24 Mei: Als alles samenkomt!

Mijn geluk is terug! En hoe! Nog geen drie weken nadat ik mijn zwaarste open-water karper ooit wist te vangen deed ik dat nog eens. Mijn record ging er weer aan! Hoe ik dat voor elkaar kreeg leest u in mijn nieuwste karpervis-blog!

Laten we wel wezen, een flinke dosis geluk is nodig om grote vissen te vangen op open water. Maar je kunt dat geluk wel een handje helpen. De ingrediënten voor succes? Stap 1: Vis in het voorjaar. Grote vissen kunnen soms wel vijf kilo afvallen tijdens de paai. Begin je pas in juni met serieus karperen dan heb je de eerste kans gemist. Stap 2: Zorg dat je materiaal op orde is. Met lichte polderstokjes en fijne lijntjes ga je vis verspelen. En hoe groter de vis, des te groter de kans dat het mis gaat. Stap 3: Regelmatig vissen en vangen. Hoe meer karpers je vangt, des te groter de kans op een kneiter. En dus viste ik het afgelopen weekend twee keer. 

Mijn vrouw snapt dat vissen geen hobby is, maar een levensbehoefte. Toen ik haar vorige week vertelde dat ik deze week op woensdag met Mike wilde gaan vissen en op zondagavond op een nieuwe stek op de Vecht zei ze dat ik in het weekend best nog een keer kon gaan. Ze snapt dat er regelmatig een vis op de mat moet liggen. En dus voerde ik donderdagavond, vrijdagochtend en vrijdagavond stevig op een derde plek. Mijn doel: er moet altijd iets te happen liggen voor passerende karpers. Zaterdagochtend vervolgens voerde ik heel verspreid drie handjes boilies op deze stek. Hier en daar één of twee knikkers. Laat ze maar zoeken en hongerig blijven. Zaterdagavond tenslotte, tussen 20.00 en 22.00 uur moest het gebeuren. Hopelijk scharrelden er nog een paar vissen rond op zoek naar een laatste snoepje.

Om 20.00 uur lagen de beide hengels in. Ik heb de steunen diep in het gras gestoken zodat de hengels zo laag mogelijk staan, ik probeer niet meer op te vallen dan nodig is. Zelf lig ik naast de hengels, op mijn onthaakmat. Geen tent, geen stoel, hoe minder mensen mij doorhebben hoe beter. De achteloze voorbijganger zal denken dat ik hier lig te chillen. Ik heb mijn lesje wel geleerd.

laag en onopvallend

Een half uurtje later gebeurde het. Een fluiter op links. Met een noodgang ging de vis rechtstreeks richting een obstakel verderop. Gelukkig ging de vaart er snel uit toen ik de hengel omhoog haalde en de gewone slip inschakelde. Een gele schim onder water begon met een minuten durende strijd die maar één winnaar kon hebben. De haak zat perfect, de vis hield zich na de eerste run relatief koest en rustig kon ik deze uitdrillen. Het was een spiegel, dat had ik al gezien. Pas bij het op de mat tillen drong het tot me door dat ik weer een dertiger had. Wat een pens.

Mijn nieuwe record open water karper, 17,4 kg. Om mijn stek nog even voor mezelf te houden heb ik de achtergrond aangepast.

Met een lengte van 87 centimeter en een gewicht van 17,4 kilogram een nieuw open-water record! Op afgesloten water ving ik al eens een spiegel van 35 pond, dus mijn zwaarste ooit is het niet, maar het scheelt erg weinig. Helemaal euforisch zette ik de vis terug.

Terwijl ik lag na te genieten was het een half uurtje later dezelfde beetverklikker die me trakteerde op een fluitconcert. Opnieuw was het een dikke spiegel die mijn zoete boilies niet kon laten liggen. De vis ging er zo mogelijk nog harder vandoor. Ondertussen heb ik enorm veel vertrouwen in mijn materiaal dus ik bleef rustig. Ook deze vis moest uiteindelijk capituleren. Op de mat spoot er een lading oranje diarree uit. De boilies vallen duidelijk in de smaak. Wat een mooie vis! Let ook op de enorme staart!

Nummer 2: 10,3 kg

Deze vis was 82 cm en 10,3 kilogram zwaar. Na terugzetten bleef ik nog een klein uurtje zitten. Rond half 11 ‘s avonds zat ik thuis op de bank met een koud biertje. Efficiënter vissen kan bijna niet. 48 uur van te voren beginnen met voeren, twee uurtjes vissen en met een nat net naar huis!

Ondertussen is er ook op de nieuwe Vechtstek een eerste keer gevist, en gevangen. Dat verslag komt ergens de komende dagen! Tot dan!

vorige bericht   volgende bericht

2 gedachten over “24 Mei: Als alles samenkomt!

  1. Mooi Ate, gefeliciteerd! Een recordvis, en nog een heel fraai exemplaar, binnen enkele uurtjes is toch wel de ultieme belevenis. En een slimme voertechniek. Herkenbaar om met weinig materiaal even een paar uurtjes te vissen. Zo onopvallend mogelijk en vaak met succes.

    Ik kijk uit naar het volgende verhaal,
    groeten Johan

    • Hoi Johan, bedankt voor je reactie en bedankt voor de felicitaties 🙂 Altijd leuk als iemand meeleeft en een berichtje achterlaat. Het volgende verhaal staat online en er volgen er meer! groet Ate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.