9 juli: even ergens anders vissen!

Afgelopen zaterdag was het feest in huize Loonstra. 47 jaar eerder zag ik het levenslicht en dat betekent party time! Behalve een onverantwoord calorierijk stuk taart kreeg ik ook een kado voor het karpervissen. En daar had ik dezelfde dag meteen plezier van.

Als een groep karpers op je voerplek komt is het zaak deze daar te houden. Dat doe je door te voeren. Dat kan met boilies, maar die verzadigen de vis en zijn zo op. Veel handiger is het om een flink plakkaat aan grof gemalen boilies te strooien. Tenminste als je zoals ik nooit langer dan enkele uurtjes vist en weinig last van brasems hebt. Het gruis heeft ontzettend veel aantrekkingskracht, de oplosbare bestanddelen knallen het water in, maar het is ook nog eens veel werk voor de vis om op te ruimen. Een vis moet stofzuigen, blijft een tijdje bezig en is zomaar niet verzadigd. Met deze gedachte in het achterhoofd vroeg ik voor mijn verjaardag een boiliecrusher. En deze kreeg ik ook.

Mijn nieuwe Ridgemonkey boiliecrusher.

Zaterdagavond zou er gevist gaan worden. Vismaat Mike moest helaas last-minute afzeggen en dus was ik opnieuw in mijn eentje verantwoordelijk voor succes. Thuis bereidde ik alvast een bak grof gemalen boilies en een bak grof gemalen tijgernoten voor.

Het water waar deze keer gevist zou gaan worden is onderdeel van de Naarderboezem. In Naarden worden regelmatig karpers uitgezet en er bevindt zich dus een mooi bestand aan prachtige vissen. Deze kunnen uit de Naardenvesting via de noordelijke route richting IJmeer trekken, of via de zuidelijke naar de Vecht. Daar zijn sluisjes en spuigaten die de vissen regelmatig passeren. Zeker rond de paai wordt er nog wel wat gependeld.

De routes tussen Naardenvesting en de Vecht

Omdat het me goed bevalt had ik weer mijn kano meegenomen. Deze maakt het mogelijk me heel stil over mijn stek te laten drijven en ondertussen het voer rijkelijk rond te strooien. Een paar handen boilies erbij, anders valt mijn aas zo uit de toon en wachten maar!

In de kano met het fijngemaakte voer op schoot.

Hieronder een foto van mijn rig. Erg basic, maar misschien is er een meelezer die nog tips heeft voor verbetering. De losschieters zitten me nog steeds dwars. Haakje is een Gamakatsu A1 super hook maat 6 met plat geknepen weerhaak. Krimpkous is zelf gemaakt. Boilie is een afgetopte 15 mm knikker met daarop een stuk van een 12 mm pop-up. Sinkertje bestaat uit een loodhageltje met wat putty eromheen. Onderlijn is van gecoat soepel materiaal dat ik gestript heb van 3 cm boven de haak tot het eind van de hair. 

Het was een heerlijke visavond. Ik werd niet gestoord door andere mensen. Dat het veel regende speelde daarbij misschien wel een rol. Zelf hield ik het redelijk droog. Ik kon op mijn stek goed schuilen. Alleen tijdens de aanbeten moest ik me blootstellen aan de elementen. 

De eerste aanbeet kwam na een uurtje. Aanvankelijk vermoedde ik een brasem, maar tijdens de dril kreeg ik de indruk dat het toch wel eens een klein karpertje kon zijn. Uiteindelijk had ik het twee keer mis. Een mooie zeelt had de zoete boilie gepakt en zichzelf gehaakt. Oh, als deze vissen toch een 20 pond zwaar konden worden…. Ik probeerde de vis in het net te onthaken en daarbij greep deze zijn kans om mij eens goed nat te spatten. De smeerlap. Druipend van het water lukte het uiteindelijk om het haakje uit de lip te plukken. 

De ondeugende zeelt in het grote net.

Na terugzetten ging het aas weer op dezelfde plek. Dit keer vergezeld van een PVA kousje met boiliegruis. Een handvol boilies schoot ik er met de katapult bovenop. Opnieuw met de kano over mijn stek leek me geen goed idee.

Een klein uurtje later midden in een flinke bui ging opnieuw dezelfde hengel ervandoor. Dit keer liet de spinnende baitrunner geen twijfel bestaan over wat er aan de andere kant zat. Een hooggebouwde schubkarper had het aas gepakt. Een lekkere dril volgde. Ik had de slip niet te zwaar en nam de tijd. Niks forceren nu, ik wil geen losschieters. Achteraf onnodig. De weerhaakloze haak zat goed vast in een hard deel van de onderlip. Deze vis was niet snel losgeschoten!

Edelschub, 74 cm 8,65 kg

De schubkarper was duidelijk een uitgezette edelschubkarper. Ik heb contact gehad met de SKP co√∂rdinator van Naarden en hij vertelde dat inderdaad heel goed een door Naarden uitgezette vis kon zijn. Hij schat dat de vis in 2018 is uitgezet. Helaas fotograferen ze de schubkarpers niet. Jammer, want deze vis is door de onregelmatigheid bovenop de rug prima te herkennen. 

Iets na 10 uur ‘s avonds ruimde ik op. Met twee zulke mooie vissen mag ik wederom niet klagen. Kletsnat peddelde ik weer richting huis. Wederom een prima visavond! Tot later!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.