maar ik droom van die mystieke vis die gisteren misschien wel bij Enkhuizen zwom en die morgen op een van onze grote rivieren rond kan zwemmen. En ik hoop dat ik de komende jaren langzaam de puzzel, over hoe ik regelmatig dit soort vissen in mijn net krijg, op ga lossen. Als ik mijn tijd ga verdoen op de verkeerde wateren verspil ik mijn schaarse vistijd. En dat zou zonde zijn.

En nu ben ik niet boos meer, ik heb het licht gezien. De plannen zijn dus gewijzigd. Vanaf nu ga ik me (vrijwel) uitsluitend richten op jagen op boezemkarpers en IJsselmeerbiggen. En ik zal uiteraard hierover blijven berichten.

Tot later!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.