2 oktober: plaatjes van ijsvogeltjes!

Hoi! Tijdens één van de vele voerbeurten de afgelopen weken werd mijn oog getrokken door een kerel met een geavanceerde camera op een statief. Aanvankelijk keek ik even van een afstandje de kat uit de boom. Pottenkijkers tijdens het voeren, daar heb ik het niet zo op. Liefst hou ik me een beetje afzijdig. Maar de man had zijn camera gericht op mijn stek en leek niet van plan voorlopig te vertrekken. Ik had niet veel keus. In zulke gevallen vertel ik maar gewoon waar ik mee bezig ben.

De man, Joep bleek hij later te heten, hoorde mijn verhaal over spiegelkarpers geïnteresseerd aan. Zelf hield hij ook van vissers, maar dan van kleine, met blauwe veertjes en een spits snaveltje. IJsvogeltjes dus. Joep toonde me wat plaatjes op zijn telefoon en het bleek dat hij een hele serie foto’s had. De ene was nog mooier dan de andere. Toen ik hem vroeg of hij hier iets mee deed antwoordde hij ontkennend.

Wij karpervissers zijn dol op ijsvogeltjes. Het is de natte droom van elke karpersvisser om eens een foto te maken van een ijsvogel die op onze hengels zit. In elk boek over karpervissen staat wel een foto van zo’n blauwe schicht. Op mijn blog komen ze soms ook voorbij. Vaak klein, want van afstand gefotografeerd. Nu ik deze unieke plaatjes ineens voor mijn neus kreeg zag ik mijn kans schoon. Ik vroeg Joep of ik enkele plaatjes op mijn website mocht tonen. Hij antwoordde meteen positief. Afgelopen week kreeg ik een serie foto’s opgestuurd. Deze foto’s zijn nog nooit eerder gepubliceerd en naar mijn mening verdienen ze dat wel. Joep Krijnen heet de fotograaf. Geniet u met me mee van deze prachtige foto’s?

IJsvogeltjes

ijsvogeltjes

ijsvogeltjes

IJsvogeltjes

ijsvogeltjes ijsvogeltjes ijsvogeltjes

Wat misschien nog wel leuk is om te vertellen bij deze plaatjes is dat Joep me leerde dat de ijsvogel-mannetjes een geheel zwarte snavel hebben terwijl die van de vrouwtjes aan de onderkant rood is. Het ijsvogeltje op de laatste twee foto’s is dus een vrouwtje.

Als ze het visje zelf opeten gaat de kop eerst naar binnen. dat schuift toch wat gemakkelijker. De ijsvogeltjes die het visje bij de staart hebben, waarbij de kop dus bij de punt van de snavel naar buiten steekt, zijn van plan deze zo aan hun jongen te voeren.

Wie meer prachtige foto’s van Joep Krijnen wil zien kan daarvoor op zijn persoonlijke online galerij kijken. U komt op deze galerij door hier te klikken. Ik kan het u aanraden. Hij fotografeert ook veel andere dieren en heeft verder onder andere super mooie landschapsfoto’s.

Ondertussen ben ik weer druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor het karpervissen. Vanavond ga ik een flinke lading voer-zakjes klaar maken en invriezen zodat ik de komende weken weer op karperjacht kan. Ik moet tenslotte nog een 30-ponder uit de Vecht trekken. Ook worden mijn snoek-vis-plannen steeds concreter. U hoort dus snel weer van mij! Tot later!

 

Vorige bericht       Volgende bericht

3 gedachten over “2 oktober: plaatjes van ijsvogeltjes!

  1. Ik heb na die 40 ponder nog 2 schubkarpers gevangen, gisteren nog in een zijtak van de IJssel gevist maar niks , ga nog een paar keer op de IJssel proberen. Vangze 🐟

    • Dank je Remon. Vanavond ga ik weer beginnen met een nieuw voerplekje. Ik hebe r weer zin in. Heb jij na je veertiger nog andere mooie vissen gevangen?
      groet Ate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.