Beide spiegels gevonden!

Hoi! Beide spiegels die ik afgelopen week ving zijn gevonden in de uitzetarchieven. Klik op lees verder voor de update.

De eerste spiegel die ik ving is in 2016 uitgezet, midden in Weesp, op de Groene Punt. Dit stukje Weesp, dat in een lus van de Vecht ligt, was het afgelopen jaar onderwerp van veel discussie in Weesp. De burgemeester besloot dit recreatieterrein af te sluiten, zogenaamd omdat coronamaatregelen er niet gehandhaafd konden worden, maar iedereen weet dat zijn eigenlijke doel al jaren is om daar het zwemmen in de Vecht door kinderen te ontmoedigen. Gelukkig laten die kinderen zich niet van de wijs brengen en zwemmen ze nu op heel veel andere plaatsen, waaronder op mijn discostek. Maar niet meer bij het recreatieterrein.

Terug naar de vis. In 2016 werd dus een partij spiegelkarpers midden in Weesp uitgezet. Hiervan is destijds een filmpje gemaakt door Maarten Wilmink. Helaas is Maarten er niet meer, maar zijn filmpje staat nog wel op YouTube. U kunt hieronder bekijken hoe dat uitzetten in februari 2016 in zijn werk ging.

Nummer 2 van deze uitzetting was mijn vis. Hieronder de vangstfoto met daarin de plankfoto die destijds gemaakt is.

De vis is één keer eerder gevangen en wel in 2019. Destijds was dat op de Spiegelplas. Deze zandwinput is via een sluis verbonden met de Vecht en blijkbaar heeft de karper er geen moeite mee om zo’n sluis te passeren. Het gewicht en de lengte vallen wat tegen voor een vis die meer dan 5 jaren geleden is uitgezet. Van dit type vis, een Carpfarmer, is dat ondertussen wel bekend. Op het open water groeien deze niet heel hard. Ik vind het wel een mooie vis. Hopelijk worden ze heel oud, wie weet wat het dan nog kan worden.

De andere vis dacht ik te herkennen van eerdere vangsten, maar ik had het mis. Toch gokte ik wel goed toen ik Joris Weitjens mijn indruk van de oorsprong mailde. De vis kwam inderdaad uit een opgroeivijver waar in het verleden vissen, die te klein werden gevonden voor het grote water, werden uitgezet om wat groter te groeien. Regelmatig worden uit die opgroeivijver vissen gevangen en een stukje verderop in het IJmeer gegooid. Zo ook deze jongen. Elf kilo was de vis bij het overzetten in oktober 2020. Nu dus na de paai iets lichter, maar het zou ons niet verbazen als die kilo’s er tegen de winter weer dubbel en dwars aan zitten. Hieronder boven de vangst- en onder de ‘overzet-foto’.

Opnieuw twee matches dus waarvan één voor het Weesper SKP. Ondertussen staat de teller voor dit jaar op 30 gematchte spiegels. Hopelijk weet ik er zelf nog een aantal bij te vangen. Of dat lukt merkt u vanzelf als u hier terug blijft komen! Tot later!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.