25 Mei: waar ik sta

Twee maanden geleden publiceerde ik hier mijn jaarplanning voor het karpervissen. Een handvol verschillende voertactieken en ruim 20 verschillende stekken stonden op de lijst. Nu, twee maanden later heb ik ondertussen twee voertactieken getest en 7 verschillende stekken bevist. Op open water leverde me dat 17 karpers op waarvan vier spiegelkarpers en vier vissen van boven de 20 pond. En voor die ene oplettende lezer: ja dat klopt, die zeventiende karper ving ik gisteren en daar kom ik zo op terug.

Allereerst wil ik nog wat kwijt over deze website. Vanwege de nieuwe privacywetgeving die vandaag ingaat heb ik een pagina met privacybeleid toegevoegd aan dit blog. Ook heb ik de boel wat veiliger gemaakt met een SSL certificaat. Dat uw verbinding met deze site veilig is ziet u aan het groene hangslotje links in de adresbalk en de “s” achter http. U kunt dus gerust hier regelmatig even langskomen en nu en dan een berichtje achterlaten.

Qua bezoekers heb ik niet te klagen. Bijna twee keer zoveel mensen bezoeken mijn blog als vorig jaar en met gemiddeld zo’n 20 Nederlandstalige bezoekers per dag en alweer bijna 1000 unieke bezoekers uit Nederland en België dit jaar doe ik blijkbaar wel iets goed. Sommige bezoekers spreek ik regelmatig, andere nu en dan en de overige 98% spreek ik nooit. Daarom een oproepje: bent u regelmatige bezoeker, laat dan ook eens een berichtje achter. Speciaal voor diegene die dat liever niet via een gastenboek doet heb ik een mailadres aangemaakt, u kunt mij nu ook bereiken via info@droomvissen.nl. 

Mijn buurman in de sloot naast mijn huis laat ook regelmatig van zich horen

Terug naar het vissen. 17 karpers van boezemwater dit jaar tot nu toe. Qua aantallen ben ik best tevreden maar de statistieken zijn ietwat vertroebeld door een paar heel goede dagen. Te vaak ook ving ik niets. Of zoals gisteren met twee personen, vijf hengels, 9 uur vissen maar één vis. Dus ga ik, samen met Mike, weer wat nieuws proberen. Een nieuwe stek en een nieuwe aanpak.

Het water waarop wij onze pijlen hebben gericht is een verbreding in een oud kanaal. In die verbreding gaan we vier plekjes zoeken met voldoende diepte, wat beschutting en een harde bodem. Daar gaan we gedurende twee weken om de dag voeren met tijgernoten en boilies. Eens kijken wat dat oplevert.

Onderdeel van 1 van mijn voertactieken

Mijn voer van afgelopen weekend

Dan naar het vissen van gisteravond. Er waren weer allerlei curieuze gebeurtenissen. Zo kwam ik afgelopen weekend, toen ik ging voeren, ineens karpervissers tegen op mijn zorgvuldig opgebouwde stek op het IJmeer. Aardige gasten maar ga niet mijn stek zitten afromen. Gelukkig waren ze een dag later weer weg. 

Na nog eens drie dagen boilies voeren op die stek wilden Mike en ik gisteravond ophalen waar we recht op menen te hebben. De hengels lagen echter nog maar net in of daar kwamen dezelfde vissers weer bepakt en bezakt aangevaren. Gelukkig waren wij dit keer op tijd en visten deze heren achter het net. De mannen besloten even verderop te wachten tot wij weg waren. Erg bijzonder…

Water genoeg, zou je zeggen

Het was even wachten maar om half 9 uur kwam uiteindelijk de verlossende aanbeet. Onder toeziend oog van drie karpervissers drilde ik de vis vakkundig. Na een korte rare dril, de haak zat netjes in de onderlip maar mijn leader zat klem achter de kieuw van de vis, schepte Mike in 1 keer raak. Een mooie schubkarper was het haasje. Na een fotomoment en de standaard meet- en weegtaferelen zwemt de schubbejak nu weer rond in het grote IJmeer.

82 cm en 9.1 kg IJsselmeer schubkarper

Even voor middernacht ruimden wij onze spullen op. Meteen werd onze stek ingenomen door de beide heren. Raar, maar wat doe je er aan. We geven deze stek echt niet zomaar op, ook de komende weken blijven we hier gewoon vissen. Maar we hebben dus ook weer nieuwe plannen gemaakt. U leest het al, er valt weer genoeg te beleven hier de komende weken. Tot snel weer!