7 April: De eerste karper van open water

Hoi! Ongeveer een half jaar na mijn laatste karper van open water is het nu eindelijk april. Vorig jaar ving ik mijn eerste vissen op het open water op 16 april, een jaar eerder was het 7 april dat ik mijn eerste karper van het open water mocht bewonderen. Toen een week geleden de maand april aanbrak en ook nog eens de watertemperatuur de 10 graden passeerde was ik daarom niet meer te houden. Dagelijks maak ik sindsdien een ronde langs enkele wateren en voer hier en daar mijn boilies. Vanochtend was de eerste poging op 1 van mijn stekken.

De wekker stond vanochtend op kwart over vier. Even voor de wekker ging was ik al wakker. Na een zoen, een korte douche, broodjes smeren en koffie zetten reed ik even na half 5 de straat uit. Drie kwartier later lagen beide hengels te water. Twee oranje boilies moesten het werk doen.

Terwijl de wereld langzaam wakker werd gebeurde er niet al te veel. Ik vis met een dobber boven mijn lood om de lijn van de bodem te houden. Desondanks had ik nu en dan wel het gevoel dat er wat beweging in mijn lijn zat. Onder water was duidelijk leven aanwezig.

Na een half uurtje vissen viel me ineens op dat mijn linker waker lager hing dan even eerder. Ik had de beweging gemist. Toen ik naar de lijn keek ging deze slap. Dat kan natuurlijk niet vanzelf komen. 80 gram lood gaat niet uit zichzelf aan de wandel. Snel draaide ik wat lijn in. Ineens was daar contact. Een joekel van een brasem had zich gehaakt en was naar me toe gezwommen. Met lichte tegenzin pakte ik het grote net. Brasems willen nogal slijmen. Toen de vis na wat gespartel los schoot kon ik er daarom geen traan om laten. 

Niet alleen onder water was beweging waar te nemen. Ook boven water was er genoeg te zien. Een stel futen kwam even buurten en was totaal niet onder de indruk van de visser op de kant. 

buurtende futen

Even later zag ik weer een hengeltop wat bewegen ten teken dat er onder water iets aan mijn aas of tegen de vislijn zat. Ik kon er echter geen aanbeet in zien. Toen ik na een tijdje mijn aas controleerde bleek dit onaangetast. Ik besloot wel het onderlijntje van mijn rechter hengel te vervangen. De haak die er aan zat voelde niet scherp aan. Met een nieuw rigje met splinternieuw haakje was dit euvel snel verholpen.

Langzamerhand naderde het moment dat ik naar huis wou. Diverse verplichtingen volgden nog op zondag en ik wou ook nog even sporten. Ik had net mijn linker hengel ingedraaid toen de niet meer verwachte aanbeet toch nog kwam. Mijn rechter hengel knalde krom in de steunen en ik wist het meteen: Karper!

Zeker vijf minuten hield de vis me bezig. De vis bleef diep, deelde flinke beuken uit maar kwam niet echt op stoom. Typisch het gedrag van een grote maar nog niet opgewarmde vis. Met de losgeschoten brasem in gedachten wou ik geen risico nemen. Bij de eerste kans die ik had trok ik het grote net om de vis omhoog. Binnen! Een flinke schubkarper zat in mijn net. Snel zette ik de benodigde apparatuur voor meten, wegen en fotograferen klaar.

Het weerhaakloze haakje maatje 8 zat perfect in de onderlip en kon ik er zonder moeite uit pakken. 88 centimeter lang gaf het meetlint aan en de vis woog maar liefst 23,8 pond. Ook op de mat hield de vis zich rustig. De kou was duidelijk nog niet uit de botten. Het fotograferen slaagde wonderwel. Even later liet ik de vis weer gaan.

12 kilo schub karper van open water

bijna 12 kilo schubkarper, de eerste van het jaar

Met een grote grijns ruimde ik mijn spullen op. Na een half jaar wachten meteen de eerste keer vissen een 20 plusser, het visseizoen kan minder succesvol beginnen! Later deze week hoop ik nog een keer een poging te wagen. Ondertussen blijf ik dagelijks een paar stekjes bezoeken en aanvoeren. Dit smaakt naar meer!

Ik spreek u snel weer, tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.