23 April: De eerste match van 2018; een bekende vis

Drie goed herkenbare spiegelkarpers wist ik de afgelopen anderhalve week te vangen. Twee daarvan zijn nog niet gematcht. Dit betekent misschien wel dat ze van verder weg gelegen spiegelkarperprojecten komen. Mogelijk lange afstandszwemmers dus, maar zonder match valt er nog weinig over zeggen. Eén karper is wel al teruggevonden in de archieven en daar wil ik vandaag wat over vertellen.

Joris Weitjens vertelde me meteen al dat hij de rijenkarper kende en afgelopen weekend stuurde hij me de mail met alle informatie. Deze vis is, zoals veel rijenkarpers, van de lichting die in 2001 is uitgezet. Ik heb afgelopen jaar al meer rijenkarpers gevangen van deze 2001-uitzetting. Zie bijvoorbeeld de foto op mijn thuispagina.

herkenbare spiegelkarpers

De rijenkarper van afgelopen weekend met de plank-foto erbij

De vis is als 3-jarige vis uitgezet in 2001 in het Zuider Amstelkanaal in Amsterdam en is sindsdien, inclusief mijn vangst afgelopen weekend, 9 keer op de kant gekomen. Ik heb een grafiekje gemaakt van de vangsten en het bijbehorende gewicht. Bij het uitzetten woog de vis 1250 gram. Al een aantal jaren nu schommelt het gewicht rond de 12 kilo. Ik ving de vis op 81 cm en 11,8 kg.

Ik kreeg onderstaande foto van Joris Weitjens met de vis. Deze foto is van mei 2011. Hij ving de vis op de Amstel in Amsterdam. Destijds woog de vis 9 kilo en was 77 cm lang.

herkenbare spiegelkarpers

Joris Weitjens met de Rijenkarper in mei 2011

De vis lijkt tot 2011 vrij honkvast en is steeds gevangen in Amsterdam. Daarna is de vis een keer gevangen in Ouderkerk aan de Amstel, nog eens in Amsterdam en nu dus op het IJmeer. Volgens Joris gebeurt het wel vaker dat vissen in deze tijd het IJmeer op trekken voor de paai straks in Mei/Juni. Het zou heel goed kunnen dat de vis dan even later weer in Amsterdam rondzwemt. 

Ik heb op onderstaand kaartje grofweg de vangst locaties weergegeven en een route van hoe de vis mogelijk gezwommen is. 1 is de uitzetplaats, 2 de Amstel in Amsterdam waar de vis maar liefst 7 keer gevangen is, 3 het uitstapje naar Ouderkerk aan de Amstel en 4 het IJmeer boven Muiden.

ruwe indicatie van vangst locaties en mogelijke trekroute

Zelf vind ik dit super interessante verhalen. Uiteraard is ook heel veel onduidelijk. Zo is de vis tussen 2006 en 2010 en tussen 2011 en 2015 twee keer een periode van vier jaar niet gevangen. Waar de vis toen uithing blijft speculeren. Misschien gewoon op de Amstel zoals ervoor en erna, maar misschien was deze toen ook al de hort op en zwom op een deel van de boezem waar nauwelijks gevist wordt.

Wat wel volstrekt helder is, is dat het vangen zo’n vis geen kwaad doet. Deze rijenkarper is ondertussen 20 jaar oud en zo gezond als een…. juist, vis. Ik kon aan de vis ook geen schade ontdekken van eerdere vangsten.

Tot zover deze update. Morgenavond wordt er weer gevist. Daarover vertel ik woensdag meer. Tot dan!