22 April: Er is weer van alles te melden!

Hoi! Het was de afgelopen dagen even hectisch op het karpervisfront. Er is weer twee keer gevist en er is druk gematcht. Genoeg te vertellen voor mij en dus te lezen voor u. Veel plezier alvast.

Allereerst over het matchen

De afgelopen week wist ik twee afzonderlijke uitzetvissen terug te vinden in foto’s van eerdere jaren. De ene was een vrij recente (2012) uitzetter. Geen twijfel mogelijk, maar ook nog geen bijzonder verhaal. De andere compenseerde dat ruimschoots. Een serie memorabele meldingen, die waren toegeschreven aan een in 2002 uitgezette Weesper spiegelkarper, bleek verrassend genoeg foto’s te bevatten van een tweede vrijwel identieke vis. De verschillen waren in eerste instantie miniem, maar vielen me op. Achteraf zijn ze overduidelijk. De oorspronkelijke serie was dus al gematcht aan een Weesper vis, maar ik wist nu nummer 2 ook te koppelen aan een Weesper spiegel. Over deze tweede match hebben we een paar dagen veel overlegd, is het hem nou wel of niet. Het betrof een in 2003 door Weesp uitgezette vis die nog nooit eerder teruggemeld was. De beste matchers van Nederland en België bogen zich over de case. Uiteindelijk waren de heren unaniem; ja, we kunnen hem tellen.

De 2003 vis alsnog gematcht

 Na 17 jaar eindelijk meldingen van deze vis. Deze match gaf misschien nog wel meer voldoening dan zelf een spiegelkarper vangen.

De eerste keer vissen

Afgelopen zaterdag heb ik ‘s avonds een paar uurtjes op de Vecht gevist. Van 19.30 tot 23.00 uur heb ik geprobeerd karpers te verleiden. Mijn stek vlakbij een brug is perfect. Ik kan, nu het riet nog laag staat, mooi tegen de dukdalven vissen. Later in het jaar staat hier een paar meter riet voor mijn neus, dan is de stek weer onbereikbaar.

Over een paar weken staat het riet te hoog

Helaas leverde mijn poging weinig op. Twee keer knalde de waker omhoog door een lijnzwemmer. En één keer door een brasem-aanbeet. Nog geen karper dus.

De boosdoener

Poging twee: op het IJmeer

Vanochtend was vispoging twee. De afgelopen dagen voerde ik ‘s avonds trouw mijn boilies. Tijdens één van die voerbeurten kwam ik nog een karpervisser uit Almere tegen. Zonder hengels. Omdat vissen in Frankrijk momenteel niet gaat zocht hij een plek in Nederland met grote karpers. Mijn advies was om naar een afgesloten water te gaan. Ik heb al twee jaar geen dertiger meer gevangen op mijn stekken. Hier op het IJmeer vang ik toch vooral schubkarpers van 7,5kg.

Goed vanochtend dus. De wekker ging af om kwart voor vier. Dertien minuten later zat ik in de auto. Nog voor 4 uur dus, reed ik naar mijn stek.

03:58 ik ben onderweg

Na een rit en een wandeling was ik rond half vijf ter plekke. Snel links en rechts de boilie er aan, het aas te water en een paar handen boiliebrokjes er omheen. 

Een klein half uurtje later piepte de hengel rechts. Een bekend fenomeen, een karper toucheert de verticale lijn en dit resulteert in een kleine beweging van de waker. Er is vis in de buurt. Gespannen houd ik mijn hengels in de gaten. Dan ineens knalt de rechter waker omhoog terwijl de hengeltop naar beneden schiet. Het achtereind van de hengel spat los uit de achterste steun en de hengel schiet naar voren. Ik kan hem nog net grijpen voordat de stok te water gaat. Wat een geweld. Dat was op het nippertje. Een stevige dril volgt waarbij een karper er veel energie in steekt. Met 75 cm en naar schatting zo’n 7,5 kilo is dit weer een typische IJsselmeer schubkarper. Een dieet van RB15 geeft blijkbaar vleugels. De rode derrie op de mat is het stille bewijs van enkele dagen RB15 schransen en verteren.

Powerhouse! 7,5 kg

Het volgende uur gebeurt er niks. Nou ja, niks opmerkelijks. Ik besluit om rond 6 uur mijn aas te controleren en wat nieuw kruim erbij te gooien. Soms heeft dit effect. Zo ook nu. Een paar minuten nadat het aas weer op de bodem ligt volgt de aanbeet. Wederom is het de rechter hengel waarvan de waker tot leven komt. Daar is ook alles mee gezegd. Geen run, geen kromme hengel. Alleen maar een waker die wat op en neer gaat. Ik pak toch maar de hengel. Aan de andere kant trekt iets terug. Ja! wel karper. Dit keer geen energie en geweld maar wat gespat en gemurmel. Even later ligt de vis op de mat. Bijna even lang, maar veel minder body.

Schubkarper met een vergroeiing van de wervelkolom

Schubkarper met een rare wervelkolom. 7 kg

De vis heeft duidelijk een wat vergroeide wervelkolom, maar dat weerhield hem er niet van mijn RB15 te verorberen. Het hinderde hem overduidelijk wel tijdens de dril. Ik schat de vis op zo’n 7 kilo. Als ik de vis weer laat zwemmen maak ik een filmpje. 

Anderhalf uur vissen en 2 karpers is een prima score. Nog een uurtje blijf ik zitten. Om kwart voor 8 schuif ik thuis achter de computer. Stinkend naar karper je geld verdienen. Het kan slechter! Tot later!

Vorige bericht       Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.